Téged hallgattak már le golfpályán?

Nézz körül a bag-edben 😊Az index.hu kérdezte a szakértőt - Tóth Bélát, a Diracom ügyvezető igazgatóját - az amerikai lehallgatási botrány kapcsán.  Az információbiztonsági szakértő szerint a legnagyobb probléma, hogy még mindig nem hisszük el, hogy bárkit le lehet hallgatni, valamint egy igencsak meglepő kijelentést is tett sportágunk esetleges érintettsége kapcsán.

- Részlet az index riportjából - 


A szakértő szerint a legmagasabb szinten a klasszikus rádiófrekvenciájú lehallgatókészülékek vannak. Ezek nagyon széles spektrumban elérhetők, azonban működtetésükhöz és az értékelhető információ kinyeréséhez elengedhetetlen a minimális szakértelem. „Kiválóan álcázhatók, például találtunk már ilyet golflabdában is 😮. Efölött van viszont már olyan szint van, amit már csak a titkosszolgálatok használnak, ez megint egy másik terület. Itt már bármilyen módszer és eszköz elfogadott. Mint ismert, az amerikai nagykövetséget korábban tíz éven keresztül hallgatták le Moszkvában” – fűzte hozzá Tóth Béla.

A Pentagonból kiszivárgott adatokból egyelőre nem tudni, hogy milyen konkrét eszközöket vetettek be az amerikai titkosszolgálatok a saját szövetségeseik ellen.

Állami lehallgatásoknál más a helyzet:
„Nincs abban titok, hogy mit csinálunk, amikor eszközöket keresünk. Két dolgot nem mondunk el: mikor és kinél dolgoztunk” – emelte ki a Diracom ügyvezető igazgatója, aki szerint a mai világban három problémás dolog van a lehallgatásoknál: az egyik a GSM-hálózatok, a másik a wifihálózat, ahol lehetnek olyan eszközök, amelyek adatokat továbbítanak. A harmadik ilyen nagy csoport a Bluetooth-technikák. „De egy álmennyezetben is lehet tűoptikás kamerarendszer, és az ablakok lézeres megfigyelését is külön megvizsgáljuk” – fűzte hozzá a szakértő.

Magyarországon a legnagyobb probléma, hogy a vezetők azt gondolják, hogy nincsenek célkeresztben. Mindig azt mondják, hogy velük ilyen nem történhet meg. A legnagyobb gond, hogy meg kellene érteniük: egy bizonyos szint felett automatikusan célkeresztbe kerülhetünk.


Fotó: index

2023.04.13.

Hozzászólások