Segíts Ég!

és az Elemek...


Egy CADDIE hölgy tart napernyőt két ütés között egy fiatal játékos fölé a Luang Prabang Golf Clubban (Laosz)

 

- Bodor Tanár úr jegyzete -


A golf terepjáték. Számolnunk kell tehát bizonyos természeti erőkkel, amelyek a gravitáción kívül hajlamosak befolyásolni a játékot. Hogyan védekezhet a golfozó ezek ellen?

Az ütés során a játékos /a/ sem fizikai segítséget nem fogadhat el, /b/ sem pedig védelmet a természeti erőkkel (gyakorlatilag értsd: az időjárás viszontagságaival) szemben. A büntetése általános; 2 ütés vagy szakaszvesztés.
A tiltás nem korlátozódik személyekre, segítőre, partnerre, kísérőre, nézőre, senkitől nem szabad elfogadni segítséget. Sőt tárgyakra is érvényes, tilos azokat szándékoltan úgy elhelyezni, hogy védelmet nyújtsanak a napsütés, az eső, a szél vagy egyéb természeti erők ellen.

Tehát tilos:
- Napernyőt, esernyőt tartani a játékos fölé.
- Megtámasztani a játékos hátát a szélnyomás ellensúlyozására.
- A golftáskát úgy elhelyezni, hogy árnyékot vessen a labdára, vagy felfogja a szelet.
- A golfautót sem szabad így parkolni.
- Kitakarni a Napot, hogy ne süthessen a játékos szemébe.

De csak ütés közben. Például előtte és utána a segítő tarthatja a játékos fölé a napernyőt. Azonban a játékos tarthatja magának fél kézzel az esernyőt, miközben a másikkal gurít, mert saját magát védheti.

Tessék odafigyelni, mert ez a szabálytalanság passzívan is elkövethető azzal, hogy a játékos nem csinál semmit - elfogadja a segítséget, eltűri a védelmet, elnézi, hogy a segítő, a néző rossz helyen áll.
Különösen érvényes ez a nézőre, mert rá nem vonatkoznak a Golf Szabályok. Oda áll, ahol a lelátó meg a kordon van, meg ahová a rendezőség engedi. Ez lehet olyan hely, amely a játékos számára segítséget jelent. Ilyenkor meg kell kérni, hogy álljon el onnan. Ha nem teszi meg, nem lehet 7-es vassal elzavarni, de ha ismételt esetben szó nélkül hagyjuk, az hallgatólagos beleegyezésnek számít, amiért büntetést kaphatunk. Szólni kell.

Megjegyzés: A fizikai segítség nem azonos azzal, amikor egy tárgy vagy személy a beállás, az ütésvonal, a gurítás mentén helyezkedik el. Ez másfajta segítség, aminek ugyancsak vannak korlátai, de az már egy másik szabálypont.


Fotó: LivingRelax

2021.05.01.

Hozzászólások