Tévedések vígjátékai

Népszerűek, de nem igazak- Bodor Tanár úr jegyzete -

A golf társasági játék, amelynek jellemzője, hogy a szabályok, konvenciók szájhagyomány útján is terjednek. Ennek természetes következménye, hogy a szokások és a szabályok összekeveredhetnek, ami téves szabályértelmezéshez vezethet. Úgy tudjuk, hogy szabályos amit csinálunk, holott nem az, vagy fordítva, szabálytalannak hisszük, ami valójban szabályos.

- Tévedés: "Az elütőn tilos a próbalendítés" = NEM IGAZ
+ Szabály: A próbalendítés sehol nem tiltott, hacsak más szabályt nem sért. Ugyanakkor érvényben van a pálya kímélésének követelménye is, ami fokozottan vonatkozik az elütőterületre a szűk mérete és kötelező igénybevétele miatt. Ezért ott jogos elvárás a próbalendítések számának visszafogása.

- Tévedés: "Annyi próbalendítést ütök, amennyit akarok" = NEM IGAZ
+ Szabály: Valójában nincs számszerű korlát, de van időbeli. A játékos 40 másodpercet kap az ütés elvégzésére. Ezalatt elvileg akár 200 próbalendítés is üthető, ha valaki tud másodpercenként 5 ütést leadni, többszörösen túlszárnyalva a Kalasnyikov tűzgyorsaságát.

- Tévedés: "A játékos nem köteles ismerni a helyi szabályokat" = DE IGEN
+ Szabály: Valóban nem kell fejből tudnia az összes klub helyi szabályát, de köteles megismerni azt, ahol éppen játszik. A játékos (és segítője) felelős a szabályok ismeretéért, és a helyi szabályok megsértéséért ugyanúgy jár a megfelelő büntetés, mint az alapszabályokért.

- Tévedés: "Versenyen hendikep szerint növekvő sorrendben kell indulni" = NEM IGAZ
+ Szabály: Az első elütőterületen, tehát ahol a verseny elkezdődik, a Bizottság által meghatározott sorrendben kell indulni. Ennek hiányában a játékosok megegyezéssel vagy sorsolással (pénzfeldobással) dönthetik el a sorrendet.


Fotó: TheIndianapolisStar

2020.04.20.

Hozzászólások