Rang-Lista-Mustra

Több-Kevesebb siker


- Véh Balázs véleménycikke -

 

Az idei volt a második olyan golfszezon, amikor a hazai ranglista versenyeken a pontokat nem a korábban alkalmazott helyezések, hanem az ütésszámok alapján lehetett megszerezni. A november 15-i állás alapján az összesített ranglisták élén végzők „Az Év Amatőr Golfozója”, míg a korosztályos ranglisták győztesei „Az Év Amatőr Játékosa” díjakban részesülnek.

2022-ben mindösszesen 340 amatőr golfozónak sikerült legalább egy ranglista pontot szereznie. Az összesített ranglistákon 18 versenykör volt szükséges a teljesítmény maximalizálásához Szövetségi-, Ranglista- és WAGR minősítésű nemzetközi versenyeken. Ez 40 versenyzőnek jött össze, ami a mezőny alig 12%-a. Nemekre bontva a 74 hölgyből 10-nek, a 266 férfiból 30-nak. Nem mellékesen a teljes mezőny átlag nem egészen 6 kanyarra volt jó, a férfiak tizedesre kerekítve 5,9, míg a hölgyek 5,3 alkalommal álltak elütőre a kívánatos 18-cal szemben.

A szebbik nem versenyében Jaczkovics Emma diadala bárhonnan nézve is megkérdőjelezhetetlen, miképpen aligha vitatható Kötél Bence megérdemelt sikere versenynaponként 1234 ponttal. Még barátjánál, leendő Toledo Egyetemi csapattársánál is eredményesebb volt Bertényi Bence, aki 1368 pontot szorgoskodott össze kanyaronként, Neki azonban csak 15 versenye került be listába, ami a negyedik helyhez volt elég. 

A szövetségi versenyek gyakorlatilag „kötelező” jellege miatt azok a fiatalok, akik nemzetközi porondon akár többszörösét is teljesítik a cirka 20 körnek WAGR minősítésű versenyeken (Bertényi Bence például több mint 70 alkalmat számlált 2022-ben), szintén hátrányban vannak a ranglista pontokért vívott harcban. 

A korosztályos ranglistákon a kiírás 21 versenykanyart követelt attól, aki bele akart szólni a végső dicsőségért folyó küzdelembe.

Minden dicséret megilleti a juniorok szüleit, klubjait és egyéb támogatóit, a fiúk átlaga majdnem eléri, a lányoké pedig egy tizeddel meg is haladja a 10-et, ami kimagasló mennyiség a többi korosztályhoz képest. Igaz, a szövetség által kívánatosnak tartott 21-nek ez még a fele se… Az elvárás realitását jól mutatja, hogy az egész korosztályban egy, csak egy legény volt a gáton 21-gyel, leány meg egy se. Somogyi Bence győzelme megsüvegelendő, különösen úgy, hogy sikeréhez elég volt 15 eredmény (átlag 1142 pont). Bertényi Bence 9 kanyaros átlaga (1473) messze kimagaslik, de a már említett okokból elegendő versenykör hiányában ez a teljesítmény csak ötödik helyet ér.

A felnőtt férfiak között 140-ből marginálisnak mondható három fő futotta meg az elvárt mennyiséget, a mezőny átlagosan 5,6 alkalommal indult neki a golfpályának. Sárközi Richárdnak elég volt 17 játék a győzelemhez átlag 1114 ranglistaponttal, bár Kötél Bence 1189-cel jobb lett, csak a kevesebb, jelesül 15 leadott kártyája akadályozta a győzelemben. A hölgyeknél egyedül a végső győztes, Sajner Zsuzsanna tudott 21 eredményt átlag 299 ponttal felmutatni, s bár Kocsis Réka 492 pontja jelentősen jobb, a 8 forduló miatt be kellett érnie egy negyedik hellyel. A teljes női mezőny átlagosan 6,6 kanyart golfozott.

A midamatőr urak között Szeberényi Máté a legjobb, 6 kanyarban elért átlag 940 pontja is ezt mutatja, de a sajátos matematika okán ez csak a 16. helyre volt elég. A 130 főből mindössze öt golfozó volt versenyben az előírt 21 eredménnyel, a szoros küzdelemben Meznerics Gergely lett a befutó. Átlagosan 5,7-szer próbálkoztak a középkorú férfiak pontszerzéssel. A hölgyek között szóról szóra ismétlődik a felnőtt eredmény, a rajtátlag itt 7,1.

Ötven év felettiek aktívabbak voltak, a 79 férfi 10%-a hozta a 21 rajtot, az átlag viszont itt sem éri el a bűvös hatot. Az idény tán legizgalmasabb csatáját hajszállal Ralph Müller nyerte Koller Györgyöt megelőzve, a kevesebbet játszók átlagban sem közelítették meg a két legjobbat. A 43 hölgy közül ketten optimalizáltak 21 starttal, Turkovics Ilona könnyedén győzött. Átlagban Batta Krisztina 516 pontja kiugró ugyan, a 8 alkalom azonban kevés volt az üdvösséghez.

34 fős volt férfi masters verseny, ahol senki nem indult 21-szer, de még 20-szor sem. Így aztán Takács János 19 starttal és 525 átlag ranglista ponttal behúzta a győzelmet, míg a legjobb átlag Horváth Joe neve mellett olvasható 607-tel, de a realizált 13 elütéssel ez csak az ezüstéremhez lett elég. 

A sajátos számítás további érdekessége, furcsasága, hogy lehetséges volt az összesített ranglistán relatíve rosszabbul szerepelni, mint a korosztályoson. Így fordulhatott elő például, hogy az összesített ranglistán Horváth Ákos (3.) jobb helyezést ért el, mint Somogyi Bence (5.), ugyanakkor a két kiválóság U18-as versenyében Bence nyert, Ákos pedig második.

Végezetül a csapatranglistát toronymagasan nyerte a Pannónia. A völgy csapata önmagában több pontot szerzett, mint a következő négy klub összesen, vagy akár mint az utolsó hét együttvéve. Mivel az idei kiírásban csak azok a szervezetek számítottak versenyképesnek, akik úgymond pályával is rendelkeznek, a 11 csapatra redukálódott mezőnyből négynek sikerült az előírt 25 játékossal kvalifikálni a versenybe, az átlag 19 főt mutat. Érdekesség, hogy az úgynevezett csapatbajnokság pontértéke önmagában elegendő lett volna a középmezőnyhöz.

--- --- ---

 

2022.

 

Az Év Golfozója:
Jaczkovics Emma
Kötél Bence


Az Év Játékosai:

Junior:
Jaczkovics Emma
Somogyi Bence


Felnőtt:

Sajner Zsuzsanna
ifj. Sárközi Richárd


Senior:

Turkovics Ilona
Ralph Müller (GER)


Masters:

Molnár Lászlóné Mária
Dr. Takács János


SuperMasters:

?
Donald Ellis (USA)

 

Az Év Játékosai (Különdíjak)

Junior U14:
Szverle Enikő
Zsimán-Lebovics Zénó

Junior U16:
Stern Lea Sára
Nagy Ármin

Junior U18:
Berkenyei Daniella
Somogyi Bence

MidAm:
Movik Gabriella
Meznerics Gergely


Az Év Profi Golfozója:
Lugosi Tamás


Az Év Legsikeresebb GolfKlubja:
Pannonia Golf & Country Club

 

2022.11.19.

Hozzászólások