Ütőhossz kimérése

Hogy kerül a gyevi bíró a mohácsi csatába?- Bodor Tibor Tanár úr jegyzete -


Teszteljük magunkat az R&A kérdésével: 
A játékos a klubházban felejti a driverét, így csak 13 ütővel kezdi meg a versenykört. A játék során amikor ütőhosszt kell mérnie, a 3-as fát használja. Később utána hozzák a drivert. Attól kezdve melyik ütővel kell kimérnie az ütőhosszokat?
/a/ a 3-as fával, /b/ a driverrel, /c/ bármelyiket választhatja.

Gondolkozzunk:
/a/ A 3-as fa következetes használata mellett szól, hogy így nincs különbség a kimért területek mérete között, a későbbieken nem nagyobb, mint a korábbiakban volt.
/b/ A driverre átállás mellett szól, hogy a driver hosszabb.
/c/ A játékos eldöntheti, hogy a kettő közül melyiket fogja használni a továbbiakban, de nem teheti meg, hogy hol ezt, hol meg azt.

Definíció szerint az ütőhossz egy mértékegység. Azonos az adott pillanatban a játékosnál (táskájában, kezében) lévő leghosszabb (szabályos és nem játékon kívüli) ütő hosszával, kivéve a gyevi bírót, vagyis a puttert.

Ha az adott helyzetben a 3-as a leghosszabb ütő, akkor azzal kell mérni, ha pedig a driver, akkor meg azzal. Érdektelen, hogy a Mohácsi csata első körében mi volt a játékos táskájában. Tehát a helyes válasz = /b/.

Lényeges viszont, hogy a mértékegység nem maga az ütő, hanem annak a hossza. A távolság kimérhető spárgával vagy mérőszalaggal is. De általában az ütő van kéznél.

Érdekesség:
- A sérült driverrel is lehet ütőhosszt mérni, mert még játékban van.
- De ha a játékos a (pl. külső tényező által) megrongált ütőt (szabályosan) lecserélte, az ütőhossz méréséhez tovább nem használható, mert játékon kívül kell helyezni.

Komplikáció:
Ha egy könnyítési területet a driver helyett rövidebb ütővel, mondjuk a 7-es vassal mérünk ki, mert azzal akarunk játszani, és az van már a kezünkben, akkor a mérés nem lesz pontos. A terület szabályos mérete ugyanis nem 1 vagy 2 ütő, hanem 1 vagy 2 ütőhossz. Ahol az ütőhossz a leghosszabb ütő hossza, kivéve a puttert. Ez, és nem a 7-es vas határozza meg a könnyítési terület határait.

Ennek ellenére mérhetünk a 7-es vassal, de ez esetben:
- Nincsen gond, ha az ejtett labda a 7-essel kimért területen belül ér talajt, és azon belül is marad, mert akkor egyúttal a driverrel mért területen is belül van, tehát az ejtés szabályos és érvényes.
- Viszont ha az ejtett labda a 7-essel kimért területen kívül ér talajt, és/vagy azon túl gurul, csak akkor lesz rossz az ejtés, ha a labda mindezeket a driver hosszán kívül teszi. 
- Ha az ejtett labda a 7-essel kimért területen kívül ér talajt, és/vagy azon túl gurul, akkor az ejtés jó, ha mindez még a driver hosszán belül történik. Ha ilyenkor a labdát újraejtjük, akkor megsértjük az ejtési eljárás szabályát, játékban lévő labdát veszünk fel, és idegen helyről játszunk, amiért általános büntetés jár. Vitatható helyzetben ne nyúljunk a labdához, hanem vegyük elő a drivert, és mérjük újra a területet, és annak megfelelően járjunk el.


Fotó: GuinnessWorldRecords

2020.10.07.

Hozzászólások