Szeniorok hátrányban?

Vagy mégsem?


Három fiatal Szenior egyezteti eredményét (Koller György, Hatvári Árpád, dr. Horváth Péter

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Érdekes matematikai problémával lepett meg egy nagyrabecsült golfozó társam. Úgy vélem, többeket is érdekelhet, ezért közzéteszem. Íme:

Három személy ugyanazon a pályán (Old Lake) ugyanazt a bruttó eredményt játssza meg, egy férfi a sárga, egy szenior a kék, és egy nő a piros elütőről mondjuk +8-at. Fejenként. De az eredményeltérésük (SD) eltérő, a nőé 7,0 a férfié 7,8 a szenioré pedig 9,6 lesz. Tételezzük fel, hogy ezt az eredményt egymás után 8-szor teljesítik úgy, hogy korábban soha nem volt jobb eredményük. Ekkor a hendikep indexük pontosan ez lesz, rendre 7,0 a nőnek, 7,8 a férfinak, 9,6 a szeniornak.

Rendjén van az, hogy három ugyanolyan megjátszott eredményhez három különböző hendikep tartozik? Miért kell egy jobb hendikepért a szeniornak jobban megküzdenie, mint egy férfinak vagy nőnek?

A kérdés jogos, hiszen a golfban létezik erőkiegyenlítés. A golfban vannak kategóriák is; junior, felnőtt, mid-amatőr, szenior, masters, szuper masters,  és azon belül korcsoportok, ráadásul nemenként külön-külön. Azonban erőkiegyenlítés csak játékerő szerint van, és az is csak kategórián belül, soha nem kategóriák között. 

(1) Az elütők szerepe:

A különböző elütők célja nem az erőkülönbségek kiegyenlítése, hanem az, hogy a játék minden szinten reális és élvezetes legyen. A törekvés az, hogy mindenki elérje a greent par mínusz két ütésből (regulárból) a játéktudásának megfelelő elütőről.
- Nyilván nem járhat minden játékosnak külön testre szabott elütő, meg kell elégedni a konfekció méretekkel. Hagyományosan mindig legalább 3 elütő van, abból a középső a standard, amely az átlagos játékerőhöz van igazítva. A többiek ehhez képest térnek el, a távoli az erősebb, a közeli a gyengébb játékosoknak. Jobb pályákon van 5-6, akár több elütő is. Alapállapotban minden elütőről játszhatnak férfiak és nők is. Kivétel az olyan távoli, ahonnan a nők nem érhetik el a greent, és az olyan közeli, ahonnan a férfiak meg egyből elérik.
- Nem létezik külön férfi, külön női, junior, gyermek, nagymama, kicsit szenior, nagyon szenior, stb. elütő, csak piros, kék, sárga, zöld, fehér, arany, fekete, narancs, és az elektromágneses spektrum látható fény tartományába eső egyéb színei. A golfpályán belül mindegyik egy-egy, a többitől eltérő pályát határoz meg, eltérő hosszúsággal, eltérő abszolút és relatív nehézségi fokkal, külön felmérve a nők, külön a férfiak számára. Az átlagos magyar golfpálya valójában öt pálya, férfi sárga, kék és piros, valamint női kék és piros.

(2) A hendikep szerepe:

Az erőkülönbségek kiegyenlítése a hendikep feladata a egyes kategóriákon belül előforduló játéktudás-beli eltérések között. Ha én 100 ütésből tudom megjátszani a pályát, az ellenfelem pedig 80-ból, akkor köztünk kétesélyes verseny, amire fogadni is lehet, akkor jöhet létre, ha ad nekem 20 ütés előnyt. Érdektelen, hogy férfi vagy nő az illető, és hogy milyen korú.
A hendikep pontosan arra való, hogy megmutassa, mekkora a játékos eredményének eltérése a partól. Külön sajátossága a WHS-nek, hogy eltérően a korábbi rendszerektől ezt a világon egységesen valósítja meg, a különböző pályán elért eredmények összehasonlíthatósága révén.
- Ugyanis nem mindegy, hogy a példabeli eredményt, a 78-at hol játsszuk meg, Tatán, Óbudán, Zalacsányban vagy Pebble Beachen. Az összehasonlíthatóságot a WHS úgy éri el, hogy minden pályaeredményt átszámol egy standard pályára, amelynek SR=113 és CR=72 paraméterei vannak.
- Ennek alapján azzal a teljesítménnyel, amivel a szenior Tatán a kékről +8-at ért el, a standard pályán csak 9,6-ot játszott volna. Ugyanígy a férfi a sárgáról 7,8-at, a hölgy a pirosról pedig 7,0-t. Ha valaki az Old Course-on játszik 78-at a középső elütőről, az ott +6 ütés, és eredményeltérésben 5,8 lenne. Míg az Old Lake 78 ütése nem hasonlítható össze az Old Course 78 ütésével, a két eredményeltérés (SD=9,6 és SD=5,8) azonban igen, mivel mindkettő már a standard pályára vonatkozik.
- Természetesen a WHS egy klubon belül a sárga, kék és piros pályák eredményeit is konvertálja a standard pályára. Ezért lesz a mindhárom esetben +8-ból három különböző (7,0 női, 7,8 férfi, 9,6 szenior) eredményeltérés. A különbségek kizárólag a különböző pályák eltérő nehézségi fokából származnak. Ha a szenior a sárgáról játszik, akkor neki is 7,8 lesz az eredményeltérése, feltéve, hogy onnan is megjátssza a +8-at.
- Ezért nem lehet a hivatkozott példában a szenior kékről teljesített eredményét összehasonlítani a férfi vagy a nő eredményével, mert azokat másik pályán játszották, miáltal hiába azonos az eredmény, a mögötte lévő teljesítmény eltérő. A példa csak azt mutatja, hogy ha valaki egy nehezebb pályán játszik ugyanolyan 78-at, mint másvalaki egy könnyebb pályán, akkor a nehezebb pályán elért eredmény szerinti hendikep lesz a jobb.

Összefoglalva:

- A golf játékban az erőkiegyenlítés eszköze a hendikep, aminek szerepe a kategóriákon (korcsoportok, nemek) belül van. Az elütők rendeltetése eleve nem ez, és az erőkiegyenlítésre nem is alkalmasak.
- Minden kategória hendikepjének csak a kategórián belül van jelentősége, más kategóriákkal való összehasonlítása értelmetlen. Női hendikepet csak nőivel lehet összemérni, és ugyanígy férfit férfival, szeniort szeniorral.

Megjegyzések:

- A golf játék a kategóriák közötti erőkiegyenlítésre azért nincs felkészítve, mert alapvetően nincs rá szükség. Rendesen a különböző kategóriák külön versenyeznek. Külön van férfi, női, junior, szenior bajnokság. Ahol vegyes (férfiak, nők, juniorok, szeniorok) mezőny indul, ott együtt játszanak, de rendesen külön értékelik és díjazzák a korcsoportokat és nemeket.
- Kivétel, amikor kategóriáktól független értékelés van. Mindig ilyen a bruttó-I, valamint esetenként bizonyos különdíjak, pl. legközelebb a zászlóhoz. Előfordul olyan verseny is, ahol hendikep index szerinti csoportosításban díjazzák az eredményeket (pl. hcpi 0-18, 18,1-36, 36,1-54). Itt a nettó értékelésben előnyt jelenthet a magasabb hendikep.


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2021.06.28.

Hozzászólások