Segítség kérése

A felkért személy eseteTe!? Igen Te! Tudtad ezt? ?

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Új szabály 2023-tól

10.2b(1) Segítség kérése a caddie-től a játék vonalának jelzésére, vagy egyéb irányra vonatkozó információra.

Ha a játékos caddie-je segítséget nyújt a játékosnak a játék vonalára vagy egyéb irányra vonatkozólag, akkor azt a következő megszorításokkal teheti:
• A caddie nem helyezhet el a pályán egy tárgyat, amely mutatja a megfelelő irányt (és a játékos nem kerülheti el a büntetést azáltal, hogy a tárgyat az ütés előtt eltávolítják).
• Az ütés közben a caddie:
        ◦ Nem állhat a játékos ütési irányában, vagy
        ◦ Nem nyújthat bármi más segítséget (pl. megjelölve egy pontot a talajon).
• A caddie nem tartózkodhat a korlátozott területen belül ha azt a 10.2b(4) szabály tiltja.
Azonban ez a szabály nem tiltja, hogy a caddie a lyuk közelében álljon, amikor a zászlót kezeli.

10.2b (2) Segítség kérése bármilyen más, a caddie-től eltérő személytől a játék vonalának jelzése, vagy egyéb irányra vonatkozó információ iránt.

A játékos a caddie-n kívül mástól nem kérhet segítséget a játék vonalára vagy egyéb irányra vonatkozólag, az alábbi kivételekkel:
• A felkért személy közölhet nyilvános információt valamely tárgyra vonatkozólag (pl. megmutathatja azt a fát, amely egy be nem látható fairway középvonalát jelzi).
• A felkért személy állhat a játékos ütésirányában, kivéve, ha a játékos labdája a greenen van. Azonban az ütés megkezdése előtt el kell lépnie onnan.
Azonban ez a szabály nem tiltja, hogy bármely személy a lyuk közelében álljon, amikor a zászlót kezeli.

Megjegyzések:
- Teljesen újra fogalmazza a 10.2b pontot, de az eredeti szabály tartalmától csak kisebb mértékben tér el. A segítség nyújtásnak eddig is voltak korlátai. Az új megfogalmazás azonban egyértelműbb.
- Újdonság, hogy a segítségül elhelyezett tárgy (pl. golftáska) eltávolítása az ütés előtt nem mentesít a büntetés alól. Akkor sem, ha a játékos a zászlót nem láthatja.
- A caddie nem csak ütés közben nem állhat a korlátozott területen belül, ezt már a beállás felvételétől kezdve sem szabad.
- A felkért személy a greenen kívül állhat ütésirányban az ütés megkezdéséig.
- E szabály nem vonatkozik a zászló kezelőjére.


Fotó: GettyImages

2022.12.29.

Hozzászólások