Szokatlan játékirány

Merre van az előre?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Kisoroszi 8-as szakasz. A green ember magasságot meghaladó dombon van, amelyet a szeniorok négykézláb másznak meg. A dombot a játékirányból bunkerek övezik, melyeknek egyik oldala a domb meredek fala, a másik a fairway-vel egy szintben van.

Kérdés: Dönthet-e úgy a játékos, hogy a bunkerban lévő labdáját nem a green felé üti fel a dombra, hanem ellentétes irányban, a fairway felé üti ki, akár gurítva, akár csippelve?
Válasz: IGEN.

Aki keresi a kötelező haladási irányra vonatkozó golf szabályt, ne essen kétségbe, azért nem találja, mert olyan csak a KRESZ-ben van. Létezik szabály arra, hogy a szakasz lejátszását az elütőterületen kell megkezdeni a kezdőütéssel, és a gurítóterületen kell befejezni a labda lyukba ütésével. De az útvonal teljes egészében a játékos legjobb belátására van bízva, észszerű keretek között. Tehát időnként játszhat akár hátrafelé is.

Van azonban két megkötés:
(1) Addig nem hajthatjuk végre az ütést, amíg a játékirányban és annak környékén ütéstávolságon belül emberek tartózkodnak. Meg kell várni, amíg kitisztul a terep.
(2) Könnyítés igénybe vétele érdekében nem tervezhető rendellenes lendítés, beállás, vagy észszerűtlen játékirány. Például ha egy elektromos kapcsolódoboz a játékunkat csak akkor zavarja, ha a labdát hátrafelé játsszuk meg, akkor ezt az irányt nem választhatjuk, hogy a könyítés révén azután előnyösebb fekvésből üthessük meg a labdát előrefelé.

És persze mint minden másra, erre is vonatkoznak a tisztességes játék szabályai: nem járhat a játék feltartásával, és nem irányulhat a szabályok kijátszására, jogtalan előny szerzésére.

A példában azonban mindezekről szó sincs. Ráadásul teljességgel észszerű, hogy a játékos ismerve a saját képességeit, nem vállalja be a homokból a bizonytalan rövid és meredek emelést, amikor a fairway-ről kisebb kockázattal felteheti a greenre a labdát. Mindössze plusz 1 ütésért.


Fotó: AugustaNational

2020.10.12.

Hozzászólások