Szép és még szebb korúak

Olvasói levél
Levelet hozott elektronikus galambunk, az alábbiakban Juhász Sándor kétszeres SzuperSzenior Magyar Bajnokunk levelét olvashatjátok!

- Juhász Sándor olvasói levele -

Az idei Versenyszabályok az idősebbek részére változásokat hoztak. Csökkentették a Masters kategória alsó határát 70 évről 65 évre. Így egyenletesebben oszlik el a Szenior kategória tagsága, mert az eddigi csoportok a Szenior kategóriának 15 évet adtak, a Mastersnak pedig csak 5 év maradt az újabb váltásig. Ha végignézzük a névsorokat, több, mint 30 játékos kerül át a Masters csoportba. Két játékosnál kérdéses csak, hogy kérvényezi-e a kategóriaváltást, vagy marad a Szenioroknál. Miután a születésnapjuk már elmúlt, engedélyezni kellene számukra a kérelem beadási határidejének módosítását, mert az érvényes idei Versenyszabályzat 2021.március 1-én lett kihirdetve, így ezt megelőzően nem élhettek ezzel a lehetőséggel.

Természetesen a Szenior Társaság Alapszabályának módosítását is be kell tervezni, mert az új korcsoportokat be kell vezetni. Érdekes módon a Versenyszabályunk továbbra is ragaszkodik az életkorok január 1-i fordulónapjához, holott az R&A-ra való hivatkozásból az következne, hogy az életkor betöltése az adott verseny előtti napon szükséges. A Társaság Alapszabálya sem említi a január 1-t. Eleve a Társaságba is be lehet lépni a betöltött 55, illetve nőknél 50 évesen. Sok sportágban a korcsoportokon  kívül még súlycsoportok is léteznek (judo, birkózás, ökölvívás, súlyemelés). Képzeljük el, milyen fura lenne, ha a súlycsoportot is úgy határoznák meg, hogy milyen súlyú volt a versenyző január elsején, és nem a közvetlen verseny előtti mérlegeléssel.

Az életkorok szerinti kategorizálás is fedi az élettani folyamatokat. A fiatalok fejlődése miatt el sem képzelhető, hogy egy idősebb játékos részt vegyen a fiatalabbak versenyén. A másik irány már üdvözlendő, hogy a kiemelkedő tehetségek az érettebbek között is kipróbálhassák magukat. Ez segíti fejlődésüket.

Hasonló elvek vonatkoznak az idősekre is. Az idősebb korosztály már könnyítésekre is jogosult, ezért is fontos a tiszta kategória. Véleményem szerint nem szerencsés, ha valaki több kategóriában is kaphat pontokat. Régebben az volt a szentírás, hogy egy versenyző egy adott évben csak egy kategóriában érhet el értékelt eredményt. Játszani emellett bármelyik Szenior csoportban lehet.

Versenyszabályunk szerint az 55 évet elérő versenyzők ugyanúgy a kék elütőről játszanak, mint a 75 év feletti Szuper Masters játékosok. A húsz év korkülönbség rettenetesen nagy, fizikai értelemben is. Tudom, sokan dehonesztálónak tartanák, ha a piros elütőről kellene elindulniuk, pedig a teljesítmények alapján ez lenne közelebb a valósághoz a Super Masters játékosoknál. Biztos, hogy még más dolgot is lehet találni, most csak ennyi jutott eszembe.

 

Juhász Sándor
Bük, 2021.03.22.


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2021.03.22.

Hozzászólások