Szigeti veszedelem

Itt a piros, hol a piros


Az Észak-karolinai Thistle Golf Club hármas greenje

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Amikor a green szigeten van, előfordulhat, hogy a green felől piros büntetőterületként megjelölt vízbe került labda miatt lehetetlen oldalsó könnyítéssel szabályosan ejteni a vízparton, mert két ütőhosszon belül minden hely közelebb van a lyukhoz.

- Ilyenkor a vonalban hátrafelé könnyítést alkalmazhatjuk, a zászló vonalában hátravihetjük a labdát a víz mögé bármilyen távolságra.
- Ha ez nem lehetséges vagy nem ésszerű, marad a végső megoldás: vissza kell menni az eredeti ütés helyére, és onnan új labdát ütni. Ami mindig alkalmazható.
- Illetve ezek helyett, ha van kijelölt ejtési zóna (DZ), akkor ott is ejthetünk.

Megjegyzések:
- Elvileg a labda a vízből is kijátszható, mégpedig büntetés nélkül, de a feltett kérdés arra az esetre vonatkozott, amikor ez nem lehetséges.
- Nemcsak a lyukhoz közelebb, hanem a büntetőterületen, vagy két ütőhossznál távolabb is tilos ejteni. Büntetése két ütés, de jelentős előnyszerzés esetén kizárás is lehet.
- A probléma nemcsak szigeten fordulhat elő, hanem ritkábban bármilyen green melletti piros büntetőterületen is, azok alakjától és földrajzi helyzetétől függően.

Azonban a helyzet általában messze nem ennyire kétségbeejtő. Noha Eukleidész óta tudjuk, hogy elméletileg nem kizárható olyan helyzet, amikor nem található a lyuktól távolabb ejtési terület, de a pályán nem elméletileg, hanem gyakorlatilag játszunk.
- Sem a büntetőterület határa, sem a vízpart soha nem szabályos kör alakú.
- Minden mérésnek eleve van egy bizonyos pontatlansága.
- A referencia pontot és az ejtési területet nem is kötelező kimérni, végképp nem körzővel és vonalzóval megszerkeszteni. Saccolni is szabad, és ha ennek során elvárható gondossággal jártunk el, akkor a becslést szabályosnak kell tekinteni akkor is, ha utólag kiderül róla, hogy némileg téves volt. 
- Az ejtési területnek a Szabályok szerint csak felső határa van, alsó határa nincs.

Mértékadó szakvélemények szerint a gyakorlatban nem is létezik olyan, hogy két ütőhosszon belül sehol ne lehessen találni egy legalább 10 forintos nagyságú helyet, ahol szabályosan ejthetünk. Térdmagasságból még el is találhatjuk, ha a labda onnan kigurul, újra ejtjük, ha akkor is kigurul, akkor helyezzük. Probléma megoldva. Ez esetben a "szigeti veszedelem" csupán költői kérdés. Ettől függetlenül még mindig ott vannak a fentebbi lehetőségek.


Fotó: TeeTimesUSA

2022.01.12.

Hozzászólások