Profi könnyítés

Itt a piros, hol a piros


Rickie Fowler trollkodik egy PGA Tour versenyen ?

- Bodor Tanár úr jegyzete -

PGA versenyen élmezőnyben játszó profi golfozó gyönyörű szép hosszú ütéssel vizet fog. A labda nem csak éppen hogy legurul a nyírt sávról, hanem rendesen beleszáll a tóba, csont nélkül, ha nem szentségtörés kosárlabdás szakkifejezéssel élni ez esetben.

Legközelebb akkor kerül a játékos képernyőre, amikor igénybe veszi a könnyítést. Legalább tíz méternyire a vízparttól leszúr egy tee-t, majd attól lemér 1 ütőtávolságot, és azt is megjelöli egy tee-vel. Azután a kettő között labdát ejt.

Mi van? Az a víz piros büntetőterület. Hát a piros vonaltól nem két ütő? Hogyhogy olyan messze könnyít? És miért csak egy ütőhosszon belül? Az egész első pillanatra nagyon értelmetlennek tűnik. Tudja a játékos, hogy mit csinál?

Tudja. Nagyon is észnél van. A szakasz par4-es, enyhe dogleg jobbra. Ha jobban körülnézünk, a távolban alig észrevehetően, de látszik a green és a zászló éppen a tó mögött. A terepviszonyok lehetővé teszik a labda belépési pontja és a zászló közötti vonalon hátrafelé igénybe venni könnyítést. Ezt a Szabályok minden büntetőterületen, így a piros esetén is megengedi akkor is, ha a golfozó nem a greenre, hanem a referencia vonaltól eltérő játékirányban kívánja megjátszani a labdát. A játékos ezt a könnyítést választotta. Mivel a tóparton magas a fű, ment hátrafelé, ameddig kedvezőbb fekvést nem talált. A különbség méterben (neki yardban) nem számít, legfeljebb eggyel nagyobb ütőt választ.

A vonalon először megjelölte a viszonyítási pontot. Azután attól kimérte a könnyítési területet, ami szélességben és mélységben egy ütőhossz. Azon belül válogatott, hogy hová ejtsen. Teljesen szabályosan, de legfőként igen ész-szerűen.

Vannak dolgok, melyeket nem jó megszokásból csinálni. Rutinszerűen csak kétféle könnyítési lehetőségre gondolunk; ha piros karó, akkor oldalra két ütő, ha sárga karó, akkor meg vonalban hátra. Noha az esetek többségében ez a kézenfekvő, időnként mégis érdemes elgondolkozni az adott helyzeten, és rájönni hogyan tud az ember a maga javára élni a szabályok adta további lehetőségekkel. Akkor is, ha a verseny után nem vár egy csekk, rohadt sok nullával a végén.

(Kiváló hazai példa a leírtakra a Zala Springs hármas szakasza, ahol egy balra (piros büntetőterületre) húzott kezdőütést követően, szinte mindig van (szabályos) lehetőség a Fairway-en droppolni (a zászló aktuális helyeztétől függően) a szerk.).

Megjegyzés:
Adott pontra labdát csak helyezni lehet. Ejteni mindig egy könnyítési területre ejtünk, amelynek méretét és elhelyezkedését a könnyítést megengedő szabály határozza meg. Vonal mentén hátrafelé esetben csak a régi szabályok szerint kellett a vonalon ejteni, ma már nem a viszonyítási pontra, hanem az attól mért területre ejtünk, a ponttól bármelyik oldalra, vagy hátrafelé egy ütőhosszon belül. Aminek mellesleg egyik előnye, hogy az ejtett labda a pontig előrefelé is gurulhat.


Fotó: GolfDigest

2022.07.06.

Hozzászólások