Ütés megismétlése

Az eredeti helyről


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Megtörtént eset: Egy par 3-as szakasz greenje előtt tó van. A játékos első labdája a greenről visszagurul a vízbe. Ami sárga karós büntető terület, a játékos tehát könnyítést vesz igénybe a víz mögött. A második labda is visszagurul, az is a vízbe. Jöhet a harmadik. Az végre elég hosszú, így a green mögötti bunkerba gurul be. A büntetőkkel együtt ez volt az 5-ik ütése. De a bunkerből kiütött labda nem áll meg a greenen, legurul a vízbe. A játékos a negyedik labdát ejti a bunkerban az előző labda helyén, majd a 8-ik ütésével felteszi a greenre.

Többen kérdezték, hogy milyen alapon játszotta a negyedik labdát a bunkerből, amikor az előző labdája a vízbe ment, és a sárga büntetőterület miatt könnyítést kellett volna igénybe vennie.

A válasz: a játékos pontosan ezt tette. Ugyanis a büntetőterületekre vonatkozó könnyítési lehetőségek között szerepel az a lehetőség, hogy a játékos 1 büntetőért az előző ütés eredeti helyéről új labdát játszhat. A játékos ezt választotta, mivel kevésbé kockázatosnak minősítette az ütést a bunkerból, mint a tó túlsó partjáról.

Megjegyzés: Emellett ott van még a választható "ütés-és-távolság" könnyítés, amivel a játékos szabadon és indoklás nélkül élhet, nem csak akkor, amikor könnyítést kell vagy lehet igénybe vennie, hanem amikor a játékosnak annyira nem tetszik valamely ütése, hogy megéri neki 1 büntetőért újraütni.

Érdekesség: Nem titok, a fenti eset szenvedő alanya Tiger Woods volt a 2020. évi Masters 12-ik szakaszán, amit két gurítás után 10 ütéssel fejezett be. Bárkivel előfordulhatott volna, de az ő profi pályafutásának ez az első és egyetlen két számjegyű eredménye.


Fotó: GolfMagic

2020.11.20.

Hozzászólások