USA vs HUN - WHCPI

Itt van-e már Amerika?


Két "amerikás" Magyar Bajnokunk: Csányi Olivér és Vadkerti Adél

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Néhány adat a National Golf Foundation 2020. évi beszámolójából. Nem a legfrissebb, de nem annyira régi, hogy elavultnak kellene tekinteni. Néhány elgondolkodtató dolgot kiemeltem belőle, inkább csak az érdekesség kedvéért.
Az Amerikai adatokkal párhuzamba állítva a legfrissebb magyar adatok (mandarin színnel szedve (HGy))

 (1) Az USA teljes lakosságának (beleértve az aggokat és csecsemőket is) 8%-a játszott 2020-ban legalább egyszer valamilyen golf pályán, vagyis közel 25 millió ember. Lineárisan átszámítva Magyarországon ez mintegy 790 ezer golfozót jelentene.
(1/B) Az amerikai 8 százalék, itthon valamivel több mint másfél ezred százalékot jelent ?

(2) A nemek szerinti megoszlás nagyjából 77% férfi, 22% nő. Életkor szerint kicsit több mint 12% junior, és majdnem  24% a Midam alatti (18-34 éves) korosztály. A fiatal golfozók száma lassan növekszik, de van még mit behozni az öregeken.
A golfozók medián életkora 54 év, tehát a szenior korosztály felé tolódik el. Gondolom amikor már túl vannak a pályakezdésen, a karrier építésen, a családalapításon, a gyerekek kirepültek, és főként miután elérték a nyugdíjat.
(2/B) Itthon lényegesen kedvezőbb a hölgyjátékosok aránya: 75/25%. Ugyanakkor a junior golfozók aránya csak valamivel haladja meg a 8%-ot (a MidAm korosztály létszámára itthon nincs kimutatás). A hazai golfjátékosok átlagéletkora lényegesen fiatalabb mint az USA-ban, 46 év (tehát még erősen a felnőtt évek szegmensében található).

(3) Az USGA kimutatása szerint 2,4 millió golfozónak van hendikep indexe, vagyis az összes golfozó kevesebb mint 10%-ának. Ez egyben azt jelenti, hogy a golfozók jó 90%-a soha nem játszott versenyen. Ők a hobbi golfozók.
Minthogy 2022-es adatok szerint az Államokban 9.473 működő golfpálya van, elméletileg 1 pályára kerekítve átlagosan 2.600 golfozó, ebből 250 versenyző jut. Nem tudható, hogy hányad részük klubtag. De ez csak matek. A valóságban a megoszlás jóval egyenlőtlenebb. Egyébként korábban volt már 11 ezernél több pálya is, a legtöbb 884 Floridában, a legkevesebb 31 Új-Mexikóban, a többi a kettő között.
(3/B) AZ USA-beli (kissé döbbenetes) 90%-os hendikep index nélküli arány Magyarországon “mindössze” 44%-nyi. Egy hazai golfpályára átlagosan 126 játékos jut (ennek tehát valamivel több mint fele “versenyző”).

(4) A 2,4 millió hendikepes golfozó átlagos hendikepje 16,4. Más adatok szerint ez a férfiak 14,2 és a nők 27,5 (súlyozott) átlagából jön ki. Statisztikailag 93% tud ideális körülmények között 100 ütés alatti eredményt megjátszani, 7% pedig 100 fölött marad. De csak 55% tud 90 alá, és 8% tud 80 alá menni. Országos szinten mintegy 40.000 a scratch (vagy jobb) játékos, vagyis jóval kevesebb mint 2%. Ezek csak az amatőrök, ebben nincsenek benne a profik. Az alacsony hcp átlag matematikailag úgy jön össze, hogy nem az alacsony hendikepes golfozó a sok, hanem a magas hendikepes kevés.
(4/B) Hazánkban a hendikep mutatóval rendelkező játékosok átlag WHCP indexe: 20,4 tehát négy egésszel az amerikai hcp átlag felett található.


Források: National Golf Foundation, USGA, The Economics Daily, illetve GOLFiGO
Fotó: MGSZ/Szabó Péter

2022.03.15.

Hozzászólások