Újabb apró (PCC) fejlesztés

Publikussá tettük a PCC értéket isA GOLFiGO rendszer figyelmes követői ma ismét egy apró kis újítást fedezhetnek fel, és mint oly sokszor, ismét egy Férfinappal debütáltattunk egy új (kisebb) fejlesztést. 

Jelesül, eddig a PCC (Playing Conditions Calculation), magyarul a Játékkörülmények Kiértékelésének Kalkulációját (illetve ennek értéket) publikusan nem jelenítettük meg Számotokra, csupán “hátul” csendben számolta a rendszer. Ezentúl azonban, - a felmerülő igényeknek megfelelően - a publikus felületen is megjelenik (minden esetben) az adott verseny PCC értéke. Itt jegyeznénk meg, hogy mindezidáig az idei versenyek csupán 2.4%-ának esetében “kapcsolt be” a PCC az idei versenyeken (hol mínusz, hol plusz irányban), de 1.0 számjegynél magasabb értéken még sosem kellett magyar versenyt korrigálnia a GOLFiGO-nak. 

A mai naptól kezdődően tehát az eredmények alján mindig ott találjátok majd a PCC (leánykori nevén CBA vagy CSA) értéket is. (Bármennyi is a PCC érték (egyébként ez -1 és +3 közötti értéket vehet fel), a kiírt SD érték már úgy kerül megjelenítésre (csakúgy mint eddig), hogy a PCC érték már bele lesz kalkulálva az SD-be (és így természetesen az esetleges új Hendikepbe is), tehát azzal Nektek semmilyen “teendőtök” nincs, csupán egy tájékoztató értékként lesz feltüntetve Számotokra, hogy az adott verseny körülményei mennyire voltak nehezek, avagy könnyűek.

A PCC-ről bővebb magyarázatot (figyelem szigorúan csak a vájtfülüeknek) az alábbiakban olvashattok, Bodor Tibor Tanár úr (MGSZ HCP&CR Bizottság) tollából. (Illetve egy apróbb, “konyhanyelven” írt megfogalmazást még odabiggyesztettünk Számotokra a cikk alján.

- Bodor Tanár úr jegyzete -

Játékkörülmények kiértékelése: (PCC, playing conditions calculation)

Olyan statisztikai számítás, amely meghatározza, hogy a játék napján fennálló körülmények eltérése a rendes játékkörülményektől olyan mértékű volt-e, ami jelentősen befolyásolta a játékosok teljesítményét, egyben javaslatot tesz egy olyan korrekcióra, amely az eredményeket közelebb viszi a valós teljesítményekhez.
A játékot befolyásoló tényezők lehetnek például kedvezőtlen pályaviszonyok, időjárási körülmények, pályafelkészítés, stb.

A kiértékelés szabályai:
- A játékkörülményeket minden nap ki kell értékelni, az utolsó elfogadható eredmény leadása után.
- A kiértékelés azokat az elfogadható eredményeket veszi figyelembe, amelyeket a golf pályáról aznap leadtak.
- Akár versenyen, akár regisztrált általános játékban teljesítették azokat.
- Közülük a számításba csak a legfeljebb 36,0 hendikep index-szel induló játékosok eredményei kerülnek be.
- Beleértve a teljes 18, vagy teljes 9 szakaszon lejátszott eredményeket, de kihagyva a csonka (töredék) köröket. 
- A kiértékelés végrehajtásához legalább 8 elfogadható eredmény szükséges. Ha nincs annyi, a korrekció PCC=0 lesz.
- Nincs külön korrekció 18 szakaszra és 9 szakaszra.

A korrekció mértéke:
- PCC = -1, ha a megjátszott eredmények jelentősen jobbak a rendes játékkörülmények között elvárható eredményeknél.
- PCC = 0, ha a megjátszott eredmények nagyjából megfelelnek a rendes játékkörülmények között elvárható eredményeknek.
- PCC = +1, +2, vagy +3, ha a megjátszott eredmények rosszabbak a rendes játékkörülmények között elvárható eredményeknél, az eltérés mértékétől függően.

A napi PCC korrekció alkalmazása:
- A korrekció minden aznap lejátszott elfogadható eredményre alkalmazandó.
- Azokra is, amelyek a kiértékelésbe nem voltak figyelembe vehetők.
- A késedelmesen leadott eredményekre is alkalmazni kell utólag.
- 9 szakaszos körben a korrekció felével kell számolni kerekítés nélkül.
- A korrekció a játékos eredményeltérésébe (SD) számít be.

A PCC korrekció hatása:
Ugyanarra a stroke play játékban elért 92 maximált bruttó eredményre Pólus Palace sárga elütőről CR=71,1 SR=125 PAR=72 paraméterekkel 18 szakaszon az eredményeltérés 

SD=(113/SR)*(MAXBRT-CR-PCC) szerint például:
- PCC=-1 esetén SD=(113/125)*(92-71,1-(-1))=19,8
- PCC=+3 esetén SD=(113/125)*(92-71,1-(+3))=16,2

Hasonló a PCC hatása 9 szakaszon és stableford játékban is, NETSFD=16 és CHCP=10 esetén 

SD=(113/SR)*((PAR*2+CHCP*2)-(NETSFD-36+17)-CR*2-PCC/2) szerint például:
- PCC= 0 esetén SD=(113/121)*(36*2+10*2-16+36-17-34,7*2-( 0)/2)=23,9
- PCC=+2 esetén SD=(113/121)*(36*2+10*2-16+36-17-34,7*2-(+2)/2)=23,0

Érdekességek:
- A PCC korrekció az előjelével ellentétesen működik, a pozitív PCC csökkenti, a negatív növeli az eredményeltérést PCC*113/SR értékkel, illetve 9 szakaszon a felével.
- A PCC nem szelektív. Nincs olyan, hogy akinek jól ment a játék, annak rontja az eredményét, aki meg elszállt, annak meg javítja. Mindenkire egyformán korrigál, vagy mindenkinek fel, vagy mindenkinek le, a játékkörülményektől függően.

--- --- ---


Szerkesztői megjegyzés: 

Hazánkban a GOLFiGO rendszer - a HCP Bizottság kérésének és iránymutatásainak megfelelően - MINDEN VERSENY lezárását követően elvégzi (és a mai naptól kezdődően publikálja is) a PCC értékét. Ez az érték visszamenőlegesen sosem változik (természetesen az esetben igen, ha esetleg rosszul rögzítették az eredményeket és módosítják azokat).

A versenyeredményeken túlmenően a GOLFiGO rendszer MINDEN NAP ÉJFÉLKOR elvégzi az ún. HIVATALOS NAPI PCC korrekciót is. Ilyenkor figyelembe vesz a rendszer minden, az adott pályán, aznap lejátszott esetleges verseny, illetve esetleges Regisztrált General Play kört is. Amennyiben aznap az adott pályán legalább nyolc darab verseny- és regisztrált general play kör lejátszásra került, az esetben NAPI PCC-t is számol a rendszer (éjfélkor). Ez a napi PCC érték azonban az aznapi VERSENY PCC-jét már NEM befolyásolja visszamenőleg (csupán, az aznap lejátszott General Play körökre van hatással).

Reméljük érthetően írtuk le ?
Mindenkinek további jó játékot kívánunk!

a GOLFiGO csapata

 

2021.07.20.

Hozzászólások