Sports(wo)manship

avagy a sportszellem


- Bodor Tanár úr jegyzete -


(1) Lexi (Alexis) Thompson 2017. április 2-án az ANA Inspiration verseny záró napján, élete második major győzelmének küszöbén 6 szakasszal a verseny vége előtt váratlanul hátrányba került egy megtörtént, de jelentéktelen hiba miatt, amiért 4 ütés büntetést kapott, ezzel elveszítve 3 ütéses vezetését.
- A harmadik fordulóban (szombaton) a 17-es szakaszon a mintegy 30 centis gurításához a felvett labdát a jelzője elé, tehát nem a megfelelő helyre tette vissza, amit nem vett észre. A labdát begurította, és a kártyáját ennek megfelelő eredménnyel adta le.
- Ez csak a negyedik fordulóban (vasárnap) derült ki, amikor egy tévénéző telefonon felhívta a Bizottság figyelmét az előző napi labdahelyezési hibára. Következménye 2 büntetőütés az idegen helyről játszott labdáért, és még kettő a hibás eredménykártyáért.
- A bíró a 12-ik szakasz után közölte a Bizottság döntését, aminek következtén az összesítésben a játékos 3 ütéses vezetésből 1 ütés hátrányba került.
- Lexi Thompson nem akart hinni a fülének, de amikor megtudta, hogy a dolog komoly, csak annyit mondott, hogy "ez képtelenség", majd szó nélkül, összeszorított ajkakkal, könnybe lábadt szemmel lépett fel a 13-as elütőre, és a 13-as szakaszt egyből úgy lebördizte mint a pinty (ami szintén egy madár) ?
Mire befejezte a kört, Lexi Thompson holtversenyben az első helyen állt. A rájátszást 1 ütéssel elvesztette. A győztes So Yeun Ryu 405.000 dollárt vitt haza, míg az egyedüli második helyért 250.000 dollár járt.

(2) Hahn Roland ugyanezt megcsinálta már tíz évvel korábban a Magyar Amatőr Nyílt Bajnokságon. 2007-ben Gödön, a Pólus Palace pályáján. Akkor Hahn Roland még junior volt, de már rutinos játékosnak számított. Mégis vétett egy ártalmatlan hibát, amely két ütés büntetésébe került.
- Az utolsó napi második helyért folyó kiélezett küzdelemben a 12-es szakaszon mintegy 30 méterre feküdt a zászlótól a labdája, amikor előre gyalogolt, hogy "lelépje" a távolságot, útközben keresztül vágva az útjába eső homokbunkeren. (A távolságmérő tilos volt.)
- Visszafelé jövet (jól nevelt játékoshoz illően) elgereblyézte a lábnyomait, amivel befolyásolta a játékának vonalát. Ez már akkor is szabálytalan volt; ha a versenyző ront a játékvonalon, akkor nem jogosult az eredeti helyzet visszaállítására. (Ütés után kellett volna gereblyéznie.)
- Hahn Roland a büntetést egyetlen szó nélkül vette tudomásul. Végighallgatta az indoklást, kihúzta magát, bólintott, és ment a 13-asra.
A hátra lévő szakaszokon Hahn Roland ledolgozta a hátrányát, és a két büntető ellenére felállt a dobogó második fokára. Nem közvetítette a TV, nem készült róla felvétel, az Internet nem robbant fel, Tiger Woods nem állt mellé a Twitteren. De vagyunk néhányan, akik láttuk. Történetesen én egészen közelről.

(3) A vérbeli sportember, akiben él a sportszellem:
- Nem vitatkozik, nem mond illetlen szavakat, nem hisztériázik, nem toporzékol, nem csapja oda az ütőt, nem duzzog, nem vonul le a pályáról, nem sír, nem átkozódik, nem okol mindent és mindenkit, nem omlik össze.
- Vigyázzba vágja magát, tudomásul veszi, bólint, és játszik tovább. Akár a könnyeivel küszködve. De minden erejét és tudását bele adva.
- És minden hátráltatás ellenére visszahozza a sírból a versenyt, akár a győzelmet is. De legalább a második helyet.

Megjegyzem, hogy Madách noha bizonyítottan nem golfozott, a küzdésről alighanem tudott valamit. 


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2021.09.29.

Hozzászólások