Tiger quadruple bogey-ja

TPC Sawgrass 17-es szakasz

Aki kérdez: Lukács Margit, golfjátékos

Kedves caddie.hu!

Fúrja az oldalamat egy eset, mintha érintőlegesen hallottam volna valahol, hogy lett volna megoldás rá: PGA Tour - TPC Sawgrass 2019., az a bizonyos ominózus green, Tiger Woods második ütése a greenen majdnem megállt, majd becsorgott a greenről a vízbe.
A szabály szerint honnan kellett volna ütnie ezután?
Azt hallottam, hogy a greenről??? Köszönöm a választ! 

Üdv,

Margit

 

Aki válaszol: Gágyor Gábor, nemzetközi golfbíró

A meglepetést okozó +4 ütésről számos cikk született, amik legtöbbje elég nagyvonalú megfogalmazásokat tartalmazott. Annyit el kell mondani, hogy nem voltunk ott, centiméterre pontosan nem ismerjük a szakasz és a bonyodalmakat okozó első ütés geometriáját. Nem láttuk egyben, hogy hol keresztezte a labda a büntető terület (azaz víz) határát, hol volt a zászló, és hogy azokhoz képest pontosan merre mehetett volna hátrafelé Tiger. Az ott érvényes Helyi Szabályokat sem tudjuk, amik ilyenkor szintén fontosak lehetnek.
(Az ún. armchair referee-k, azaz az otthon fotelből okosakat mondó szakértők általában ezek felett szoktak elegánsan átsiklani.)     

Ugyanakkor a videók és a pálya weboldalán lévő yardage guide rajza alapján a sejtés az, hogy Tiger, ha összeköti a zászlót azzal a ponttal, ahol az első labdája begurult a vízbe (a Móricka-ábrámon kis sárga kör) és elindul hátrafelé, akkor lett volna annak a vonalnak egy része (a zászlótól a keresztezési pont felé induló majd a mögötti vonal sárga része), amely részben a greenhez vezető keskeny kis úton fut. Ezen a vonalon kell egy referencia pontot kijelölni és ahhoz képest ejteni a labdát. Tiger ekkor a vékony kis útról üthetett volna egy chipet, ami PGA játékosoknál jó eséllyel egy putt-ot hagyott volna a bogey-hoz.

Amikor az új szabályok adta lehetőség kerül szóba a cikkekben, ott a lényeg általában kimarad: amíg korábban hátrafelé a vonalon kellett a játékosnak ejteni, 2019-től a hátrafelé menő vonalon kiválasztott referenciaponttól egy ütőhosszon belül ejtheti a játékos a labdáját (ld. sárga sraffozott területek valamelyike) és a labdájának azon belül is kell maradnia. Ez Tigernek annyiban jelenthetett volna könnyebbséget, hogy ha nagyon az utacska szélén fut a vonal és beállása esetleg a víz fölé esett volna (ami még Tigernek is nehézséget okozhat), akkor a kis félkör biztosított volna neki helyet egy olyan beálláshoz, ami miatt lehet, hogy a CADDIE-je azért viszi a mentőövet is, de még mindig megnyugtatóbb érzés, mint egy 7-est beírni a score kártyára.

 

Az eset 0:20 másodpercnél

 

 

Források:
New York Post cikk
THE PLAYERS Stadium Course Yardage Guide
Fotók forrása: FaceBook

2019.04.01.

Hozzászólások