Szimuláltunk!

...avagy a „nagy” Launch Monitor Teszt- Véh Balázs V(éh)Blogja -

Az önmagát Veszprém Golfers néven azonosító önfejlesztő kör a minap arra vette a bátorságot, hogy a három, talán legnépszerűbb „alsó polcos” launch monitor képességeit összevesse. Mivel itt a téli szezon, meg a Karácsony is közeleg, megosztom a tapasztalatokat, hátha segít valakinek a választásban.

Az összehasonlítás során ugyanazon ütéseket mértük egyszerre a Flightscope Mevo+, a Skytrak és a Garmin R10 készülékekkel. A teszthez pitching wedge, 7-es vas és driver ütőket használtunk.

Az igazsághoz mindenképpen hozzátartozik, hogy a szimulátor helyiség paraméterei (2,4 méter távolság a labda és a 230x310sm-es vászon között) a Skytrak kamerás rendszerére voltak optimalizálva, a Mevo+ radarja számára ez a helyzet csak csökkentett üzemmódban feldolgozható, a legjobb teljesítményhez legalább a duplája szükséges. A szintén doppler radarral működő Garmin R10-nek viszont elegendő ez az alig két és fél méter.

A méréseink alapján ítéletet alkotni merészség lenne, annyi azonban felelősséggel megállapítható, hogy mindhárom készülék igazán megbízhatóan csak a labda sebességének mérésére képes. Ebben az adatban többségében hibahatáron belüli, azonos eredményeket mértek a gépek. Elfogadhatóan megbízható volt még a kilövési szög és irány értékelése, bár ebben a Mevo+ mutatott időnként akár jelentős eltérést is a másik kettőtől, gyaníthatóan a rövid mérési táv okán, súlyosan magas adatokkal.

A spin vonatkozásában jelentős különbségek adódtak a három rendszer érzékelésében, igazán tendenciózus minta nem is volt megfigyelhető azon kívül, hogy a Skytrak a közepes vasaktól felfelé 30-40%-kal kevesebb backspint, és közel ennyivel több sidespint mért. 

Minden más adat már nem mérési, hanem a szoftverekbe beépített számítási módszereknek köszönhető, ebben a három gyártó feltételezhetően igencsak különböző algoritmusokat használ. Közel azonos sebesség, szög és forgás adatok mellett a Mevo+ mutatta a leghosszabb és legmagasabb röppályákat, kevéssel mögötte jött a Skytrak, végül a valósághoz leginkább tendáló Garmin, az eltérés pedig bőséggel 10% feletti volt.

És ha már röppálya, a görbék jellegében nem volt vita a berendezések között, azok ívének nagyságában viszont a Skytrak túlzott oldalirányú mérései miatt jelentős, akár 15-20 méter kitérés is mutatkozott. 

Végítéletként annyit merek leírni, hogy jelen körülmények között ebben az árkategóriában a golfozónak erős kompromisszumokkal kell megbarátkoznia a prémium termékek pontosságához képest. 

A Mevo+ mellett szól, hogy optimális helyzetben messze a legtöbb adatot kapjuk és a beállításához gépi segítségünk van, ellene szól, hogy nagy a helyigénye. 

A Skytrak előnye, hogy kis helyen is működőképes, hátránya, hogy egyszerre csak egy oldalról játszható és a legkevésbé megbízhatóan mér. 

A Garmint nagyon könnyű szállítani és beüzemelni, az ára és az akkumulátor teljesítménye legyőzhetetlen, ellenben ember legyen a talpán, aki képes pontosan beállítani az egyenest.


A modernkori Bakonyi Betyárok keménymagjának egy kisebb csoportja
Dr. Szabó T., Sebők I., Ratskó Á., Véh B., Furda R., Czizmadia Á. (A fotón éppen nem látszik Szabó K.)


Mindegyik applikálható beltéri szimulátorhoz, valamint számos különböző szoftverrel alkalmazható.

A készülékek által mért vagy számított adatokat és egyéb paramétereket pedig az alábbi táblázat mutatja, bár az alapcsomagok nem feltétlenül tartalmaznak minden képességet:

 

2022.12.08.

Hozzászólások