Sebesség, avagy a játék tempója

Ne csigázz!


- Bodor Tanár Úr jegyzete -

Sokan művelnek népszerű sportokat, futnak, kerékpároznak, úsznak, teniszeznek, síelnek, vitorláznak, meg nem is tudom, mi mindent még, miközben eszükbe sem jut, hogy bármilyen versenyen induljanak, de nagyon jól érzik magukat.

A golfban viszont alig lehet találni olyan hobbi játékost, aki ne játszott volna versenyen, ha hendikepje van, akkor gyakorlatilag legalább egyszer. Ez nem is lenne baj, a versenyeknek megvan a maga hangulata, varázsa, a kihívás, hogy tétre megy, hogy nyomás alatt kell játszani. Kár lenne kihagyni. Azonban ehhez meg kell tanulnunk versenyszerűen játszani.

A legnagyobb probléma a sebességgel van, illetve annak hiányával. Az átlagos szintidő 4:30 óra, ami elvileg pályánként változik. Azonban még a kiemelt szövetségi versenyeken sem tudja ezt mindenki teljesíteni. A "csak" 15 perces késés még jónak számít, és az 5 órán belüli idő is elfogadhatónak. Jellemzően a magyar amatőr játékidő 5 és 6 óra között mozog. De láttam 7 órás versenyt is, igaz ez pályacsúcs volt.

A golf irodalom tele van hasznos javaslatokkal, hogy mit kell tennünk a gyorsítás érdekében. Az időveszteség 90%-áért azonban a három fő bűn a felelős: (1) a menetsebesség, (2) az időfecsérlés, (3) és a keresés. Elsősorban ezekre kell odafigyelnünk, ha mérhető javulást akarunk elérni.

(1) A menetsebesség.

Valljuk be őszintén, szeretünk a pályán szép kényelmesen sétálni. Jó dolog az, és még bele is fér a golfba, ami alapvetően örömsport. De csak ha a pályán rajtunk kívül nincs más, mint a szorgos karbantartó személyzet, aki a füvet nyírja. Mondjuk kedden délelőtt. A verseny azonban verseny. Ott tempót kell menni.

Az I. Világháborús harcászati szabályzat szerint, amikor még volt gyalogság, annak menetsebessége 120 lépés volt percenként, de terepen kevesebb, csak 90 m/perc, nagyjából 12 perc/km, ami 5 km/ó sebességnek felel meg, rövid pihenőkkel együtt. Ha egy pálya hossza kb. 6.500m légvonalban, amerre a labda repül, akkor az gyalogolva kb. 10 km. Tehát 2 óra alatt legyalogolható. A római légiók ezt teljes fegyverzetben tudták, elektromos troli nélkül.

Nekünk azért nem kell ennyire jónak lennünk. Ha megjátsszuk a 36-os hendikepet, akkor a javasolt ütésenkénti maximális 40 másodperccel számolva, a 108 ütésre 72 percet fordítunk, amivel katonai lépést tartva 3:12 lesz az összes időnk, és matematikailag 1:18 óránk marad a szintidőhöz képest. Azonban időnként kell labdát keresni, eredményt feljegyezni, bírót hívni, a játékostársakra várni, stb. Tehát egyáltalán nem olyan sok a tartalékunk, hogy nagyon elmaradhassunk a K.u.K. szabványtól. A dolog ezzel együtt sem lehetetlen, mértem versenyen többször is bőven 4 óra alatti időt. Ilyen sikerre kezdetben ne számítsunk. Azonban vegyük észre, hogy a gyaloglás sebességében nagy tartalékok vannak a megszokott sétához képest. A lépésszám 25%-os növelésével ugyanúgy nagyjából fél órát takaríthatunk meg, mint az ütési idő 50%-os csökkentésével.

Következésképpen ha a bíró sürget, akkor úgy húzzunk bele, hogy mindenek előtt gyalogoljunk gyorsabban. Még futni sem kell. Dúdoljuk magunkban a Klapka indulót, és vegyük fel annak tempóját. Mire elérünk odáig, hogy "Híres Komárom be van véve", már a greenen kell lennünk. Használható ugyanerre a célra a Radetzky mars is. Egyébként a futás sem szégyen. Én láttam Lydia Ko-t futva menni át a green-ről a következő elütőre egy US Women's Openen, amikor késésben voltak. Pedig ő nem akárki.

A lassú menet nem feltétlenül közvetlen okozója annak, ha egy csoport kiesik a pozíciójából. De garantáltan kizárja, hogy a lemaradást behozhassák. Nem kötelező a pályán futólépésben végigszáguldani, de ha tudunk gyorsítani amikor kell, akkor a lemaradások még csírájukban behozhatók.

A jó tempó nem elhatározás kérdése. Az elszánás nem elég. Gyakorolni kell. Érdemes néha hétköznap rászánni 9 szakaszt, mérve az időt. Hatásos lehet este a sötétedés előtt 2 órával kezdeni a játékot.

P.S.: Nem felejtettem el, a másik két főbűnről később lesz szó. ?


Fotó: SnailGolf

2019.12.05.

Hozzászólások