Tapogatás

Rossz az aki rosszra gondol


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Nem tudom, hogy ez a jó szó arra a jelenségre, amely elharapódzott az utóbbi két évben? Arra gondolok, amit a PGA versenyeken rendszeresen látunk, hogy a gurítás előtt a játékosok a greenen a putter talpával lenyomkodják, egyengetik a gyepet a labda előtt, a lyuk körül, de rövid gurítás esetén akár a teljes gurítási vonalon. Néha többször is.

A dolog azért szokatlan az öreg golfozónak, mert 2019 előtt ez szigorúan tilos volt. A greenen javítani csak a labda becsapódási nyomát és a régi lyuk helyét lehetett, illetve szabad volt félresöpörni a homokot.

Most azonban nem így van. Az új szabályok nagylelkűen szinte minden, a természetes használat közben keletkezett sérülés kijavítását büntetés nélkül megengedik az ütés előtt is. Mindegy, hogy a sérülést mikor, ki és mivel okozta.

(1) Javítható sérülések:

Labdanyom, lábnyom, cipőnyom, stoplinyom, // felszerelési tárgy vagy zászlórúd okozta karcolás, bemélyedés, // régi lyukak helye, // gyeptéglák, azok fúgái, // karbantartó szerszámokkal és járművekkel okozott mélyedések, karmolások, // állati csapások, patanyomok, // besüppedt, betaposott tárgyak (kavics, makk, tee).

A javításhoz a játékos csak kezét, lábát használhatja, valamint a szokásos felszerelési tárgyait (javító villa, golfütő, tee, pénzérme, sapka, törülköző). A sérülés javítása a green eredeti állapotának helyreállítására szorítkozhat, és nem tarthatja fel indokolatlanul a játékot.

(2) De nem javíthatók:

A rendes karbantartás nyomai (szellőztető lyukak), // természeti erők nyomai (öntözés, eső), // természetes felületi hibák (gyomok, kopott, beteg, egyenetlen gyep), // a lyuk természetes elhasználódása.

Tehát a profik jogosan taperolgatják a gyepet. Akkor is, ha a tévén nézve gyakorta semmilyen hibát nem látunk rajta. Lehet, hogy csak a fűszálak dőlése nem optimális. Ugyan ezért nem lenne szabad a greent javítani, de ki mondja meg, hogy nem attól állnak rosszul a fűszálak, mert korábban valaki rájuk lépett.


Fotó: MasterFile

2023.05.18.

Hozzászólások