Repül a, repül a…

De merre és miért?


- Véh Balázs VBlogja -

Hangsúlyozni szeretném, nem vagyok pro. Átlagos amatőr golfozóként szentül hiszem, hogy a fejlődésünkhöz elengedhetetlen a szakértő segítség, magam is folyamatosan igénybe veszem a klubomban dolgozó oktatónak, és időnként más edzőknek is a segítségét. Ugyanakkor egyetlen embert ismerek csak, aki minden egyes ütésemnél ott volt, ez pedig jómagam vagyok. Ebből következik, hogy ha minden ütés egyben a tanulási folyamat része, akkor bizony jó tisztában lenni azzal, hogy minek is köszönhetően viselkedik a labda úgy, ahogy.
Innentől a történet színtiszta elemi geometria. A labda repülésének ívét alapvetően három tényező befolyásolja. Az egyik, a lendítés iránya, azaz az ütőfej által felülnézetből bejárt elliptikus ív. A másik, az ütőfej állása, másképpen az ütőfej síkjából merőlegesen húzott egyenes iránya szintén felülnézetből vizsgálva. A harmadik tényező pedig maga a cél iránya, azaz a labdát és a célpontot összekötő egyenes. 

A három tényező egymáshoz való viszonya kilenc különböző röppályát eredményez. Ha ezeket felismerjük, a range-en viszonylag egyszerűen tudjuk diagnosztizálni a történéseket és pro hiányában meghatározhatjuk a terápiát is! A következőkben ezeket foglalom össze a jobbkezesek szempontjából, a balosoknak csak a tükörképet kell elképzelniük.

forrás: golftrainingaids.com

Pull hook:
Ennél az ütésnél a labda a céliránytól balra indul el, aztán még tovább kanyarodik balra. Akkor következik be, ha a lendítés iránya kívülről befele halad, azaz az ütőfejet felülnézetből vizsgálva jobbról balra áthúzzuk a célirányon és tetézve a bajt az ütőfej irányát még ehhez képest is balra hagyjuk, úgynevezett zárt állásban. 

Pull:
Ennél az ütésnél a labda egyenes pályán repül, de a céltól balra. Akkor fordul elő, ha az előzőhöz hasonlóan out-in, azaz kintről befele irányú a swing, de az ütőfej iránya azonos a lendítés irányával. 

Fade vagy pull slice:
Itt is kintről befele halad a lendítés, az ütőfej azonban nyitva marad, azaz a swing irányához képest kissé jobbra mutat. A labdánk elindul balra, aztán kanyarodik jobbra. Bár az amatőrök között nem túl népszerű ez a shot-shape, ha nem marad az ütő túlzottan nyitva, azaz nem éri el a célirányt, akkor ez az egyik legjobban kontrollálható ütés. Jack Nicklaus 18 major tornát nyert vele, a maiak közül Dustin Johnson drive-jai iskolapéldák. Igaz, a kommentátorok erre a 300 méter miatt a nem is túlzó power fade kifejezést alkalmazzák inkább. 

Hook:
Mivel a lendítés iránya egyenesen a célra mutat, a labda szépen egyenesen is indul, de aztán kikanyarodik balra. Ennek oka, hogy az ütőfejünk zárt állapotban van, azaz a céltól balra mutat a labdával való érintkezéskor.

Straight:
Ez az ütés leginkább csak elméletben létezik, aki tudja, az nagyon nagy király! Mind a swing iránya, mind pedig az ütőfej pontosan a zászlóra áll. Eredménye egy gyönyörű, nyílegyenes röppálya. 

Slice:
Talán a leggyakoribb amatőr ütésforma, nem szokás pozitív jelzőkkel illetni… A labda kvázi egyenesen indul, de aztán elkezd tekeredni jobbra, mi meg szomorúan konstatáljuk, hogy már megint nem sikerült eltalálni a greent. Ez esetben sikerült kábé célirányra állítani a lendítést, az ütőfej azonban nyitva maradt, azaz a céltól jobbra mutat. 

Draw vagy push hook:
Az ütés, amire minden amatőr golfozó vágyik. A labda a céltól kissé jobbra repül, majd enyhe bal kanyarral visszatér a vágyott irányba. Ez ám a boldogság és az öröm! Kell hozzá egy bentről kifele irányuló swing irány és egy ehhez képest zárt, azaz balra mutató ütőfej. Persze nem nagyon balra, csak néhány fokkal, a célirányt nem kéne, hogy elérje. 

Push:
Az ütőfej jobbra néz, azaz nyitott a célhoz képest, a lendítés iránya pedig bentről kifele halad, pont azonos irányban az ütőfej merőlegesével. Gyönyörű egyenes ív, csak éppen a céltól jobbra.

Push slice:
Igazán utálatos, mondjuk a tatai 5-ös szakaszon ilyennel kezdeni garantáltan nedves élmény… A swing bentről megy kifele, az ütőfej viszont nyitva marad a lendítés irányához képest, így a jobbra induló labdánk minden imánk ellenére még tovább kanyarodik jobbra. Klasszikus eredménye egy „most kéne abbahagyni” gondolat, nem ritkán hangos kinyilatkozással.

Ha látjuk a tendenciáinkat és ismerjük az okokat, jó esélyünk van változtatni!
Jó gyakorlást kívánok!Címlapfotó: GolfTEC

2020.03.17.

Hozzászólások