Szenzációs kezdés Sedin-ben

Kötél Bence vezeti a Szlovák Felnőtt Bajnokságot


- Huszti György írása -


A harmadik nap veszi kezdetét (ma csütörtökön) a Nyílt Szlovák Bajnokságon. A négynapos megmérettetésre Sedin-ben kerül sor. A csodálatos vonalvezetésű és minőségű pálya - ahol gyakran hallani magyar szót, akár a játékosok, akár a munkatársak részéről - 2017-ben nyitotta meg kapuit, de már tavaly egy válságstábot hívtak össze, mert bár harmadik éve nyitva volt - egy kis falu szélén - de még mindig “csak” 300 klubtaggal rendelkezett.
A Bajnokságot kedd-péntek viszonylatban (hétfői gyakorlónappal) rendezik meg (mert így a hétvégén a klub értékesíteni tudja a weekend greenfee-ket). A hendikep limit 4.0 a férfiaknál és 6.0 a hölgyeknél (a helyi klubtagok 10.0 hcp-ig adhatták le nevezésüket). Végül 53 férfi és 27 hölgy nevezett, összesen tehát 80 induló szurkolta le a 130 Eurós (45 ezer Forintos) nevezési díjat, a rendkívül magas színvonalú, erősen nemzetközi mezőnyben. 22 játékos rendelkezik pluszos hendikeppel, ebből a legjobb, a kassai Pavol Mach +4.6. A legjobb magyar induló (merthogy szerencsére ilyenek is többen akadnak) a +1.0 hcp-s Kötél Bence, aki ezzel a mutatószámmal előzetesen csak a 19.(!) helyen végzett volna. Rajta kívül még három magyar golfozóval találkozhatunk: Závaczki Bálint (+0.6), Bertényi Bence (1.0) és Horváth Ákos (1.6).

A versenyen eredetileg két cut volt tervezve (a második és harmadik napot követően), végül a szervezők úgy döntöttek, hogy az alacsony (80) létszám miatt, csak a harmadik nap végén vágják le a mezőny végét.

Ha most féltávnál tekintünk rá a tabellára, egy egészen szenzációs és kivételes magyar siker kibontakozását láthatjuk, hiszen - a mégegyszer hangsúlyozom - a magyar viszonyokhoz képest brutális és sosem látott mezőnyt Kötél Bence vezeti, aki a Par73-as Sedin-i pályán 73-al és 70-el kezdett, és ezzel egy ütéssel vezet a pályatulajdonos fia (Tadeás Teták), illetve hat(!) ütéssel a holtversenyben harmadik helyen álló, hazai Matus Kudlac és a szlovén Jan Hribernik előtt. Az eredmények első ránézésre nem tűnnek olyan nagyszerűnek, de azt tudni kell, hogy a férfiak (a mezőny nagyobb része inkább még csak fiú) a profi hátsó (tehát nem a fehér, hanem a fekete) elütőről játszanak ( 6 492 méter), míg a hölgyek a férfi elütőre állhatnak fel reggelente (5 962 méter).
Akárhogyan is alakul a vége, elképesztő magyar siker ez, hogy féltávnál egy vékony cingájú magyar kisgyerek vezetheti (mínusz hármas eredménnyel) egy a hazánkénál lényegesen fejlettebb golfnemzet Felnőtt Nemzeti Bajnokságát.
További magyar eredmények: Závaczki Bálint T5. 76/74, Bertényi Bence T8. 78/73, Horváth Ákos T41. 80/89

Závaczki Bálint kezdi az első versenynapot (középen)

A vezető hármas - természetesen - ma az utolsó flight-ban (12:03 perckor) kezdi meg a harmadik (utolsó előtti) nap küzdelmeit. Szurkoljunk Kötél Bencééknek minél többen, akár itthonról, akár a helyszínről (a caddie.hu valósidejű pálya nyilvántartása szerint, jelenleg Sedin 139 perc alatt érhető el Budapestről, akár kiruccani is érdemes a többhónapos "bezártság" után).

Kötél Apuka vigyázó tekintete figyeli a vetélytársakat (középen)

 

Szlovák Nyílt Felnőtt Bajnokság
Sedin, (Par 73)
2020.06.16-19

Az állás két napot követően:
Férfiak:
   1.  KÖTÉL Bence   HUN   143
   2.  TETÁK Tádeás   SVK   144
T3.   KUDLAC Matus   SVK   149
T3.   HRIBERNIK Jan   SVN   149
---
T5.   ZÁVACZKI Bálint    HUN    150
---
T8.   BERTÉNYI Bence   HUN   151
---
T41.  HORVÁTH Ákos   HUN    169


Nők:
   1.    ZACHAROVSKA Antónia   SVK   149 
   2.   BOLCIKOVA Anika   SVK    152
   3.   STARKUTE Gile Bite   LTU   153

 

Csak így tovább, vagy még egy kicsit jobban 🙂
HAJRÁ MAGYAROK!


Fotó: Molnár Csaba, illetve SKGA

2020.06.18.

Hozzászólások