Ricsi a Világranglistán és az Origón

A Junior MatchPlay Bajnok gondolatai- Kovács Noémi golfozótársunk origo.hu oldalon megjelent írása -


Három nap alatt 17 birdie-t ütött a 17 éves golfozó, ifj. Sárközi Richárd, amivel megnyerte a Kisorosziban hétvégén tartott Match Play Opent junior kategóriában. Ez volt a belépője a világranglistára. A versenyre most is az edzője, vagyis egykor profi golfozó édesapja készítette fel, aki nagyon büszke a fiára. Eközben a fiatal sportoló úgy látja, sikereit 70 százalékban id. Sárközi Richárdnak köszönheti. 

“Ricsit a mai napon követtem és néztem a játékát. Élmény volt számomra a játéka. Hosszú driveok, pontos vasak, jó puttok voltak. Junioroknak volt a legnehezebb dolguk, hátsó Profi elütőről játszottak" - így foglalta össze a Sárközi Golf Facebook oldalán Ifj. Sárközi Richárd edzője, az édesapja a több napos versenyben szerzett élményeit. 
“Alázattal, Tisztelettel, edzünk tovább. Büszkén viselve a Magyar Címert" - tette hozzá id. Sárközi Richárd, aki profi golfozóként szerzett nevet magának ebben a sportágban.

Mi a Match Play a golfban?

A match play a golf egyik játékformája, amely a stroke play 1759-es megjelenéséig egyedüliként létezett. Két játékos, ill. két kétfős csapat játszhatja. Mindkét fél a lehető legkevesebb ütésszám („score") elérésére törekszik, a lyuk megnyerése egy pontot ér. Ha felek azonos score-t érnek el, akkor mindketten fél pontot kapnak. A meccset az a fél nyeri, aki az adott fordulóban legtöbb lyukat nyerte meg. Egy forduló általában 18 lyukat jelent, de 2006 óta léteznek 9 lyukas fordulók is. A match play ritkább esetben állhat több fordulóból is. Ha a játék az utolsó lyuk után is döntetlenre áll („all square"), akkor az ún. extra lyukak döntenek a győzelemről. A játék addig folytatódik, amíg az egyik fél meg nem nyeri valamelyik lyukat. Ez jellemzi a kiütéses rendszerű versenyeket is, ahol a játékosok igyekeznek bejutni a következő fordulóba. Ha a felek csapatokat alkotnak és csak egy-egy játékos jut tovább, akkor az eredmény döntetlen. Abban az esetben, ha az egyik játékos labdája az adott fordulóban elérhetetlenné válik, a szabály értelmében a játék befejeződik. Amennyiben egy játékos előnye három pontra növekszik, két lyukkal a forduló vége előtt, akkor a végeredmény „3 és 2" (= 3 lyuk előny és 2 még hátra van). 18 lyuk esetén a lehetséges legnagyobb különbség „10 és 8", a legkisebb (extra lyukak nélkül) pedig „1 és 0". A match play netto értékelésénél a rosszabb játékos, az adott lyuk eléréséhez megállapított ütésszámhoz plusz ütéseket kap. Ha például egy játékos hendikepje 18, akkor a pálya minden szakaszán egy plusz ütés áll a rendelkezésére, szemben azzal, akinek a hendikepje 0. Ebben az esetben a jobb játékosnak két ütéssel kevesebbel kell elérnie a lyukat, hogy az adott szakaszon nyerni tudjon. A hendikepütések száma nem haladhatja meg a megjátszható lyukak számát. A match play sajátossága, hogy a játékos megadhatja az ellenfél ütését az adott lyukra vagy akár az összes szakaszra vonatkozóan. Ebben az esetben az ellenfél következő ütése a lyukba való betalálásnak számít. Erre általában akkor kerül sor, ha az ellenfélnek már nincs esélye nyerni, azonban taktikai lépésként is használható, az ellenfél önbizalmának növelésére. A megadás nem utasítható el és nem is vonható vissza. A játékformának létezik egy three ball nevű változata, amelyben hárman játszhatnak egymás ellen. Ebben az esetben mindhárom játékos két külön mérkőzést játszik.

Ifj. Sárközi Richárd már az első nap után első volt. Elszántan érkezett Kisorosziba. 
“Nyerni mentem. Azt mondtam magamnak, ha már hazai pályán játszok, akkor jó lenne odatenni magamat és nyerni egy hazai bajnokságot. Ez össze is jött. Kicsit stresszeltem a végén, de stabilan játszottam, meglett a sok edzés gyümölcse" - mondja az Origónak a fiatal tehetség, aki 2 éves korában fogott először golfütőt a kezébe. Hét éves korában kezdett versenyezni, és azóta gyakorlatilag töretlen a karrierje.

Több egymás utáni évben megnyerte az Országos Junior Kupát, emellett kétszer az országos felmérőt is. 13 éves koráig több országos ranglista versenyen lett első: egyszer Magyar Kupát és Magyar Bajnokságot is nyert. Ekkor már a szponzorok is felfigyeltek rá. 13 évesen debütált a Magyar Junior válogatottban, akkor már nemzetközi versenyeken is képviselte hazánkat. Többször állt dobogóra külföldön, a US Kids Tour szlovákiai döntőjét kétszer megnyerte. Már juniorként meghívták a felnőtt válogatottba, ahol magas fölénnyel bizonyította a tudását. Minden idők legjobb magyar eredménye is a 13 éves Ifj. Sárközi Richárd nevéhez köthető. Az Országos Junior Tour Forest Hills-i állomásán pályacsúcsot állított fel. Kilenc szakaszon –6-ot játszott, amit a mai napig senki sem tudott megdönteni. Az elmúlt években mentálisan, fizikálisan és játéktudásban is rengeteget fejlődött a fiatal sportoló.
Több külföldi egyetem már jelezte, hogy szívesen látná ösztöndíjas tanulói között. 2019-ben a Pannónia Junior Akadémián és a Pannónia Golf Klubban is őt választották a legjobb játékosnak.

Ugyanebben az évben eilndult a Young Mastersen, a junior golfozók legnagyobb világversenyén és szép eredménnyel zárt. 
“Amikor ott először felálltam az elütőre, kicsit izgultam azért, mert nem kicsi verseny és nem gyenge játékosok ellen játszottam. Ott egy plusz 3, plusz 2, mínusz 3-as kört, az nagyon jó volt." - idézi fel az emlékeiből Ifj. Sárközi Richárd, akinek az az álma, hogy mindenidők legjobb profi férfi golfjátékosa legyen.

Az álom megvalósulásának újabb lépése volt a hétvégi Match Play Open, amire az ország egyik legeredményesebb golfedzőjével készült.
“Hetven százalékban ez apa sikere, harminc százalékban a tehetségemet tettem bele" - magyarázza, majd arról beszél, hogy sokat vitatkozik az édesapjával.

“Ez az apa–fia kombó nehezen működik, szóval nem könnyű. Valamikor nem hallgatok rá, de utána úgyis tudom, hogy neki van igaza, és azt fogom csinálni és azt fogom gyakorolni, amit ő mond. Apa tapasztalataiból szeretnék én is tanulni, mivel ő is ért el egy-két szép eredményt. Úgy gondolom, hogy az ő útját fogom tartani és továbbvinni" - zárja a beszélgetést a junior golfozók egyik legjobb magyar játékosa, akire idén még egy klubcsapatbajnokság és a Junior Open is vár. Már ha nem akadályozza meg a koronavírus-járvány. 


Fotó: Szabó Péter

2020.09.04.

Hozzászólások