Szubjektíven a klubcsapat bajnokságról

Fehér és piros zászlók


- Véh Balázs VBlogja -

Mivel nem vagyok újságíró és nincsenek is ilyen ambícióim, illetve az utóbbi időben a hazai golf médiában többször felmerült tényfeltáráshoz is kevés vagyok, bármennyire is jogos az igény, jobb híján maradok a nem véletlenül blogosnak szánt szubjektív véleményalkotásnál, ezúttal pontokba szedve.

A versenykiírás
A döntéshozók a társasági golf kontra élsport dilemmában az idén az előbbit helyezték fókuszba, ennek volt, aki örült és volt, aki nem. Amennyiben elfogadjuk, hogy a társasági golf elsődleges terepe a klub, akkor a klubcsapat bajnokság miért is ne lehetne ennek egyfajta fesztiválja? Persze, hogy lehet, az is volt! És a résztvevő amatőr golfozók még jó, hogy „vért isznak” szeretett klubjaik színeibe öltözve és azt képviselve a Bajnokságon, függetlenül a hendikepjüktől. 

Mindemellett a texas játékformát, már annak láthatóan megosztó volta miatt is jobb lenne a jövőben mellőzni egy ilyen, a résztvevők és a távolmaradók szerint is rangosnak szánt szövetségi versenyen.

A másik vitás kérdés a bruttó és nettó kategóriák szétválasztása. Nem sikerült megvilágosodnom, hogy erre miért volt szükség, nyugodtan versenyezhetett volna az összes alakulat mindkét kategóriában, ahogy az a legtöbb golfversenyen történik. Feltételezem, hogy ezt a döntést is jobbító szándék vezérelte, szerintem sajnos nem jött be. Egyrészt emiatt kellett vagy lehetett egy csapatot a versenykiírást figyelmen kívül hagyva rajthoz állni, ami egyébként örvendetes rugalmasság, viszont szintén emiatt kellett vagy lehetett egy másik alakulatot megalázó helyzetbe hozni az Ő esetükben rigorózusan hivatkozva a korábban nagyvonalúan kezelt kiírásra. Ez utóbbi pedig -ha már társasági esemény, akkor különösen- igencsak elszomorító rugalmatlanság.

Szó esett arról is, hogy vajon mennyire szerencsés egy ilyen társasági versenyen elindítani a professzionális támogatással készülő, életvitelszerűen gyakorló, akár hivatásos golfozói karrierre törő juniorokat. Úgy vélem, hogy bár a sportágat többnyire felnőttfejjel elsajátító, munka és család mellett űző játékosok szinte esélytelenek ezekkel a gyerekekkel szemben, mindenki számára előnyös az integráció. 

Meg kell valljam, nekem a legkedvesebb golf emlékeim közé tartozik a gyermekeimmel egykorú fiatalokkal való játék. Számomra élmény és tanulási lehetőség volt minden ilyen alkalom, a gyerekeknek pedig mintaként szolgálnak a felnőtt flight társak, hatással vagyunk a szocializációjukra. És valljuk meg, többségükből nem lesz Tiger Woods, viszont részei a közösségünknek, így érdekeltek is vagyunk a formálásukban.

A pálya
Elsősorban köszönet a Magyar Golf Clubnak a vendéglátásért. Az augusztus végi match play bajnokság alkalmával történt átalakítások nagyon kedvezőek, sajnos azonban a green-ek állapota mára igencsak leromlott, igazán komoly versenyre alkalmatlanná téve a magyar Old Course-t. Ez a verseny egészére nem sok hatással volt, de a jövőre nézve érdemes elgondolkodni egyrészt a szervezőknek az időzítésen vagy a helyszínválasztáson, Kisorosziban pedig a greenkeepingen. Nem szakértőként okoskodok, pusztán fizető vendégként adok jobbító szándékú visszajelzést.

A szervezés
Ebben a formában a GOLFiGO rendszere először mutatkozott be. Játékosként és csapatkapitányként is azt mondom, le a kalappal a fejlesztők előtt. Felhasználói oldalon a felület áttekinthető, követhető, gyors és mindenre kiterjedően informatív. Bízom benne, hogy mihamarabb sztenderddé válik! 

Nem mennék el szó nélkül Jakobi András tevékenysége mellett sem, aki nem pusztán vezető bírói minőségben, hanem a fent említett informatikai támogatás adattartalmának feltöltése és ellenőrzése vonatkozásában is jelesre vizsgázott. Valamennyiünk nevében köszönet érte, és persze nemcsak Neki, hanem az összes közreműködő segítőnek!

A verseny
A feltételezésem szerint a játéktempó optimalizálása okán kialakított vegyes formában játszó flight-ok ügye már előzetesen problémásnak ígérkezett, és a verseny során az is maradt. Azon foursome párosok tagjainak, akik egy texasozó kettőssel kerültek össze és mondjuk előttük is scramble csapatok haladtak, két ütés között elfogadhatatlanul sokat kellett várniuk. Jó, hogy kipróbáltuk, a nyomós érveket is megértem, de ha kérhetem, soha többé ilyet! 

Ezt leszámítva a lebonyolítás zökkenőmentessége dicséretes, a hangulatra sem lehet panasz. A győzteseknek, a helyezetteknek és persze minden résztvevőnek kijár a gratuláció. 

Különösen azoknak, akik a szombati versenynap után ellátogattak a Forest Hills két csapatának főhadiszállásául szolgáló kisoroszi csárdába, ahol Andrejszki Tibus sporttárs éjszakába nyúló stand up show-ja nemcsak a házban folyó lakodalom, de a 2020. évi XX. Klubcsapat Bajnokság fénypontjának is bizonyult!

A Balaton Golf Club
Hiányoztatok, de spongyát rá, remélem, jövőre találkozunk!

 

Fotó: MGSZ / Szabó Péter, illetve Kállay Tamás

2020.10.05.

Hozzászólások

XX. Klubcsapat Bajnokság 2020. - Kisoroszi Golf

Szabó Péter / MGSZ fényképei