RanglistákON

Elkészültek az idei beállításokTisztelettel tájékoztatunk Benneteket, miszerint az MGSZ megbízásának megfelelően elkészültünk az idei Ranglista beállításokkal. 

Az alábbiakban a főbb változásokat foglaljuk össze Számotokra, amelyek eltérnek a tavalyi évtől:

- Az egyik alapvető változás, hogy idén a (a golfpályát üzemeltető) klubok már csak 1 ranglistaversenyt rendezhetnek. Ezzel szemben a MidAm (MMAGE) és a Szenior (MSGT) Sportegyesületek két-két korosztályos ranglistaversenyt rendeznek, amelyből legalább (de legfeljebb) egy verseny eredménye beszámít a két érintett ranglista eredményei közé (ezen korosztályos ranglistaversenyeken az indulók közül, természetesen csak a két érintett korosztály játékosai kapnak ranglistapontokat).

- 2023-tól mindössze négy egyéni/amatőr főkategória szerepel a ranglisták sorában, úgymint Összesített (Overall), Junior (0-18), Felnőtt (18-50/55), Senior 50/55-végtelen kategóriák (természetesen minden esetben női és férfi nemekre bontva).

- Így a tavalyi alkategóriák (az úgynevezett különdíjak az év golfozói/golfjátékosai kiírásában) tovább bővülnek (Felnőtt U30 és Senior U65 alkategóriákkal). A különdíjas alkategóriák listája a következő (a 2 új alkategóriával): Junior U14, Junior U16, Junior U18, Felnőtt U30, MidAm, Senior U65, Masters, SuperMasters, ugyanakkor az életkor limitek nem változnak, így hazánkban továbbra is 30 év a MidAm illetve 55 év a Senior Férfi életkor limit). Jelenleg összességében 26(!) kategória szerepel a Ranglistán.

- A korábbi évektől eltérően, konkrétan nevesítve lett az ún. távoli elütő fogalma (amely esetében a ranglistapontokat 10% bónusszal kell számolni). A hazai versenyeken a Férfi játékosok esetében ezek az arany, a fekete és a fehér, míg a Hölgyek esetében a sárga, illetve a kék elütők. A 10%-os bónuszok kapcsán a kerekítés szabályait kell alkalmazni, így idén megszűnnek a töredékpontok a ranglistákon.

- A Klubranglista kapcsán történt változás, miszerint az eddigi 25 legjobb klubtag eredményei helyett idén már csak a 12 legjobb klubtag eredménye számít az adott klub összeredményébe (ez a döntés várhatóan kissé összébb tömörítheti a Klubranglista mezőnyét.)

Ami a konkrét Ranglistapont számítást illeti: 

- Továbbra is (csakúgy mint tavaly) az ütésszámok (Stroke) alapján számítódnak a ranglistapontok, ugyanakkor megszűnt az a kitétel miszerint a Szövetségi versenyek esetében csak teljes versenyt (adott verseny minden versenykörét be kell számolni).

- A konkrét pontszámok kapcsán az idei +36 (108) ütéses limithez képest,  egészen +48 (120) ütésig kapnak pontszámokat a játékosok, (így próbálván elejét venni a tavalyi Női SuperSenior ranglistán történt együttálláshoz hasonló eseteknek).

- Valamennyi kategóriában és alkategóriában két csoportban 8-8, mindösszesen tehát 16 versenykör fog számítani (a tavalyi 21-ben maximált helyett), az első csoportban csak szövetségi versenyek (már 4 HunTour állomással, összesen 10 különböző magyarországi WAGR versennyel), míg a második csoportban akár, szövetségi, akár egyéb WAGR, akár Országos Ranglistaversenyek körei is beszámíthatóak. Így idén az OverAll kategória mellett már a Junior ranglistában is bevezetődik az a fajta “könnyítés”, miszerint az országos ranglistversenyek versenykörei akár teljes egészében ki is válthatóak WAGR versenykörökkel.

- Ugyanakkor, a Felnőtt kategóriában a második csoport 8 versenyköréből legalább 4-nek Országos Ranglista versenykörnek kell lennie.

- Míg a MidAm és a különböző Senior alkategóriák esetében az előző pont még kiegészül továbbá annyival is, miszerint legalább (ugyanakkor legfeljebb) 1 verseny esetében csak és kizárólag a MidAm Liga versenysorozat első két állomása, illetve az MSGT által kijelölt két verseny (Senior Tavasz és Ősz) számolható be. (Tehát, amennyiben például: egy adott MidAm életkorú játékos mindkét kijelölt versenyen részt vesz, az esetben számára a jobbik eredmény kerül beszámításra, illetve amennyiben egy adott MidAm életkorú játékos egyik kijelölt versenyen sem vesz részt, az esetben számára csupán 7 versenyeredmény kerül beszámításra a II. csoportban.)

 

Őszintén reméljük, összefoglalónkból nem felejtettünk ki semmilyen lényeges változást sem, és kellő mértékű áttekintést tudtunk nyújtani ahhoz, hogy ne feltétlenül kelljen végigolvasnia mindenkinek az idei, mintegy 30 oldalra rúgó Szabályzatokat.
Mindenesetre aki mégis megtenné, a Dokumentumok ITT érhetőek el (a zászlócskákra kattintva). 

Az idei évi WAGR versenyek eredményeit már tartalmazzák a Ranglisták, amelyet IDE kattintva tekinthetsz meg, illetve az idei első ranglistaversenyen, szombaton a Pannonián Te magad is felkerülhetsz rá

 

2023.03.29.

Hozzászólások