Rovarok a labdán

Kissé bogaras megoldások


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A rovarvilág tudományosan két alosztályra tagolható, ezek a zümmögők és a nem zümmögők. Mindkettő képes arra, hogy a golflabdára szálljon vagy másszon. Például a katicabogár, a hangya, a lepke, a darázs, a szúnyog, a légy, a bodobács, a pók, továbbá a katalogizált 1-2 millió más rovarfaj egyedei. A golfozó gyakran tanácstalan, hogy mit tehet, ha ezek valamelyike kényelembe helyezi magát a labdáján?

Alapelvek:
- A rovarok nem képezik a pálya szerves részét olyan értelemben, mint az ott élő növényzet.
- A rovarok alapvetően külső tényezőnek tekintendők, de a könnyen elmozdítható fajok, amelyek definíció szerint laza természetes anyagnak számítanak.
- A labdán tartózkodó élő rovar mindenképpen laza természetes anyag.
- A labdára felkenődött rovar természetes anyag, de nem laza.

Következmények:
(1) Ha a labdánkon egy élő rovar pihen, akkor az laza természetes anyag. Akkor is, ha mind a hat lábával kapaszkodik a labdába. (Egyesek ezt nyolc lábbal is tudják, de azokra ugyanez érvényes.) Ugyanis a kapaszkodás szándékos, míg a tapadás nem az. Az élő rovar bármikor elengedheti a labdát.
Az élő rovarra a laza természetes anyag szabályai vonatkoznak: így a labdáról is eltávolítható, bármilyen módon. Szabad hessegetni, lefújni, lepöckölni. De ha eközben a labda elmozdul, vissza kell tenni, és 1 büntető jár.

(2) A döglött rovar is lehet laza, gyakrabban ha a labda alatt fekszik, ritkábban, ha a labdán van, de csak a gravitációs erő (magyarul a labda vagy a rovar súlya) tartja ott.
Ilyenkor az (1) pont szerint lehet eljárni.

(3) Ha a döglött rovar a labdához tapad, ami leginkább attól van, hogy vagy az ütéskor, vagy a becsapódáskor rossz helyen volt akár öngyilkossági szándékkal, akár önhibáján kívül, akkor igaz, hogy természetes anyag, de nem laza.
Ilyenkor nem szabad eltávolítani, 1 büntető jár érte, ha mégis megtesszük. Kivéve, ha a Szabályok az adott helyzetben egyébként is megengedik a labda megtisztítását.

Megjegyzés:
Ez a cikk a labdán lévő rovarokról és azok eltávolíthatóságáról szól. Külön téma a labda útjában lévő, annak helyzetét vagy mozgását befolyásoló rovarok esete. Ugyancsak külön szót érdemelnek az olyan darazsak és méhek, amelyek a szorgalmas zümmögésen túlmenő zavaró hatás kifejtésére képesek, sőt a játékos életét is veszélyeztethetik. 


Fotó: GolfWorldDirectory

2021.01.10.

Hozzászólások