Ricsi nagyot fordított és nyert

Itthon maradt a Téli Kupa


ifj. Sárközi Richárd nem bohóckodott


- Huszti György írása -


Vasárnap véget ért 2023. első szövetségi versenye, a IV. Winter Cup, amely - leginkább az első játéknapján - hű volt nevéhez, és erősen téliesre sikeredett. Négy évvel ezelőtt, az eredeti elképzelés szerint ez a megmérettetés azért indult el, hogy - mint a golfvilág boldogabbik felén - a téli állapotok helyett, melegebb éghajlaton indulhasson a golfszezon. Aztán közbeszólt a Covid és persze a hazai golfvalóság, mára már szóba sem kerül, hogy a Winter Cup, egy ciprusi, dél-spanyol, vagy adj Isten egy török pályán kerüljön megrendezésre február-márciusban. De, szegény ember vízzel főz, vízből meg van elég, az első napon példának okáért mintegy 30 milliméternyi 🙂

No a “kesergés” után térjünk rá a pozitívabb hírekre, A magyar “old course” Kisoroszi alighanem sosem látott green-sebességet és ami talán még fontosabb konzisztenciát mutatott a gurító területeken. Minden bizonnyal ez már Buna Edvin és csapata munkájának a gyümölcse a Green-ek környékén. A fasorok felnyírásai is nagyon szépre sikerültek, ha szabadna kéretlen tanácsot adni, talán a következő nagyobb falat, az elütők kiegyengetése lehetne, ott még azért sokszor a régi arcát mutatta a pálya, amely egyébként meglepően jól birkózott meg a masszív esőzéssel is.

A nevezési határidő megtoldásának, illetve a határidőn túli nevezésnek köszönhetően a mezőny végül 63 fősre “duzzadt”, amelyből 53-an a hazai klubokat képviselték. A 15 női nevező (24%) gyakorlatilag a haza átlagot hozta. A mezőny mindössze egynegyede (16 játékos) volt junior, 23 senior korú játékos mellett. Erősen elgondolkodtató számok, különös tekintettel, hogy az MGSZ eredeti elképzelése az volt - nagyon helyesen - hogy az idei, nem csekély számú, világranglista pontokat adó versenyekkel a hazai juniorokat segíti. Az már egy más kérdés, hogy lassan úgy néz ki, hogy itthon is szép számmal lehet gyűjtögetni a WAGR pontokat, csak egyre kevesebben vannak, akik gyűjtőgetik őket.

Azt eddig is tudtuk, hogy jó annak aki jól tud golfozni 😊 de ezúttal - az első játéknapon - a gyakorlatban is nagy “segítséget” jelentett, hiszen Jakobi András versenyigazgató, illetve a VB - nagyon dícséretes módon - azt a döntést hozta a gyakorlónap reggelén, hogy pénteken egy órával hamarabb (8:00 órától) rajtol a mezőny, így legalább a jó hendikepesek (többé-kevésbé) megúszhatták az égi áldást, amely 11 órától - az előrejelzésnek megfelelően) durván meg is érkezett, egy mediterrán ciklon formájában. 

 

A mezőny legelején korrekt eredmények születtek, hiszen a föhrenwaldi fiatal felnőtt (22 éves) Paul Schebesta Even Par eredménye mindenképpen megsüvegelendő a szigetcsúcsi télben, mint ahogy a “hazai” pályán versenyző, 19 éves ifjabb Sárközi Richárd +1 eredménye sem rossz, sőt ekkor még úgy nézett ki, hogy a mindössze 14 éves Zsimán-Lebovics Zénó (+2) lehet a meglepetésember (aztán másnap az élet sajnos másfajta meglepetést szolgáltatott). 

A női mezőnyt Jaczkovics Emma vezette az első napot követően (+7), (az Ő eredménye egyébként a T9. összesített helyezésre lett volna elegendő), az ugrásra kész Berkenyei Daniella ekkor még T3. pozícióban állt.

 

A második (szombati) versenynap, abból a szempontból mindenképpen nagy változást hozott, hogy az előző napi dobogós Zénót ki kellett zárnia a VB-nek egy rossz eredménnyel aláírt eredménykártya következtében. Így nagy esély nyílt Károly Ádám Endre előtt a dobogóra történő felkapaszkodásra, köszönhetően a kiváló második napi eredményének (+1). A két éllovas (Schebesta és Sárközi) fej-fej mellett egy csodás 68-at (-4) játszott, az osztrák fiú a 12-esen egy Eagle-t is reptetett. Horváth Ákos és Simon Austin (GC Murhof) mindeközben lopakodó üzemmódra váltottak és ugrásra készen figyelték az élmezőnyt. 

A női brigádot továbbra is Jaczkovics Emma vezette, a második körben 76-ot játszva, de mindössze egyetlen ütésre olvadt előnnyel, köszönhetően Berkenyei Daniella 75-ös körének.
Sajnos a hazai női utánpótlásról sok mindent elmond, hogy a zárónapra a Senior kapitány, Batta Krisztina a csípőműtétét követően is mindössze sorsolással maradt le a leader flight-ról, a lengyel junior Nina Pitsch-csel szemben. Egy kicsit olyan ez, mintha Szoboszlai Dominik a szögleteknél, még mindig Nyilasi Tibi homlokát keresné, ha szabad egy ilyen abszurd - de talán helytálló - hasonlattal élni.  

 

A vasárnapi zárónapra - amikor is már sokkal inkább tavasziasabb arcát mutatta az időjárás - az nem nagyon volt kérdés, hogy az első hely a Schebesta / Sárközi duó között fog eldőlni, de elég hamar bizonyossá vált az is, hogy a dobogóra nem tud magyar fiú felkapaszkodni, a harmadik helyet a szintén osztrák Simon Austin fogja megszerezni.

A hazai férfi mezőnyben Horváth Ákos végül beelőzte Károly Ádámot, sőt a hatalmasat hajrázó - regnáló magyar bajnok - Somogyi Bence is (74 a zárónapon).
Így a hazai férfi dobogó sorrendje:
1. ifj Sárközi Richárd (-3)
2. Horváth Ákos (+12)
3. Somogyi Bence (+13)
Két Albatross istállós (Zala Springs klubtag) szendvicsében egy BB istállós (Balaton Golf klubtag) legényke.

A Winter Cup győzelmet - és az ezzel járó értékes világranglistapontokat - a férfiaknál, a végig stabil ifj. Sárközi Richárd (Zala Springs) szerezte meg, a végére kissé széteső - talán elfáradó - osztrák fiú előtt.
A Winter Cup férfi mezőnyének dobogója:
1. ifj. Sárközi Richárd (-3)
2. Paul Schebesta (AUT) (0)
3. Simon Austin (AUT) (+1)

 

A Férfi és Női Winter Cup győztesek (ifj. Sárközi Richárd és Berkenyei Daniella)


A hazai női mezőnyben Batta Krisztináé (Pannonia) lett a bronzérem, míg a győzelmet egy brutális véghajrát lenyomva - a Winter Cup specialista - Berkenyei Daniella (Zala Springs) szerezte meg, a két napig vezető Jaczkovics Emma (Golfiesta előtt). Daniella az eddigi négy Téli Kupából hármat gyűjtött be.
A hazai női dobogó:
1. Berkenyei Daniella (+13)
2. Jaczkovics Emma (+16)
3. Batta Krisztina (+30)

A Winter Cup női mezőnyének dobogója:
1. Berkenyei Daniella (+13)
2. Jaczkovics Emma (+16)
3. Nina Pitsch (POL) (+25)
A +13 győztes összeredmény azt jelenti, hogy kiosztják a WAGR pontokat a női mezőnyben is.


A Nettó kategóriák (mert, hogy ilyenek is voltak) dobogósai:
Juniorok:
1. Garcon Nathan (-5)
2. Zala-Kovács Lázár (-3)
3. Zala-Kovács Péter (-3)
Felnőttek:
Kátai Balázs (-1)
Nagy I. Csaba (+3)
Novák Botond (+4)
Seniorok:
1. Nguyen Thi Hong Van (-7)
2. Sam Anh Kim (+1)
3. Nagy I. István (+2)


A IV. Winter Cup-ot végül 60 játékos fejezte be, a zárónapon is született egy Eagle, de érdekes módon ezt a női mezőny végén végző Hoang Trang Thu “Zita” szerezte, rögtön az első szakaszon (az más kérdés, hogy sajnos még így is 108 lett a vége).
Na de, itt a vége fuss el véle, kíváncsian várjuk mi lesz a jövő évi téli rege vége.

Az eredmények ITT érhetőek el.


Fotó: Szabó Péter/MGSZ, illetve Révész Tamás/MidAm

2023.04.16.

Hozzászólások