Üvegfal a pályán

Tilos zónák


Ezt soha ne tedd, ha a piros karó fején zöld a "kupak" ?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Valaha léteztek a golfpályán természetvédelmi szempontból érzékeny területek, angol rövidítéssel ESA. Magyarul biotóp területnek hívták, aminek jelentése: "az az élőhely, ami az azonos életfeltételeket igénylő élő szervezetek zárt élettere". Kijelölésére a környezetvédelmi hatóságnak volt joga. Tipikusan ilyen volt a Pólus Palace gödi pályáján a 9-es, 10-es szakasz mentén.

Ma már az ESA megszűnt, a szerepét átvették a tilos zónák. Ezek nem biotóp területek, a klub bármely pályaterületet minősíthet játéktól elzártnak. Ezzel a lehetőséggel kiterjedten él a Magyar Golf Club. A kisoroszi pályán az 1-es, 2-es, 3-as, 9-es, 10-es, 11-es, 16-os, 17-es szakaszok mentén találhatók tilos zónák.

A tilos zónákat kék vagy piros karókkal jelölik, megkülönböztetett színű fejjel. Magyarországon a kék karó nem elterjedt, szinte kizárólag a piros használatos, zöld fejjel. A piros karós tilos zónába került labdával - némi eltéréssel - úgy kell eljárni, mint hajdanán a vízakadály, most pedig a büntetőterület esetén.
- A tilos zónában fekvő labdát tilos megjátszani. Akkor is, ha egyébként megjátszható lenne.
- A tilos zónába nem szabad beállni a labda megütéséhez. Akkor sem, ha a labda a zónán kívül fekszik.
- A tilos zóna fölé az ütés lendítése sem kerülhet, sem a hátralendítés, sem az előrelendítés (follow up) közben.
- A tilos zónában lévő labda esetén kötelező könnyítést igénybe venni. Könnyítés a karó színe szerint ugyanúgy, mint eddig: zöld fejű piros karós területről 1 büntetőért a büntetőterület szabályai szerint, zöld fejű kék karós területről büntetés nélkül a rendellenes pályaviszonyok szabályai szerint.
- A tilos zóna határa úgy kezelendő, mintha üveg fal lenne. Ha a labda a zónán kívül fekszik, de a zóna zavarja a megjátszását, a szándékolt beállást vagy a lendítést, akkor büntetés nélkül könnyítés vehető igénybe a zónát rendellenes pályaviszonynak tekintve, vagyis a legközelebbi teljes könnyítési ponttól 1 ütőhosszon belül labdát ejtve. Akkor is, ha a tilos zóna piros karós büntetőterületen van.
- Szabad a tilos zónába bemenni, csak bentről játszani nem szabad, ütéshez beállni sem. Tehát a labda kihozható.
- Ha a belépést is meg akarják tiltani, kordonnal/kerítéssel/táblával kell jelezni, és helyi szabályba kell foglalni.


Fotó: ColoradoGolf

2022.11.01.

Hozzászólások