Új hajnal hasadhat

Út az LPGA Tour-ra

- KIrály Levente írása -

Újabb magyar golftörténelmi pillanatnak lehettünk tanúi a héten Rózsa Csilla jóvoltából, hiszen első hazai golfozóként vehetett részt a legmagasabb szintű profi női versenysorozat, az LPGA Tour egyik állomásán, miután hétfőn bravúros játékkal sikerrel vívta meg a Founders Cup helyi selejtezőjét. Noha a cutba jutás első nekifutásra nem sikerült, Csilla mégis egyértelműen pozitív hetet zárt, és joggal reménykedhetünk abban, hogy ez az élmény segíteni fogja a közeljövő további versenyein a sikeres szereplésben.

Óriási tettet hajtott végre Rózsa Csilla hétfőn, amikor a phoenix-i Wildfire Golf Clubban rendezett „helyi nyílt selejtezőn” (amit a szakzsargon egyszerűen hétfői selejtezőnek hív) élete egyik legjobb körét játszva, 63 ütéses eredménnyel a megosztott első helyen zárt. Ezzel ugyanis kivívta az indulási jogot az LPGA Tour idei hatodik állomásán, a Bank of Hope Founders Cupon, amely előtt saját jogon magyar golfozó soha nem kvalifikálta még magát a legrangosabb profi versenysorozatok egyik versenyére sem – bár szabadkártyával több férfi játékosunk is játszott már korábban kisebb European Tour tornákon. 

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, mennyire nagy sportteljesítmény Csilla sikeres kvalifikációja. Korábbi írásunkban már utaltunk az LPGA kimagasló státuszára a női profi versenygolf struktúrájában: ez egy igazi globális tour, ahová a világ minden tájáról igyekeznek a legjobb játékosok bekerülni, színvonalában – és ezzel összefüggésben pénzdíjazásában – semmi meg sem közelíti, amit most Csicsi is megtapasztalhatott a Founders Cup első két fordulójában. Nem játszott rosszul, mindkét napon 73-at (+1-et) ütött, de így is három ütés hiányzott a cutba jutáshoz, ami ezen a szinten nem is olyan kicsi különbség. Sokat elmond a mezőnyről, hogy 107-en értek el ennél jobb eredményt a 143 induló közül.

Az is jellemző, hogy számos korábbi major-bajnoknő, Solheim-kupa csapattag, illetve jelenleg is top játékosnak számító versenyző végzett Csillával együtt a cutvonal alatt, ami persze az LPGA-n nem szokatlan jelenség, de ezeknek a játékosoknak mindig ott van a „következő hét” a javításra, míg a magyar lánynak újra és újra meg kell küzdenie, ha további állomásokon is részt szeretne venni. Ez viszont apropót ad arra, hogy kicsit közelebbről is megvizsgáljuk, hogy Csillának nem LPGA-tagként milyen lehetőségei vannak még, a legutóbb taglalt Symetra Tour év végi kereseti listájának top10-ben záráson túl, hogy az LPGA közelébe jusson.


Sajnos azt kell mondanunk, hogy az opciók meglehetősen szűkösek. Természetesen az LPGA versenyeire is be lehet kerülni szponzori szabadkártyával, ám annak jelenleg nincsen realitása, hogy Csilla ilyet kapjon. Idény közben csupán a hétfői selejtezők állnak a rendelkezésére, amelyeken keresztül az LPGA 15 amerikai állomására lehet bejutni, de versenyenként mindössze két játékos kvalifikálhat a rendszerint 60-80 főből álló mezőnyből, ami hemzseg az alacsonyabb státusszal rendelkező LPGA-tagoktól és a Symetra Tour versenyzőitől. Mivel 18 lyukon rendezik a hétfői selejtezőket, sokkal kiszámíthatatlanabb az egész, mindig van néhány játékos, akinek elsül a keze, ráadásul a hétfői időpont logisztikai problémákat is jelent – Phoenixben például Csilla gyakorlókör teljesítése nélkül, „kölcsönzött” CADDIE-vel indult, és akkor az utazási és egyéb költségekről még nem is beszéltünk.

Jelentős hátrányt jelent abból a szempontból is, ha valaki nem LPGA-tag, hogy a férfi profi versenysorozatokon megszokott szabály, miszerint egy adott verseny első tíz helyén végző játékos automatikusan kvalifikálja magát a következő tornára, nem él az LPGA Tour-on (pontosabban tagnak kell lenni hozzá). És ha valaki a hétfői selejtezőkön és/vagy szabadkártyákkal mégis elég sok versenyre bejutna, akkor is borzasztó nehéz megragadni, mert nem elég az utolsó olyan tag keresetét „meccselni”, aki megőrzi a kártyáját, mint a férfiaknál szokás, hanem az LPGA Tour év végi kereseti listájának 40. helyezettjével azonos pénzt kell nyerni ahhoz, hogy a következő szezonra tagságot kapjon az illető. Ez nem egy reális szcenárió, ennél még az is gyakrabban fordul elő, hogy valaki nem tagként versenyt nyer, és úgy biztosítja a helyét az LPGA Tour-on.

Mint látható a hétfői selejtezőkre nem igazán lehet hosszú távon alapozni, ugyanakkor biztos, hogy érdemes több ilyenen is elindulni, hiszen egy esetleges cutba jutás egy LPGA állomáson fontos világranglistás pontokat jelenthet, és persze tapasztalatszerzés szempontjából felbecsülhetetlen értéke volt ennek a hétnek is. Ha már selejtezők, mindenképp érdemes néhány szót ejteni a Női US Open kvalifikációjáról, lévén az a „legnyitottabb” major: világszerte összesen 29 darab egynapos, ám 36 szakaszra kiírt selejtezőt rendeznek majd a tavasz folyamán (ennek döntő többségét az Egyesült Államokban), ami esélyt kínál Csillának is egy major-bajnokságon való indulásra. Azt hiszem, nem kell részletezni, milyen hatalmas mérföldkő lenne az is a pályafutásában. 

Visszatérve az LPGA Tour-ra vezető utakhoz, a végére hagytam az időben is utolsó lehetőséget, a kvalifikációs versenysorozatot, a Q-Schoolt, amely három állomásból áll, az utolsó állomás pedig a tavalyi évtől kezdve két külön, 72 lyukas versenyből (ez az úgynevezett Q-Series). A hosszú, rendkívül megpróbáltató sorozat végén a 45 legjobb versenyző kap valamilyen státuszt az LPGA Tour-ra, ám nagyon nem mindegy, hogy hol végez valaki a 45-ön belül, hiszen a versenyek mezőnyének feltöltésénél figyelembe veszik a sorrendet, így előfordulhat, hogy valaki papíron LPGA-tag, de csupán körülbelül tíz versenyen tud ezen a jogon elindulni, és gyakran ugyanúgy hétfői selejtezőkre kényszerül, mint a nem tagok. (Utóbbira remek példa, a hétfői selejtezőn Csicsivel megosztott első helyen végző Cheyenne Knights esete is).

A Q-Schoolon Csilla évek óta részt vesz, itt szerezte meg az indulási jogot a Symetra Tour-ra, ami a második legjobb dolog, amit a selejtezősorozaton el lehet érni. Bízzunk benne, hogy idén nem kell majd a Q-Schoolon játszania, mert az azt jelentené, hogy a Symetra kereseti listáján a legjobb tízben végez, ami egyébként is egy sokkal magasabb státuszba (vagy ha úgy tetszik prioritási kategóriába) sorolja a játékosokat az LPGA-n, mint a Q-Series finálét sikeresen teljesítőket. Addig természetesen még nagyon sok megmérettetés vár Csicsire, érdemes lesz tehát hétről hétre drukkolni neki!


A cikkben szereplő fotók forrása: Rózsa Csicsi FaceBook

 

2019.03.23.

Hozzászólások