Tócsa, ami ideiglenes víz

Vagyis rendellenes pályaviszony


- Bodor Tanár úr jegyzete -

A golfpályán vannak olyan kockázati tényezők (régi nevén hazards), amelyeket szándékosan terveznek a pályára és építenek be, hogy próbára tegyék a játékosok képességeit. Ilyenek a bunkerek és a büntetőterületek.
De a tócsa nem ezek közé tartozik. Akkor sem ha kicsi, akkor sem ha nagy. És mindegy, hogy a keletkezésének oka természetes vagy mesterséges; eső, hóolvadás, talajvíz, kiáradt patak, locsolás, felborult vizespalack, elromlott locsolófej.
A tócsa mindenhol és mindenkor ideiglenes víz, és így rendellenes pályaviszony. Ha a tócsa zavarja a játékunkat, a beállást, a lendítést, az ütést, vagy ha a labda benne van, akkor általában jogos, de nem kötelező a könnyítés.

(1) Alapesetben büntetés nélkül könnyítést vehetünk igénybe: // Általános területen, tehát nemcsak ahol rövidre van nyírva, hanem a durva terepen is a labdához legközelebbi teljes könnyítési ponttól 1 ütőtávolságra, nem közelebb a lyukhoz. // Bunkerban ugyanígy, de csak a bunkeren belül. // Greenen a labdához legközelebbi teljes könnyítési pontról.
(2) Kivételes "ingyen" könnyítési lehetőségek: // Csak a greenen, ha a labda nincs a tócsában, de a gurítási vonalunk keresztezné a tócsát. // Bunkerban ha nincs a bunkeren belül teljes könnyítési pont, akkor helyette az elérhető maximális könnyítési pontot használhatjuk.
(3) Extra könnyítési lehetőség 1 büntető ütésért: // Csak a bunkerban, ahonnan a labda vonalban hátrafelé kihozható a bunkeren kívüli területre.
(4) De NINCS könnyítési lehetőség: // Büntetőterületen belül, ahonnan csak a területen kívül lehet könnyítést igénybe venni, 1 büntetőért. // Elütőterületen belül, ahol a labdát oda helyezhetjük át, ahová akarjuk, de a területen kívülre nem vihetjük. // Játéktól elzárt területen (no play zóna) belül, ahonnan kötelező könnyítés van a területen kívül, büntetés nélkül ha kék, büntetéssel, ha piros.

Gyakori kérdések:
/a/ Mikor tócsa a tócsa? Válasz: amikor látszik.
A víznek folyamatosan látszania kell, mielőtt beállnánk a labda mellé, és azután is, hogy elléptünk onnan. Nem elég, ha a talaj sáros, nedves, puha, vagy a víz csak a lábnyomunkban van. Nem tócsa a harmat és a dér, és a jégkocka sem. De a befagyott tócsa az tócsa.

/b/ Kötelező a játékot a tócsából kivett labdával folytatni? Válasz: nem.
Ha a labda ott pancsol a tócsa közepén, és be kellene másznunk érte a sárba, akkor veszni hagyhatjuk, és új labdát hozhatunk játékba. Ezt akkor is megtehetjük, ha a labdát kihalásztuk, megtisztítottuk, de nem tetszik. Azonban az ott hagyott labdából származó anyagi veszteséget nem terhelhetjük a klubra.

/c/ Jár a könnyítés, ha a labdát nem találtuk meg a tócsában? Válasz: Ha tuti biztos, hogy ott van, akkor igen, ha kétséges, akkor nem.
Ha mindenki látta a becsapódást, de a labdát elnyelte a tócsa, és ez az, ami miatt nem lehet tudni, hogy hol van, akkor jogos a könnyítést, de a legközelebbi teljes könnyítési pontnak nem a labdához kell legközelebb lennie, hanem a tócsa peremén ahhoz a ponthoz, ahol a labda a tócsa fölé belépett. De vitatható helyzetben a labda elveszett, és újat kell ütni ütés-és-távolság vesztéssel.

/d/ Mikor elegendő a bizonyosság helyett a valószínűség? Válasz: ha nagy, legalább 95%.
Nyilván az a 100%, ha többen (játékosok, nézők, pályaszemélyzet, TV) látták, hogy csobban és elmerül. Ehhez a 95% rohadtul közel van. A röppálya hosszának, irányának, ívének nagyon olyannak kell lennie, hogy aki látta, biztos lehessen benne, hogy a labda nem mehetett máshova. Általában három játékosból kettő még nem meggyőző, négyből három már talán, de mindez függ a terep jellegétől. Néha a tócsa mérete, helyzete segíthet.

- Rövid pitch egy embermagasságú dombon lévő greenre 50 méterről. A találat jó, de a labda legurul. Odaérve kiderül, hogy az ütésirányban a green mögött a domb lábát széles ívben tócsa szegélyezi. Viszont a labda nincs meg. Elfogadható a 99% arra, hogy nem gurulhatott túl a tócsán. Akkor sem, ha ott rough van.

- Egyenes drive egyenes fairway-n, amely 150m-ig enyhén emelkedik, utána lejt. A becsapódás a lejtős szakaszon nem látható, mert takarja az emelkedő. Közelebbről már látszik, hogy 190 méternél a fairway-t teljes szélességében ideiglenes víz lepi el legalább 20m mélységben. Az ütés íve alapján egészen bizonyos, hogy a labda vagy inkább a tócsa előtt, vagy szerencsés esetben a tócsában esett le. Ha a labdát nem találjuk, kielégítő valószínűsége van annak, hogy a tócsa megfogta.

- Közel 100 méteres víz, amit át kell ütni. A labda rövid, négyen látják a csobbanást a túlparthoz közel. Tiszta ügy, ez víz. De a túlparton megtalálják a labdát, amely felpattant a vízről. Hiába látták négyen csobbanni, az sem feltétlenül 100%, mert elmerülni egyikük sem látta. A kacsázás valószínűsége pedig nem kisebb, mint 5%.

/e/ Mi számít alapos kételynek? Válasz: szinte minden, ami nem szándékos kötözködés.
Jellemzően egyértelmű helyzetben nem merül fel vita, ha jól látható, hogy a labda bement a tócsába vagy nem ment be. Kétségek mindig akkor merülnek fel, amikor bizonytalan a helyzet: szembe süt a nap, a landing zóna nem látható, takarásban van, a terep erősen tagolt, a tócsát nem is lehet látni. Vagyis amikor a kétségek megalapozottak. A bizonytalanság nem egyenes arányban, de feltétlenül nagyobb, ha nagyobb a távolság, és/vagy ha kisebb a tócsa.

- Hosszú drive, 200m felett, kissé jobbra húz. A becsült landing zóna környékén a fairway szélén rough van, azon belül 20m hosszúságban tócsa. A labda sehol. 200m távolságból még azt sem lehetett látni, hogy ott tócsa van, nemhogy a labda benne van-e vagy sem. Akkor sem, ha többen látták, hogy a labda arrafelé tart. A bizonyosság szóba sem jöhet, csak a kétely, de az viszont megalapozott.

- Par 3-as szakaszon a green mellett rough, benne tócsa. Messziről is látszik, hogy ott van, de az nem, hogy mekkora. A labda a green mellé megy, de nem látni pontosan, hogy hova. Keresik, de nem találják sem a tócsában, sem körülötte. Nem lehet vélelmezni, hogy akkor bizonyára a tócsában van. Nagyobb a valószínűsége, hogy a roughban. A kétely jogos.

- Valljuk be, hogy ha a labdát nem kizárólag a tócsában keressük, hanem máshol is, akkor már magunk sem vagyunk egészen biztosak benne, hogy csak a tócsában lehet. Vagyis lehet akár a tócsán kívül is. Ez esetben szabály szerint a rendellenes pályaviszonyon kívül elveszett labdaként kell kezelni.


Fotó: LiveAbout

2020.08.04.

Hozzászólások