Sportpszichológus a golfpályán

Az elme szerepe a kis fehér labda mozgatásában


Az alábbi rövid beszámoló Horváth Brigitta tollából származik. 
Brigi képesített mentális tréner, illetve Sportpszichológiai szaktanácsadó és Sporthipnotizőr. 2014. óta foglalkozik sportolókkal egyéni és csapatszinten, az agykontrollt pedig 2008. óta tanítja különböző korú gyermekeknek.

- Horváth Brigitta jegyzete -

1.  Adhat-e a mentális tréning bármi pluszt egy olyan sportolónak, akinek a sportja full mentális sport?
2.  Ha nem sokat tud a mentális tréner a golfról, és még a minigolfon kívül nem is golfozott, vajon érdemben hogyan tud segíteni?
3.  Milyen emberek a golfozók?
4.  Tréninget a golfpályára??? Hogyan?

Ilyesfajta kérdések merültek fel bennem elsőre, amikor Balu (Véh Balázs) felkért tavaly júniusban egy kiscsoportos tréningre a Forest Hills Golf & Country Club pályáján.

Ekkor kezdünk el közeledni, mármint a golf és én. Mindaddig egyfajta hobbinak, szórakozásnak láttam a golfot (persze egyben az is), de innentől fogva az egyik legérdekesebb és legösszetettebb sportnak tekintem. És persze a bakancslistámra is felkerült.

A tréningjeimet és egyéni felkészítéseimet mindig egy állapotfelméréssel kezdem, ami egy pár kérdéses teszt. Már a teszt összeállításánál tanultam egy csomó dolgot a golfról, és ekkor, valamint az egész folyamat során mindvégig tapasztaltam: a golfozók rendkívül segítőkészek és nagyon szívesen avatnak be (golf)titkaikba, szívesen tanítanak. Szóval a 4-es kérdésre már jöttek is a válaszok a kezdetektől.

A tréninget egy pár órás alkalomra terveztük, amiből aztán három alkalom lett. Az első délután az elit gondolkodás alapjait és eszközeit beszéltük át, valamint a vizualizáció lényegét és gyakorlati alkalmazását. Úgy tapasztaltam, hogy itt rengeteget tanultunk egymástól, én is a csapattól, ők is tőlem és egymástól is. Sok értékes gondolatot és tapasztalatot osztottunk meg egymással. Így az első és a második kérdésemre is „igen” a válasz, mert a visszajelzések és az eredmények szerint a mentális technikák a golfozásban is hasznosnak bizonyulnak.

A tréning végét a pályán zártuk, hiszen egy golfozó nyilván nem mehet haza játék nélkül a golfpályától, és ebben a szakaszban én voltam a tanuló. Azért a gyakorlatban is próbálgattuk a technikákat. A második alkalom két héttel később, ugyanígy, a Forest Hills Golf & Country Clubban zajlott. Ekkor a relaxációt és a relaxált állapotban végzett mentális edzést vettük át. Ismét egy rendkívül hasznos és érdekes pár órát töltöttünk együtt. Így a negyedik kérdés is megválaszolásra került.

A záró foglalkozás pedig a mentális hibajavításról szólt. Eddigre már minden résztvevő javított a teljesítményén, szépen beépültek a technikák a gyakorlatba olyan mértékben, amennyire alkalmazásra kerültek.

Nagyon hálás vagyok ezért a tréningért, főként amiatt, hogy belepillanthattam a golfos világba és jobban megismerhettem a golfozók gondolkodását, rengeteg új dolgot tanulhattam.

2020.02.03.

Hozzászólások