Szlovén Open a helyszínről

A Világranglista pontok bővületében

- Király Levente helyszíni tudósítása -

A magyar határ közelében fekvő Moravske Toplice (Alsómarác) üdülőfalu golfpályája, a Livada Golf Club adott otthont a XLI. Szlovén Nemzetközi Amatőr Bajnokságnak, ahol szerda este egy kellemes megnyitó ünnepséggel vették kezdetét az események. A bajnokság színvonaláról mindent elmond, hogy a férfi mezőnyben tizenöt, míg a hölgyeknél tizenkét plusz hendikepes játékos állt rajthoz – a női mezőny különösen erősnek számított európai mértékkel, elsősorban a két sztárjelölt tinédzsernek, az osztrák Emma Spitznek és a szlovén Pia Babniknak köszönhetően, hiszen ők mindketten a legjobb 30-ban vannak a női amatőr világranglistán.

A körülményekről mindenképp tudni kell, hogy a környéken nagy mennyiségű csapadék esett a versenyt megelőző napokban, így a pálya szerdán még sok helyen lényegében víz alatt volt, de óriási munkával sikerült játékra alkalmassá tenni a green-eket, amik azért így is megtréfálták a golfozókat az inkonzisztens minőségükkel és sebességükkel. Mivel a fairway-ek egyáltalán nem gurultak, ez a rövidebbet ütőknek extra hátrányt jelentett.

Az egyik magyar induló, a 15 éves Kötél Bence is közéjük tartozik, de mivel első fordulóban meglepően magas score-ok születtek, így Bence a maga 76-os ütésszámával a Top10 közeléből várhatta a folytatást. A másik magyar versenyző, Csányi Olivér csütörtökön a gurításokkal nagyon megszenvedett, 36-ot puttolt a 18 green-en, összességében 80-at ütött.

Olivér, akinek hosszú játéka az egész versenyen nagyszerűen működött, a második körben a játék többi elemében is feljavult, bár aznap is putt-olt kétszer hármat, összességében két Birdie-vel három Bogey társaságában 73-at játszott, amivel nagyot lépett előre a tabellán. Bence ezzel szemben rontott első napi teljesítményén, aminek alapvetően az első három szakaszon mutatott indiszponált játék volt az oka, ami azért is fájó, mert ezek a könnyebb lyukak közé tartoznak a pályán, és bár konszolidálta az ütéseit a hátsó kilencre, ott sajnos néhány kihagyott rövid gurítás miatt az eredménye rosszabb lett, mint a mutatott játéka, végül is 78 ütéssel zárta a napot.

A Szlovén Amatőr Bajnokság egyik legnagyobb kihívása, hogy az utolsó játéknapon 36 lyukat teljesítenek a cut-ba jutott versenyzők, ami természetesen komoly fizikai és mentális terhet jelent. Előtte azonban péntek este a szervezők egy színvonalas gálavacsorával kedveskedtek a résztvevőknek, ahol az úgynevezett nemzetek kupáját is kiosztották az első két napi versengés eredményei alapján – ebben leginkább a hazai játékosok jeleskedtek.

Szombat reggel 7 órakor vágtak neki az állva maradt versenyzők a közel 6300 méter hosszú pályának, ezúttal már kellemes, napsütéses időben, ami a jobb eredmények elérésében is segített. Ezt sajnos a magyar fiúk nem igazán tudták kihasználni, bár Olivér a harmadik körben nagyszerűen ütötte a labdát, Birdie esélyeit egy kivételével – amikor a Par négyes 8-ason elsőre greenre ütött – nem tudta értékesíteni, és néhány hiba a green-ek körül vesztett ütéseket eredményezett. A reggeli 74 után még bizakodhattunk egy Top10 körüli befejezésben, de a negyedik kör közepén volt egy nagyon rossz periódusa, ahol elsősorban a rövid játéka miatt hat lyuk alatt hét ütést vesztett, emiatt éppen csak, de kicsúszott a legjobb húsz közül is. Összességében 305 ütéssel (80, 73, 74, 78) Olivér a holtversenyes 21. helyen végzett, ami nem rossz eredmény, de figyelembe véve, hogy elütőtől a green-ig milyen jól ütötte a labdát, nem kérdés, hogy ennél több volt benne.

Az utolsó nap Kötél Bencének sem úgy alakult, ahogy szerette volna. Az első két napi tendencia, miszerint rossz kezdés után stabilizálta a játékát, ebben a két fordulóban is megfigyelhető volt, a harmadik körben egy korai buta dupla ellenére volt esély jobb eredmény elérésére, de a Par hármas 4-esen (ami akkor neki a tizenharmadik szakasza volt) vízbe ütött, az újabb dupla miatt pedig 77-tel zárt. A negyedik forduló forgatókönyve csak annyiban különbözött az első hárométól, hogy Bence játéka a végjátékban a legnehezebb szakaszokon szétesett, háromszor is vízbe ütött, aminek két dupla és egy tripla Bogey lett az eredménye. Összesítésben 312 (76, 78, 77, 81) ütéssel zárta a bajnokságot, ami 15-tel rosszabb, mint a tavalyi eredménye volt ugyanezen a pályán, ugyanezen a versenyen – kétségtelen, hogy Bence játéka idén egyelőre nem közelíti meg azt a színvonalat, amit az elmúlt években megszokhattunk tőle.

A férfi bajnok kisebb meglepetésre a 18 éves német Eric Dörrenberg lett, aki az első napot leszámítva nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, ugyanakkor meglehetősen furcsa, hogy a +4-es eredmény is elég volt a győzelemhez ebben a mezőnyben. Nem úgy a női versenyben, ahol három 15 éves lány Par alatti eredménnyel került a dobogóra: Emma Spitz és Pia Babnik csatájából ezúttal az osztrákok kiválósága került ki győztesen (281 ütésre volt csupán szüksége a 72 szakaszon), míg a harmadik helyen az orosz Natalija Guszeva végzett.

Fotók: GOLFmagyar (Tátrai Béla)

2019.05.20.

Hozzászólások