Scramble játékban elveszett labdák

Itt a Sárga, hol a Piros?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Scramble versenyen érdekes helyzet állhat elő, ha a fél összes labdája elveszett. Ilyenkor előfordulhat, hogy lehetetlen kiválasztani, hogy honnan folytassák a játékot, ha egyik labda helye sem ismeretes.

A kérdés nem akadémikus, mert a valóságban megesett, hogy egy kétfős játékban az elütőterületről ütött labdák egyikét sem találták meg az általános területen. Történetesen az egyik partner férfi volt, a másik nő, így más-más elütőről, a sárgáról és a pirosról játszottak. Elvileg a kiválasztott helyzetben lévő labdától kellene folytatniuk a játékot. Ilyen labda azonban nincs, helyette a Szabályok szerint az ütés eredeti helyéről új labdát kell játékba hozni. Tehát jelen esetben az elütőről. De vajon melyikről? A sárgáról vagy a pirosról?

A Szabályok a társasági játékformákról mindössze két mondatban szól, szándékosan tág teret hagyva a (helyi) szokásoknak, melyek az ilyen eseményeket szórakoztatóvá teszik - ami e játékformáknak jellemző célja. Azonban elvárás, hogy ezek a játékformák is összhangban legyenek a Szabályokkal. Eszerint az általános területen elveszett labda esetén...

(1) Ha csak az egyik labda veszett el:
A megtalált labda helyétől folytathatják a játékot, büntetés nélkül.

(2) Ha mindkét labda elveszett, de ütöttek ideiglenes labdát:
A kiválasztott ideiglenes labdától kell játszani a következő ütést. Ha csak egy ideiglenes labda volt, akkor attól.

(3) Ha mindkét labda elveszett, és nem ütöttek ideiglenes labdát, de az ütések nem kezdőütések voltak:
Arról a helyről kell új labdát ütniük, ahonnan az elveszett labdákat ütötték.

(4) Ha mindkét labda elveszett, és nem ütöttek ideiglenes labdát, de az ütések kezdőütések voltak (ez a példabeli eset):
Arról a helyről kell új labdát ütniük, ahonnan az elveszett labdákat ütötték, tehát az elütőterületről. Mégpedig arról, amelyről az eredeti labdát ütötték, tehát mindenki a saját elütőjéről, a férfi sárgáról, a nő pirosról. A labdákat üthetik támasztékról (tee) vagy a talajról.

Figyelem!
- Ha mindkét labda elveszett az általános területen, egy büntetőt fel kell számítaniuk az eredményben, bármelyik (2-4) variáció esetén.
- Nem üthetnek ugyanarról az elütőről, mondjuk a pirosról mindketten, azt minősítve jobbik pozíciónak. Mert akkor eltérés lenne az ideiglenes labda és az új labda megjátszása között. Márpedig e két labda teljesen egyenértékű, köztük csak időbeli eltérés van.
- Választani csak létező lehetőségek közül lehet. Ez lehet a játékban lévő labda helye, vagy a jogos könnyítés helye. Az általános területen elveszett labda helye azonban nem ismert, ezért kell az eredeti ütés helyéről új labdát játszani.

Megjegyzések:
- Nem kötelesek mindketten új labdát ütni. Ha egyikük ütése sikeres volt, a másik partner lemondhat az ütéséről. Ez nem csak elveszett labdára érvényes, hanem minden más esetben is.
- A fentiek hármas vagy négyes scramble esetére is vonatkoznak, akár a szigorított (Texas), akár a gyorsított (Florida) változatban.

A Golf Szabályok (21.5) rendelkezése a golf egyéb játékformáiról:
- Bár a Szabályok csak bizonyos játékformákra tér ki, a golfnak számos formája létezik még, pl. a scramble vagy a greensome különböző változatai. A Szabályok kiterjeszthetők az ilyen és más hasonló játékformákra.

Tanulság:
- Konkrétan megfogalmazott szabály hiányában a bíró csak a golfjáték szellemére hagyatkozhat, ez esetben leginkább arra, hogy amiről valamely játékszabály nem rendelkezik, ott az alapvető golf szabályoknak kell érvényesülniük.


Fotó: GolfWRX

2021.10.08.

Hozzászólások