Speciális eszközökkel

A szárazság ellen


- A Zala Springs GreenKeeper hírei -

Itt a nyár és így megérkeztek a szárazfoltok (Dry patch) a greenekre.

A modern greenek kvarchomok alépítménnyel készülnek, a golfgreen játék által elvárt tulajdonságainak teljesíthetősége miatt. Ez az agronómia és a játék kompromisszuma, amelyből most az agronómia veszi ki jobban részét. Mindenki tapasztalta már, hogy a homok nem igazán híres nedvességmegtartó képességéről. Ez nagy előny a csapadékos időjáráskor, de most a hőségnek jött el az ideje.

A dry patch ilyenkor szinte minden golfpályán előfordul..

Nagy cégek fejlesztettek ki azokat az adalékanyagokat amellyel az öntözőviz beszivárgását illetve a talajban tartását tudjuk elősegíteni. Ezek használatát az éves kezelési programunkban meg is valósítjuk, de extrém körülmények között, mikor nagy a párolgási veszteség, szükség van az öntözés kézi kiegészítésre is.

Ezt mi, itt a Zala Springs-en nem kihelyezett mobil öntözőfejekkel oldjuk meg, hanem kollégáink naponta, a lokális szárazfoltokat az erre a műveletre készített tüskés villával meglazítják majd “un wetting agenttel” dúsított öntözővízzel beáztatjuk ezeket a száradásnak indult kisebb területeket, foltokat. Természetesen kollégáink szemmel tartják a közeledő golfozókat és próbálják minimálisra csökkenteni a játék esetleges megzavarását.

Csak óvatosan, a minőség egyre fokozódik 

 

Major György
Head GreenKeeper, Zala Springs 

2020.07.21.

Hozzászólások