Új szezon, új ütők

De vajon szabályosak-e?


Luu Thi Thu Huong és Nguyen Luu Lan Hoa a Magyar "Old Course-on", Kisorosziban


- Bodor Tanár úr jegyzete -

(1) Mikor, hol és ki ellenőrzi az ütők szabályosságát?
A játékos köteles ellenőrizni a saját ütőinek szabályosságát, akkor és ott, amikor akarja, de legkésőbb a verseny előtt. A Versenybizottságnak, így a bírónak sem feladata az ütők ellenőrzése. Kizárólag a játékos felelős azért, hogy szabályos felszereléssel játsszon. Ha kétségek merülnek fel egy ütővel kapcsolatban, ellenőrizni kell az R&A Golf Equipment adatbázisában. De a játékos kérhet döntést a helyi Bírói Bizottságtól vagy a Versenybizottságtól is.

(2) Mi van akkor, ha szerintünk szabályos az ütő, de az ellenfél szerint nem az?
Egy ütő szabályossága (gyári) eredeti állapotban nem vélemény, hanem tény kérdése. Ha szerepel az elfogadott (conform) ütők adatbázisában, akkor szabályos, ha nem, akkor nem az. Akárki, akármit mond.
Azonban az ütő tulajdonságai játék közben megváltozhatnak /a/ sérülés miatt, /b/ javítás következtén, /c/ módosítás által. Ilyenkor a bírónak kell eldöntenie, hogy ezek a beavatkozások befolyásolták-e az ütő szabályos állapotát, és az ütő szabálytalanná vált-e tőlük. A bíró vagy a Bizottság döntése végleges.

(3) Mivel jár egy versenyen, ha szabálytalan ütővel játszunk?
Kizárnak. De csak akkor, ha érvényes ütést hajtottunk végre vele. Nincs büntetés, ha csak sétáltatjuk a táskánkban, de nem használjuk. Viszont ez az ütő is beszámít az engedélyezett 14-be. Megússzuk a kizárást, ha a szabálytalan ütővel tett ütés a Szabályok szerint nem számítható be az eredménybe.

(4) Mi a helyzet, ha az ütőnk állapota játék közben megváltozik?
Az ütőnek nemcsak új állapotban kell szabályosnak lennie, hanem akkor is, ha akár szándékosan módosítják, akár véletlenül módosul. De ha az ütő sajátosságai csak a rendeltetés-szerű használattól, kopástól változtak meg, attól az ütő még szabályos marad.

(5) Mit tehetünk, ha az ütőnk megsérül?
- A sérülés jellegétől függetlenül a sérült ütő szabályosnak minősül a versenykör végéig. De új körben már nem, így stroke-play esetén a rájátszásban sem.
- Tehát a sérült ütővel végigjátszhatjuk a megkezdett kört.
- Vagy ha külső tényező, idegen személy vagy természeti erő rongálta meg, akkor lecserélhetjük egy akármilyen másik ütőre, egyúttal a sérültet ki kell vonnunk a játékból.
- De ha a sérülést mi magunk okoztuk, akár rendeltetés-szerű, akár egyéb használat közben, az ütőt nem cserélhetjük le, viszont kijavíthatjuk, ha mód van rá, és ha ezzel nem tartjuk fel túlzottan a játékot.
- Kijavítani csak a verseny közben keletkezett sérülést szabad, a korábban meglévő hibát nem, és az ütő nem lehet jobb, mint volt.
- A javítás nem terjedhet ki az eredeti ütőfej, ütőszár és markolat cseréjére.

(6) Mi vonatkozik a szabályozható ütőkre?
Kaphatók olyan ütők, amelyeknek bizonyos paraméterei, állásszög, dőlésszög, súlypont, hossz nem gyárilag rögzítettek, hanem bizonyos határértékek között beállíthatók és átállíthatók a játékos adottságaihoz igazítva. Ezektől elvárás, hogy a beállítás csak szerszámmal legyen elvégezhető, és az ütő használhatatlan legyen, ha az állítható paraméterek nincsenek rögzítve. Az ilyen ütőknek is szerepelniük kell a szabályos ütők listáján.
- A beállításokat a versenykör előtt kell elvégezni, és a teljes versenykört az adott beállítással kell végigjátszani.
- Tilos ütést végrehajtani olyan szabályozható ütővel, amelynek beállítását akár a versenykör közben, akár a játék felfüggesztésének idején szándékosan megváltoztatták. Az ilyen ütő szabálytalannak minősül.
- Kivéve ha a beállítások sérülés miatt változtak meg, mert akkor az eredeti beállítás visszaállítható.
- Tilos az ütőfejre idegen anyagot felvinni az ütés befolyásolására. Mosószer az ütőfej tisztítására alkalmazható.
- A versenykör alatt is visszaállítható az ütő alapállapotba, ha az ütőt a körben még nem használtuk.


Fotó: Luu Thi Thu Huong, Insta

2020.05.14.

Hozzászólások