Proklamáció az új golfozóhoz!

Isten hozott!Kedves Kezdő Golfozó! 

Szia, üdvözlünk és nagyon örülünk, hogy belekezdtél ebbe a gyönyörű sportba, amely az öröm és a frusztráció kombinációjának soha véget nem érő egyvelege ? Amennyiben az előző mondat nem tűnik paradoxonnak Számodra, akkor jó helyen jársz, már nem lesz nagy baj ?

A jó hír, hogy nem vagy egyedül. A National Golf Foundation jelentése alapján ugyanis csak az elmúlt évben 6,2 millió új játékos érkezett világszerte sportágunkba. Ez a szám a történelmi éves csúcs, és egyben a legnagyobb százalékos növekedés is egy szezon alatt a kezdő golfozók számában (Tiger Woods 1997-es Masters-győzelme óta).
Hazánkban az elmúlt évben 418 új csatlakozó szerzett pályaengedélyt.

Szeretnénk, ha beilleszkedésed a lehető legzökkenőmentesebb lenne, ezért is próbáltunk összeszedni néhány jótanácsot Számodra, amelyeket talán sosem mertél megkérdezni, vagy csak egyszerűen nem volt kitől ?

Ne ijedj meg! Hidd el, senkit nem érdekel, hogy mit ütsz. Ne izgulj amiatt, hogy hülyének vagy kezdőnek látszol a pályán. Mindannyian voltunk kezdők, ráadásul még a profik is bénáznak néha.

Állíts alacsonyabb elvárásokat magad elé! A golf egy szórakozás, amelyet megéri jól megtanulni, de ez egy maratonfutás, egy hosszú utazás, türelem, türelem, gyakorlás, gyakorlás.

Mindenképpen vegyél az elején legalább néhány leckét! Ne feledd ez egy nagyon hosszú utazás, sokkal könnyebb az utad, ha a legelején jó alapokat teszel le, ahelyett hogy éveket tölts a saját, rosszul beidegződött hibáid javítgatásával.

Az elején biztosan nincs szükséged 14 ütőre. Valószínűleg nem kell több 7-nél az induláshoz. E sorok jegyzője például 10 ütővel és 10-es hendikeppel játszik (nem, nincs összefüggés a hcp és az ütők száma között ? ) és később (3-4 év múlva) bizonyosan több ütőre lesz szükséged, de az nem most van.

A legfontosabb feladat, ha kimész a pályára (akár versenyen, akár gyakorolni) NE TARTS FEL senkit. A haladóbb golfozók legszívesebben kikötöznék a Driving Range-re a lassú játékosokat és rajtuk gyakorolnák a célbaütést ? Egyáltalán nem baj, ha küzdesz és nem adod fel, de figyelj oda a fontos dolgokra: pl. ne hagyd a bag-ed, buggy-d a green előtt, ne nézd meg négy oldalról a tizenhatodik gurításod, ne a green mellett állva kérdezgesd a többieket és írd fel az eredményt (ez a ráér a kövező elütő felé haladva is).

A golfpálya sok játékos menedéke “az élet elől”, és ha egy bunkóval kell tölteni az időt, az erősen megrepedeztetheti a szentély falait. Legyél az a játékos akivel Te magad is szívesen játszanál egy flight-ban, Légy kedves, nagylelkű, vicces vagy legalább elviselhető ?

Próbáld meg örömödet lelni az “idegenekkel” történő játékban! Lehet, hogy egyedül, vagy a legjobb barátaiddal jobban szeretsz golfozni. De ha a startlista vagy a starter összepárosít egy addig még ismeretlen játékostárssal, legyél vele kedves és nyitott. A legjobb élményeink ​​gyakran a váratlan találkozásokkal kezdődnek az első elütőn. Próbáld ezt úgy elképzelni, hogy kaptál négy órát, hogy új baráto(ka)t szerezz. Ráadásul biztosan és egyértelműen van Bennetek valami közös: a golf szeretete. Ez akár egy új kezdet is lehet "Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship." ?

Mindig a saját játékodat próbáld játszani! Ha a másik golfozó pl. sokkal messzebbre üti el a labdát, mint Te, ne próbálj versenyre kelni vele. Ezzel csak bajba sodrod magad. Játssz “magadban”, és sokkal jobb lesz minden.

Soha ne adj ütés-tanácsot! Nem számít, mennyire furcsán néz ki a másik mozgása (hidd el a Tiéd sem szebb kívülről) ? Nem vagy abban a helyzetben, hogy egy szót is szólj (esetleg, ha nagyon muszáj, majd tíz év múlva). 

Nagyon nem illik az elütőn (vagy később) a flight társak részére nyomatékos ismertetést adni, a szakasz nehézségeiről, büntető területeinek nyomatékos ismételgetésével ("jajj itt víz van balra, jajj itt out van jobbra, ez engem mindig nyom, stb.), röviden kifejezve: "Ne Miskázz"!! ?

Üss lazán és könnyedén, mint egy gyerek! Általában igaz, hogy a 10-12 évesek olyan tempóval és hajlékonysággal rendelkeznek, amelyek “féltékennyé” teszik az idősebbeket. Miért? Ez leginkább azért van így, mert a gyerekek kezében és alkarjában nincs elég erő ahhoz, hogy „izmozzanak” és ráfeszüljenek. Éppen ezért megfelelően lendítenek, az ütőfej súlyát és sebességét felhasználva az ideális tempó eléréséhez. Gondolj erre, amikor legközelebb küzdesz és görcsösen erőlködve kapálsz.

Ne gondolkodd túl az ütéseidet a pályán! Az ütéseket begyakorolni a range-en kell, túl sokat gondolkodni pedig a sakkban. “Egyszerűen” csak érezd!

Ne felejts el kiabálni, igen hangosan hogy “Foreeeee!”, ha szükséges. Golftársaid nem haragszanak meg, ha véletlenül beütöd a lyukba, 300 méterről ? Ellenben dühösek lesznek, ha figyelmeztetés nélkül közéjük csapódik egy rakéta.

Legalább az alapokkal legyél tisztában mielőtt elindulsz egy pályakörre! Ne menj a golfozók elé, akik még nem ütöttek! Ne sétálj a másik játékos gurító vonalában (a lyuk másik oldalán se)! Ne beszélj, vagy zörögj miközben valaki üt! Tarts észben ezt a három dolgot, és máris kevésbé leszel láb alatt (de ami még fontosabb, kevésbé akarnak majd eltenni láb alól ? )

Mindig vigyél magaddal legalább egy (vagy több) vizzel teli palackot, és rendszeresen hidratálj, ez egy többórás játék (és hazánkban kevés (szinte nulla) helyen számíthatsz büfékocsira). A hidratálás nagyon sokat segít a jobb döntések meghozatalában, ráadásul semmi szükség arra, hogy elájulj egy homokbunkerben, gereblyézés közben (hiszen ezzel is csak feltartod a haladóbb golfozókat) ?

Bánj tisztelettel a büfés kislánnyal, ha mégis szembejön a pályán egy büfékocsi, vagy egy fejlett golf-desztinációban (pl. Szlovákiában) ? játszol. Ne flörtölj vele, ugyanis Ő nem szórakozásból van itt, ez az ő munkahelye, és hidd el, lehet, hogy már tucatnyi magabiztos bunkóval találkozott ma, mire a Te flight-odhoz ért. Bánj vele úgy, mint egy emberrel!

Ha golfkocsin ülsz, az első elindulás előtt mindig ellenőrizd, hogy a táska hátul szorosan fel van-e rögzítve. Semmi sem viccesebb, mint amikor egy szegény “barom” táskája leesik a kocsi hátuljáról (és ha “szerencséd” van még el is törik valami).

Mindig győződj meg róla, hogy az üres kosár a labda-adagoló nyílása alatt van, mielőtt bedobod a zsetont a gépbe. Kevés viccesebb dolog van, amikor 40-50 range labda pattog szerteszét az elütők között a járólapon. 

Nincs szükséged új, drága és pláne csicsás ruhatárra. Biztos van valami a szekrényedben, amit felvehetsz. A golf öltözködési stílusa egyre lazább, ezért azt viseld, ami kényelmessé teszi a játékod, és ne azt, amiről úgy gondolod, hogy kellene. Nyilván egy galléros póló nem árt és a farmer kizárva, de egyébként az elején biztosan nem az öltözködéseddel kell kitűnnöd. Pl. egy apró divattanács: Ha akarsz persze használj nyugodtan fehér övet, de ne feledd a 36-os “szabályt”: Ha az életkorod, a derékbőséged, vagy a hendikeped meghaladja ezt a számot, a fehér öv nem biztos, hogy igazán jó választás ?

Higgy magadban! Ha egy régi labdára cseréled az újat egy vizes, vagy kerítéses szakaszon az azt jelenti, hogy szinte előre elismered a vereséget, mielőtt még ütőt fognál a kezedbe. Nem beszélve arról, hogy legtöbbször ez már magában egy önbeteljesítő prófécia a szakaszon. Igen, “fájdalmas”, ha elveszítünk egy új labdát. De légy bátor, és higgy benne, hogy meg tudod őrizni a játék végéig.

▶ És a végére az egyik talán legfontosabb: próbáld minimalizálni, vagy inkább teljesen elhagyni a panaszkodást. Jólesik sóhajtozni, amikor a rough-ba kell bemásznod, és alkalmanként egy-egy szitokszó katartikus lehet. De soha ne feledd: senki sem tartott fegyvert a fejedhez, hogy ebben a melegben-hidegben kigyere a golfpályára, és a legrosszabb kör alkalmával is, sokkal jobb a rough-ban állni, mint a gyárban a futószalag mellett. Ne duzzogj, ne sopánkodj és ne haragudj egy rossz kör - pláne egy rossz ütés - miatt! Ne csinálj mást, csak nevess egy rossz körön, érezd jól magad, hidd el, mindannyiunknak volt már - és neked is lesz még - rossz játékköröd (még rosszabb is). És ami a legfontosabb soha, de soha ne panaszkodj, ha a másik golfozónak sikerül, ami Neked aznap éppen nem.

Isten hozott, maradj köztünk és élvezd a játékod! Ne feledd, egy olyan hobby-t kaptál ajándékba a sorstól amit akár még 100 évesen is aktívan űzhetsz, van időd, csak türelem, e sorok jegyzője példának okáért még csak 18 éve van itt, de még mindig az út elején tart ?

Üdv a Klubban!


Amennyiben most kapnál kedvet ehhez az egészhez (mondjuk a fent leírtak után ez szinte kizárt) ? KATTANJ IDE, "a tanulj golfozni programra"!

 

2022.08.03.

Hozzászólások