Segítség!

Bírót kérünk!


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Bármilyen meglepő, sok más sporttal ellentétben, a golfjátékhoz nem kötelező a bíró. A játékosnak ismernie kell a szabályokat, és tudnia kell alkalmazni őket. Fel kell ismernie, ha szabályt sértett, és alkalmaznia kell saját magára a megfelelő büntetést. Az elért eredménye bíró nélkül is érvényes, hendikep módosításra elfogadható lehet, akár a Guinness rekordok közé is bekerülhet, ha olyan. A golf alapvetően önszabályozó játék.

Versenyen azonban a Bizottság köteles gondoskodni segítségről, ha a játékos valamilyen szabálykérdésben bizonytalan. De ehhez sem kötelező a bíró. Lehet helyette a klubházban a pulton egy szabálykönyv, és a környékén egy hozzáértő személy.

Komolyabb versenyen a Bizottság bírót, akár bírókat bíz meg. A Golf Szabályok szerint
"A bíró feladata a ténykérdések eldöntése és a Szabályok alkalmazása".
A Bizottság megbízhatja a bírót egyéb feladatokkal is, (például a pályakijelölés ellenőrzésével,) de ez külön megállapodás tárgya, nem bírói kötelezettség, hanem a Bizottság dolga.

A golfbíró nem játékvezető. Nem irányít, nincs sípja, nem fújja le a szabálytalanságot, nem állítja le a játékot, nem ítél 11-es ütést. Ez már fizikailag is lehetetlen; egy átlagos (magyar) golfpálya területe 100 hektár, amelyen majdnem 4000 teniszpálya elférne, hossza pedig (légvonalban) 6100 méter. Megkockáztatnám, hogy a legnagyobb épített sportpálya. Persze a Sydney-Hobart vitorlásverseny távja 628 tengeri mérföld, de kérdéses, hogy a Csendes-óceán pályának tekinthető-e?

A golfban a bíró feladata, hogy a játékos kérésére:
- Tanácsot ad, hogy adott helyzetben a szabályok mit engednek meg,
- milyen lehetőségek közül választhat.
- Eldönti, hogy ha már megtörtént az eset, akkor szabályos volt-e,
- és ha nem, akkor hogyan kell javítani a hibát,
- és milyen büntetés jár érte.
Valójában a bíró helyett talán helyesebb kifejezés lenne a döntnök.

Ebben a minőségében nem hozhat előnyös helyzetbe egyes játékosokat azzal, hogy kéretlenül tanácsot ad, beavatkozik, készülő szabálytalanságot megakadályoz. A golfban éppen az a kihívás, hogy a felmerült helyzeteket a játékosnak egyedül kell megoldania, és vállalnia kell a következményeit, ha rosszul dönt. De kérhet segítséget a bírótól (ha van).

A bírói döntést minden esetben KÉRNI kell!

A gyakorlott bírók már ismerik a pályát, tapasztalatból tudják, hogy hol szoktak kialakulni kritikus helyzetek, és szokás szerint megfelelő stratégiai pontokon állomásoznak, ahonnan minél nagyobb terepet látnak be, és őket is látják. Ha legalább három bíró van egy versenyen, az egyik általában cirkáló bíró, aki mozgásban van a pályán. Időnként a többinek is mozognia kell, ha hívják, ha egy csoportot követ, ha figyelőállást vált.

100 hektáron természetes, hogy nincs mindig bíró elérhető távolságon belül. Ezért a Szabályok bizonyos feltételekkel lehetővé teszi, hogy utólag is kérhessünk döntést, feltéve, hogy a helyzet nem kíván halaszthatatlan megoldást.

A játékot nem tarthatjuk fel a végtelenségig. Ha mindenképpen várni kell a bíróra, engedjük át a következő csoportot. Ha végképp nem sikerül bírót elérni, akkor folytatnunk kell a játékot.
- Match playben ilyenkor vagy megegyezünk az ellenféllel, vagy a továbbjátszás előtt közölnünk kell, hogy mihelyst lehet, bírói döntést fogunk kérni. Ha nem szólunk azonnal, később nem kérhetünk döntést, a megjátszott eredmény érvényes.
- Stroke playben nincs lehetőség megegyezésre, viszont lehet a szakaszt két labdával, kétféleképpen lejátszani, ez esetben utólag kötelező döntést kérni.
- Az utólagos döntés történhet a játék folyamán, amikor később egy bíróval találkozunk, vagy legkésőbb az eredménykártyánk leadása előtt.


Fotó: LiveAbout

2020.08.12.

Hozzászólások