Téli pálya - "Téli hendikep"

Mi az amit nem szabad, szabad, lehet és kötelező


St. Andrews, kisváros Skócia keleti partján (a golf bölcsője)
Az itt található hét(!) golfpálya közül a Régi pálya (The Old Course) a hiedelmek szerint a világ legrégebbi golfpályája, amelyen több mint 600 éve golfoznak

 

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Itt a tél, és nálunk itt vannak a téli pályák. Amelyek esetenként játszhatók. (Legalábbis jó időben.) Azonban velük itt van az inaktív időszak is.

Ez azt jelenti, hogy a téli pályákon lehet játszani, akár versenyt is rendezni. Az eredmények alapján díjak is kiadhatók.
- Akkor is, ha nem rendes greenek vannak a pályán, hanem úgynevezett téli greenek, amikor a fairwaybe fúrnak egy lyukat, és körülötte rövidre nyírják a füvet.
- Akkor is, ha a versenykörben a téli szabályok érvényesek.

De az inaktív időszakban nem lehetséges a hendikep módosítás. Ugyanis az inaktív időszak (inactive season) a lejátszott versenykör helye szerinti Jogosult Szervezet (MGSZ) által meghatározott időszak, amelyen belül egy adott térségben keletkezett eredményeket nem lehet hendikep módosítás céljára leadni.
- Magyarországon ez december 1. és február 28. (szökőévben 29) között van.
- Az inaktív időszakban semmilyen eredmény nem tekinthető elfogadhatónak. Akkor sem adható le, ha egyébként megfelelne az elfogadhatóság feltételeinek. Ha a játékos mégis leadja, akkor nem vehető figyelembe. Egyéb következményei nincsenek.

Azonban a hendikep módosítás tilalma nem vonatkozik azokra a pályákra, ahol a játék idején nincs inaktív időszak. Tehát akik nem hazai pályákon játszottak, hanem külföldre mentek játszani, és ott a versenykörük beszámítható volt, akkor a hendikep módosításuk érvényes, és amikor haza jönnek, azonnal le kell adniuk az anyaklubjuknál.

Fotó: St.Andrews

2023.02.03.

Hozzászólások