Trump kitünteti Tiger-t

Elnöki szabadság érdemrend

- A HVG cikke -

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren bejelentette, hogy Elnöki Szabadság Érdemrenddel tünteti ki Tiger Woods golfozót. Az amerikai elnök, aki többször is golfozott már Woodsszal, közölte: telefonon felhívta a sportolót, hogy személyesen is gratuláljon neki "a nagyszerű győzelemhez" és tudassa vele, hogy kitünteti őt "hihetetlen sikeréért".

Donald Trump már vasárnap este gratulált Woodsnak, aki - tizenegy évvel legutóbbi sikere után - ötödször is megnyerte a US Masterst, a golfozók idei első Major-viadalát. "Igazán nagy bajnok"- írta Trump, méltatva a 43 éves sportoló teljesítményét. Mint fogalmazott: "micsoda fantasztikus visszatérés egy nagyszerű fickótól".

A volt világelső Woodsnak ez volt a 15. Major-diadala, az előzőt még 2008-ban aratta, azóta viszont egészségügyi és magánéleti problémák hátráltatták. 2009-ben több nő közölte, hogy viszonya volt vele, ez gyakorlatilag kettétörte a karrierjét, több szponzor is visszalépett a korábban a világ legjobban kereső sportolójának számító Woods mögül.

Az Elnöki Szabadság Érdemrend a legmagasabb rangú amerikai polgári kitüntetés, amelyet 1945-ben még Harry Truman elnök alapított a második világháborúban teljesített civil szolgálat elismeréseként. A hagyományt John Kennedy elnök erősítette meg 1963-ban, és azóta minden évben a kiemelkedő teljesítményt felmutató személyiségeket - köztük politikusokat, sportolókat, egyházi kiválóságokat - jutalmaznak az érdemrenddel.

 

2019.04.16.

Hozzászólások