Szél, ami időnként fúj...

Ha én szél lehetnék...


- Bodor Tanár Úr jegyzete -

A golf alapból szabadtéri játék. Ki van téve a természeti erőknek, elsősorban az időjárás szeszélyeinek. Közülük is leginkább a szélnek. Ha elég erős, akár a nyugalomban lévő, magyarul álló labdát is elmozdíthatja, elfújhatja. Ez okozhat komplikációkat.

(1) Általában ha az ütésünk után bárhol nyugalomba kerülő labdánkat a szél elfújja mielőtt odaérnénk, akkor a labda elmozdulását nem mesterséges beavatkozás, külső tényező okozta, hanem természeti erő. A labdát onnan kell megjátszanunk, ahová a szél fújta, és nincs büntetés. Ha visszatesszük az eredeti helyére, akkor idegen helyről játszunk, és az két büntető, vagy kizárás, ha jelentős előnyhöz jutottunk általa.

(2) Kivétel, ha a grínen nyugalomban lévő labdánkat lejelöltük, fölvettük, majd később visszatettük, és a szél nem az eredeti, hanem a már visszahelyezett labdát fújja arrébb. Ilyenkor azt vissza kell helyeznünk az eredeti helyére ahonnan felvettük, és nincs büntetés. Ha nem tesszük vissza, akkor idegen helyről játszunk, és az két büntető, vagy kizárás, ha jelentős előnyhöz jutottunk általa. Ez a kivétel csak a grínre és a visszahelyezett labdára érvényes.

(3) Ha a szél ütés közben mozdítja el a labdát, akkor a labdát onnan kell megütni, ahová az ütés után került, akár a szél által, akár az ütéstől került oda. Az ütés érvényes, beszámítandó, és nincs büntetés. Ha a labdát visszatesszük az eredeti helyére és újra ütjük, akkor választható ütés és távolság könnyítést vettünk igénybe 1 büntetőért.

- Az "ütés közben" elmozdul itt azt jelenti, hogy /a/ vagy az ütés alatt, amikor az ütőnk már előrehaladó, a labdára irányuló mozgást végez, /b/ vagy a hátralendítés alatt, ha a mozdulatsort folytatva utána az ütést végrehajtjuk.
- Ha a szél által elmozdított labda még mozog, amikor megütjük, akkor nem jár büntetés a mozgó labda megjátszásáért.
- Ha a hátralendítést a labda elmozdulása után leállítjuk, és az előrelendítést nem kezdjük meg, akkor ütés nem történt, és a labdát onnan kell megjátszanunk, ahová a szél elmozdította.

(4) Ha a labda nem stabilan áll, hanem a szél hatására billeg, rezeg, de a helyén marad, akkor nem számít mozgó labdának, és minden további nélkül megüthető. Onnan kell megjátszani, ahol van. Megigazítani nem szabad, kivéve a grínen, ott is csak ha megjelöljük a helyét, mielőtt hozzá nyúlunk.

Mindezek akkor érvényesek, ha tény vagy gyakorlatilag biztos, hogy a labdát a szél mozdította el. Más körülményekre (játékos, ellenfél, külső tényező) külön szabályok vonatkoznak.

Fotó: TheNorthenView

2020.02.02.

Hozzászólások