Sporttörténelmet írunk, Veletek!

A világon először: Hendikepvezetés a FootGolf sportban isKedves Footgolfozó,

 

Minden bizonnyal már eljutott Hozzád is a hír, miszerint a Magyar FootGolf Szövetség elhivatott célja, hogy az idei szezonban a világ FootGolf sportjában élenjárva és utat mutatva - ki más tenne ilyet, mint az az ország amely a regnáló világbajnokot adja 🙂 - bevezesse Számotokra a FootGolf hendikep rendszert, ezáltal megfelelő esélykiegyenlítést megteremtve a versenyek nettó kiértékelésű kategóriáiban, amely egyértelműen a sportág további népszerűsítéséhez, mi több térhódításához vezethet.

Az alábbiakban megpróbáljuk “röviden” bemutatni Számotokra, hogy mi is az hendikep, illetve hendikep rendszer, kérjük - amennyiben ez érdekel Benneteket - figyelmesen, értve olvassátok a sorokat. Ugyanakkor nektek, ezzel nem kell foglalkoznotok, nem kell számolgatnotok semmit, ezt a FootGOLFiGO mindig precízen kiszámolja (a GOLFiGO negyedik éve számolja több ezer versenykör után a hcp-ket és még SOHA nem tévedett) csak azért osszuk meg Veletek most így a legelején az alapfogalmakat, hogy mégis, akit érdekel az többé-kevésbé tisztában legyen ezzel.

A golf sportban a játékosok egyedi tudásszintjét (hendikep index-számát) több, mint 300(!) éve mérik és tartják számon, tekintve hogy a footgolf sportban ez lesz első év, ezért kis türelmeteket szeretnénk kérni, mind a pontos alkalmazás, mind a megértés kapcsán 🙂
Szeretnénk előrebocsátani, hogy a hendikep index bevezetésének és a FootGOLFiGO-nak nincs semmi köze egymáshoz, ez most csupán egy szerencsés(?) 🙂 véletlen, hogy éppen a mi rendszerünkkel egyidőben ismerkedhettek meg a hcp rendszerrel.

A hendikep mutató célja, hogy egyrészt megmutassa Számotokra a valós tudásszinteteket, illetve aktuális formátokat, másrészt hogy valósan differenciálni tudjátok, mondjuk pl. a Lakitelek-Nimród pályáján, illetve pl. a Balaton-Bogey pályáján elért “egyforma” pl. 74-74 eredményt. A hendikep számítás alapja alapvetően természetesen a rúgás szám. Az eredményeltérésünk (hendikepünk) azt mutatja meg, hogy mennyivel rúgunk többet, vagy esetleg kevesebbet az adott pálya Par értékénel (hazánkban minden Footgolf pálya esetében a Par72 értéknél). A hendikep, vagy hivatalosan a handicap index alapvetően nem más, mint ezeknek az eredményeltéréseknek a szabályozott átlaga (részletek lentebb).


Nos, a mai napon valamennyi olyan hazai footgolf játékos, aki az elmúlt két évben legalább egy versenykörben részt vett kapni fog egy hcp indexet, ez a szám fogja kifejezni az Ő jelenlegi reális tudásszintjét. Ez a mutatószám kis túlzással versenyről-versenyre változni fog, az aktuális formaingadozásának megfelelően.

Mielőtt továbblépünk fontos tudni, hogy nem csak a hazai játékosok kapnak hcp indexet, hanem a hazai pályák is különböző rating értékekeket kaptak, annak megfelelően, hogy az adott pályák egymáshoz képest nehezebben avagy könnyebben játszhatónak felelnek-e meg (kicsit később lesz arról szó, hogy ez miért fontos). 

A pályák rating felméréseit egyébként a golfban nagyon komoly szakembergárda végzi el, mint említettük több mint 300 év felhalmozott tapasztalattal. Nem fárasztunk Benneteket a pontos részletekkel, de például különböző százalékos értékeket tesz hozzá egy-egy pályaszakasz rating értékeihez a szakasz hossza, szélessége, dőlésszöge, iránya, a fairway szélessége, a homok bunkerek száma és méretei a green nagysága és sebessége, a vízakadályok elhelyezkedése, stb, stb, stb., és ráadásul legfeljebb 5 évente ezeket újra kell mérni a világ minden pályáján (amennyiben komoly átalakítás történik, akkor természetesen azonnal). Tekintve, hogy a FootGolfban ez az első, induló év a hendikep kapcsán, így a hazai footgolf pályák felmérése most nem ilyen alapossággal történt meg, hanem “csak” az elmúlt években lejátszott versenykörök eredményeinek egy bizonyos átlagai alapján lettek “belőve” (itt köszönjük meg újra az MGSZ HCP&CR Bizottság elnökének, Horváth Róbertnek messzemenő segítségét). 

A lényeg, hogy a pályák nehézségei fokainak exact mérésére azért van szükség, mert nyilván adott esetben nem ugyanazt éri a tudásszint mérésekor egy 74-es eredmény ezen vagy azon a pályán. Illetve egy-egy verseny alkalmával, idéntől már nem csak a jól megszokott stroke kiértékelésű versenydíj kategóriákban lehet díjakat nyerni, hanem a nettó (stroke-handicap) kiértékelésű versenydíj kategóriákban is, nem mindegy, hogy egy adott játékos pl. 4.3-as hcp értéke “mennyit ér”, ezen vagy azon a pályán (erről is bővebben később).

Visszatérve a játékosok hendikepjéhez, minél alacsonyabb valakinek a hcp indexe, elvileg annál jobb játékosról beszélünk. A legmagasabb mért szám az 54.0 hcp index (igen a játékosok pontos hcp mutatója mindig egy tizedesjegyig van megjelenítve), és akkor most magatokban könnyen rávághatnátok, hogy a legalacsonyabb (legjobb) hcp akkor nyilván a 0.0, de ez nem így van, mivel a 0 érték alatt is mérik a hcp-t, a világ legjobb golfjátékosai mindannyian úgynevezett pluszos (+) hendikeppel rendelkeznek, hogy ez mit jelent pontosan arról kicsit később, most elöljáróban annyit, hogy például a regnáló világbajnok Bacskai László Bence jelenlegi hendikepje +8.2 (tehát nulla alatt 8.2 (igen itt a negatív számokat plusz jellel jelölik 🙂)) és ez a +8.2 hcp nem azért van, mert Ő a világbajnok, hanem mert az eredményei alapján ezt lett neki kiszámolva.


Eljutottunk tehát oda, hogy hogyan is számoljuk ki valakinek a hcp-jét: 
Egy adott játékos esetében az utolsó 20 lejátszott versenykörét (tehát nem versenyét) kell figyelembe venni, és így az utolsó 20 versenykörének veszi a rendszer a 8 legjobb “eredményét”, amelynek az átlaga lesz a játékos hendikepje. 

Figyelmes olvasók észrevehették, hogy az elöző mondatban az eredmény szó idézőjelbe került 🙂 ez azért van, mert ha pl. a játékos eredménye 77 volt egy versenykörben, akkor nem ezzel a konkrét 77-tel számol a rendszer, hanem egy úgynevezett SD (Score Differential) értékkel, hiszen figyelembe veszi azt is, hogy ezt a 77-es eredményt milyen nehézségű pályán érte el a játékos (lásd fentebb a pályák rating értékei bekezdést), így ennek a konkrét 77-es (Par72 értékhez képest 5-tel több) eredménynek az SD értéke nem pontosan 5.0 lesz, hanem az egyik pályán lehet hogy pl. 3.4, míg egy könnyebb pályán lehet, hogy pl. 7.1

Tehát, még egyszer az utolsó 20 versenykör legjobb 8 eredményének (egészen pontos SD értékének) az átlaga fogja megadni egy adott játékos hcp-jét.


Mi történik akkor, ha egy játékosnak nincs még 20 lejátszott versenyköre:
Nos, minél kevesebb mért versenykörrel rendelkezik egy játékos, alighanem annál kevésbé pontos a hcp-je (nagyjából 15 versenykör felett azért már viszonylag pontosnak tekinthető ez a szám), de természetesen addig amíg eléri a 20 lejátszott versenykört egy adott játékos, valamilyen metódus alapján számolni kell a hcp értéket, most csak a nagyon vájtfülűek figyeljenek 🙂
20 versenykör alatt a következőképpen számolódik az aktuális hendikep (minél kevesebb a versenykör, annál kevesebb SD átlaga számolódik, egészen pontosan):

Lejátszott versenykörök száma A számításba vett SD értékek száma További korrekció a HCP-ben
1 db legalacsonyabb 1 db - 2.0
2 db legalacsonyabb 1 db - 2.0
3 db legalacsonyabb 1 db - 2.0
4 db legalacsonyabb 1 db - 1.0
5 db legalacsonyabb 1 db 0.0
6 db legalacsonyabb 2 db átlaga - 1.0
7-8 db legalacsonyabb 2 db átlaga 0.0
9-11 db legalacsonyabb 3 db átlaga 0.0
12-14 db legalacsonyabb 4 db átlaga 0.0
15-16 db legalacsonyabb 5 db átlaga 0.0
17-18 db legalacsonyabb 6 db átlaga 0.0
19 db legalacsonyabb 7 db átlaga 0.0
20 db legalacsonyabb 8 db átlaga 0.0

 


Hogyan változhat a hendikep?
Természetesen minden hendikep módosító egyéni versenykört követően (a verseny lezárásakor azonnal) kiszámításra kerül az eredmény eltérés (SD) mértéke. Az eredmény eltérés (lásd fentebb) egy olyan szám, amely megmutatja, hogy az adott pálya Par értékéhez képest a pálya nehézségi fokát (Pálya rating értékek) figyelembe véve milyen eredményt ért el a játékos. Ez az SD érték bekerül a játékos hendikep történetének legfelső (első) helyére, ezzel az utolsó (a 20.) SD érték kipottyan onnan, és így az adott  játékos már megváltozott utolsó 20 “eredményének” (SD értékének) legjobb nyolc kimenetelét figyelembe véve átlagol a rendszer, ez lesz az adott játékos új hendikepje. Az hogy az új hendikep javul, romlik, vagy esetlep változatlan marad, függ természetesen az új eredménytől, de függ attól is, hogy milyen eredmény esik ki (huszonegyedikként) az új eredmény miatt. 

(A legújabb eredmény csak töredékes mértékben tudja befolyásolni az új hendikepet, és természetesen csak az esetben, amennyiben bekerül a játékos legjobb 8 eredménye közé.)


Hogyan lehet a "semmiből" hendikepet szerezni?
Jelenleg erre nagyon egyszerű a válasz, el kell indulni egy versenyen.
Mindazon játékosok, akik életükben (az elmúlt két évben) először teszik ezt meg, hendikep mutató nélkül vágnak neki az adott versenynek, de a verseny lazárásakor a rendszer már (az egy adott eredménye alapján) már hendikepet számol neki, amelyet tárol és a következő versenyén már azzal a hendikeppel vághat neki a versenyző. Az első versenyükön hendikep nélkül induló játékosok az adott versenyen, nettó kiértékelésű versenydíj kategóriában természetesen nem szerepelnek (tekintve, hogy még nincs hendikepjük, így a stroke-hcp alapú kiértékelést nem lehet alkalmazni az elért eredményük kapcsán). 

 

Konkrét “látnivalók” a hendikep kapcsán a FootGOLFiGO rendszerben:
(Figyelem ez még mindig csak Béta Verzió) 🙂 
- Valamennnyi játékos belépve a saját Fiókjába (baloldali menüsorban a Fiók menüpont) majd a felső fekete csíkon átkattintva a HCP történetbe, láthatja, hogyan alakult ki a saját hendikepje (pirossal kiemelve azon SD értékei (legjobb 8) amelyek átlagából került kiszámításra a saját hendikepje
- Az idei szezonnyitó verseny startlistáját megnézve láthatjátok, hogy a nevetek mellett fel van tüntetve  a saját hendikepeket, majd egy / perjel után az adott versenyen az adott pályára vonatkozó úgynevezett playing hendikepetek (PHCP), ez mindig egy kerek szám, és arra utal, hogy adott pályán “mennyit ér” az aktuális hendikepetek, tulajdonképpen ez a PHCP kerek szám kerül kivonásra a verseny végén a konkrét rúgásszámotokból (stroke-phcp) a nettó versenydíj kategóriák esetében.
- A bal oldali menüsorban elérhetővé tettük számotokra a HCP Kalkulátor nevű menüpontot, itt láthatjátok, hogy az aktuális hendikepetek (vagy átírva a számot, bármilyen hendikepérték) pontosan mennyit (milyen PHCP-t) “ér” a különböző pályákon. Pl. egy 9.3-as hendikepérték a Lakitelek-Nimród pályán 6 PHCP, a Balaton-Bogey pályán 7, a Balaton-Eagle pályán 10, míg a Greenfield-Lengyel pályán 11 PHCP értéket eredményez. Ergo, ha valaki pl. a 9.3-as hcp-jével 83 (+11) eredményt ér el a Greenfield-Lengyel pályán, akkor a nettó (stroke-phcp) kategóriában ez neki 83-11=72 nettó eredményt ér (a nettó 72 azt jelenti, hogy gyakorlatilag telibe megjátszotta a saját hendikepjét, tehát az adott versenyen teljesmértékben a tudásszintjének megfelelően játszott, nyilván nettó 72 alatt azt jelenti hogy jó formában van, nettó 72 felett kicsit gyengébben játszott, mint a tudásszintje).
- Ugyancsak a baloldali menüsorban találjátok a HCP Előrejelző című menüpontot (ezt jelenleg még nem igazán tudjátok kihasználni, tekintve, hogy a Béta Verzióban jelenleg még nem szerepelnek a jövőbeni versenyek), de ez lesz az a menüpont, amely segíthet a jövőben, hogy a következő versenyen mennyit kell ahhoz rúgnotok, hogy a HCP-tek javuljon (csökkenjen), romoljon (emelkedjen), vagy éppen stagnálva maradjon.
- És még mindig a baloldali menünél maradva, amennyiben a HCP Sorrend című menüpontra kattintotok, ott láthatjátok a hazai footgolfélet aktuális HCP sorrendjét 🙂, amelyet le tudtok szűrni akár életkorkategóriákra és/vagy nemekre is. Ha arra vagytok kiváncsiak, hogy egy adott játékos milyen versenyeken, hogyan szerezte meg hendikepjét, csak kattintsatok a nevére és máris minden információt láthattok az adott játékos adatlapján.

 

Nos, elsőkörben talán ennyit a hendikepek világából! 🙂
Örülünk, - és rendkívül megtisztelőnek tartjuk - hogy részt vehetünk ebben a “világkísérletben”, a hendikepek bevezetésében amely egyértelműen a sportág további népszerűsítéséhez, mi több jelentős térhódításához vezethet.

 

2024.03.23.

Hozzászólások