Üssük a vasat

A Titleist a Top-on

 

Rory McIlroy és a TaylorMade P7MB


- Véh Balázs VBlogja -


Minden kedves golfozónak ezúton is boldog új esztendőt kívánok! 

Tavaly valahol ott hagytam abba, hogy milyen drivert használtak a tee box legjobbjai, hátha találok belőlük a fa alatt… Hát én ugyan nem találtam, de azért remélem, sokaknak hozott a Jézuska új ütőkészletet 🙂
Jöjjön a folytatás, legyen minek örülni vagy bosszankodni, aki már túl van rajta, illetve újabb adatokkal alátámasztani, aki még vacillál. Lássuk, milyen vasakkal és wedge-ekkel támadták a greeneket a műfaj legjobbjai a 2020-as szezonban.

A férfiaknál ismét a leginkább árulkodó strokes gained approach statisztikai mutató élmezőnyét kutattam. A férfi PGA Tour mezőny átlagára közel egy egész ütést (egészen pontosan 0,997-et) ráverő kategória győztes Justin Thomas hosszú évek óta a Titleist kirakatembere, de a 0,867-es eredménnyel harmadik helyen díszelgő Russell Henley is ezekkel a vasakkal operál. Van még a márkának jó pár nagykövete a világranglista éléről, a teljesség igénye nélkül álljon itt példaként kettő top tízes Webb Simpson és Patrick Cantley személyében.
Az ezüstöt Collin Morikawa érte el 0,884-gyel, a fiatal amerikaira a Taylormade csapott le egy nem kizárólagos szerződéssel, így lehetséges, hogy a Tigris legjobb éveit idéző vasjátékát a rövidebb ütéseknél inkább két Titleist Vokey wedge-dzsel próbálja szinten tartani. A Taylormade mellett szól még két jól csengő név: Tiger Woods és a 2020-as év kimagaslóan legjobban teljesítő golfozója, Dustin Johnson.
Itt aztán jön egy jókora szakadék, majd a negyedik helyen az angol Tyrrell Hatton (0,694), aki a Ping blade-jeit favorizálja, persze Ő is szerződés alapján. A népszerűbb versenyzők közül szintén Pingekkel üti a vasat Tony Finau, Cameron Champ és Viktor Hovland is.

Hadd jegyezzem meg itt, hogy ezúttal a típusokat azért nem mutatom be, mert a kedves olvasók döntő többségének aligha érdekesek a profik által használt penge ütőfejek. Szerencse, hogy mindegyiknek van amatőr alternatívája, maradjon hát csak a gyártó neve.
Új márka köszön be az ötödik helyen 0,690-nel a nemzeti öntudatra is adó japán Hideki Matsuyama a Srixon embere, ha vasakról van szó, de ha wedge-re van szükség, akkor a Clevelandhez nyúl. Igaz, ami igaz, a két márka mögött egy tulajdonos van. A felkelő nap országának gyártója más elit játékosok készletében is tetten érhető, így a 2019-es Open győztes ír Shane Lowry, vagy az amerikai Keegan Bradley is Srixon vasakkal játszik.
Ez lenne hát a férfi élmezőny, elnézést kérek a Callaway illetve a Cobra hívektől, ebben a kategóriában nem találtam képviselőjüket még csak az első tízben sem. 

Nem úgy a hölgyeknél, ahol sajnos egyelőre nem áll rendelkezésre a strokes gained mutató, ezért jobb híján a greens in regulation menőivel szemléltetném a helyzetet. 77,6%-os mutatójával a dél-koreai Sei Young Kim vezeti a mezőnyt, amihez Mizunho vasakat használ, de a sor végén a rövid játékhoz nála is a Titleist Vokey tölti fel a készletet.
Hajszállal lemaradva a „győzelemről” (77,3%) a kanadai Brooke Henderson golftáskájában Ping ütők virítanak, a legjobbak közötti egyetlen Callaway szortimenttel pedig a spanyol Carlota Ciganda érte el a harmadik helyet 73,9%-os eredménnyel.
Őket követi két amerikai éljátékos még mindig 73% feletti közelítővel, ahol is Nelly Korda személyében egy Titleist használót, míg Lexi Thompsonban az egyetlen Cobra képviselőt üdvözölhetjük.

Összegezve az látszik kirajzolódni, hogy míg az elütőn a Taylormade és a Ping uralta a statisztikák elejét, a fairway-ről a Titleist aratta a legtöbb sikert.

Ezek után kíváncsian várom, mi a helyzet a putterek világában.

Források: pgatour.com, lpga.com, golf-monthly.co.uk, golf.com, golfwrx.com
Fotó: Golf.com

2021.01.02.

Hozzászólások