Pontosan vagy pontatlanul

Viszonyítási pont


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Ha a labdánk büntetőterületen vízbe esett, a könnyítés igénybevételéhez meg kell keresnünk azt a pontot, ahol a labda a terület határát utoljára keresztezte. Ez a viszonyítási pont, amihez képest kell meghatározni a könnyítési területet.

A Players Championship verseny utolsó körében a 16-os szakaszon Daniel Berger 234 yardnyira a zászlótól és 4 ütésnyire a vezető helytől a csodában reménykedett. De nem jött be. Az ütése jobbra kanyarodott, és a szakaszt szegélyező vízben landolt.

Berger közel a green előtt látta vízbe esni a labdáját, míg játékostársai, Joel Damen és Viktor Hovland úgy saccolták, hogy attól legalább még 100 yarddal hátrább.

Nem tudván megegyezni, bírót hívtak, aki azt mondta: "Ti voltatok ott, ti láttátok, nektek kell eldönteni. Magatok közt, ahogy ez szokás." Hosszas tanácskozás és egyet nem értés után végül Berger a greentől 97 yardnyira ejtett labdát. Amivel senki nem volt elégedett.

Tanulság:
- Hosszú ütés esetén előfordulhat, hogy a távolból nehéz pontosan megállapítani a referencia pontot, a labda belépési pontját a büntetőterületre.
- De nem baj, szabad saccolni, tehát lehetünk pontatlanok. A lényeg, hogy a becslés megalapozott és tisztességes legyen. Figyelembe kell venni és mérlegelni minden ott és akkor elérhető információt, és tilos hátsó szándékkal ravaszul kinézni egy különösen előnyös helyet. A megalapozott és jóhiszemű döntés akkor is érvényes, és nem büntethető, ha utólag kiderül, hogy téves volt.
- A tévedés megengedhető mértéke szabályban nincs számszerűen meghatározva. Az idézett példa bizonyítja, hogy akár még 100 yard (90m) nagyságrendű szórás is elfogadható.
- Ha a bíró nem látta az esetet, vagy akár jelen sem volt, akkor érdemben nem döntheti el a kérdést. Adhat tanácsot, hozhat föl analóg példákat, közreműködhet moderátorként, de végső soron a játékosokra kell bíznia a döntést. Javasolhat megegyezést a félúton. Nem kívánatos, hogy hatalmi szóval vágja el a vitát.
- Akármennyire szőrszálhasogatásnak tűnik, vagy viharnak egy lavór vízben, helyes ha ragaszkodunk a legjobb belátásunk szerinti keresztezési ponthoz, mert ezzel tartozunk a versenyben játszó többi golfozónak. Ami nem jelenti azt, hogy újabb információkkal, érvekkel ne legyünk meggyőzhetők.


Megjegyzések:
- A tv közvetítésben a labda röppályájáról nem volt perdöntő felvétel. Viszont volt a játékosok közötti vitáról. Ami nem arról szólt, hogy az egyik fél csalni, a másik pedig szívatni akart volna. Csak mindegyik ragaszkodott a maga szemmértékéhez.
- Berger a szakaszt végül bogira hozta, és együttállásban a 13. helyen végzett, 7 ütéssel az első mögött. Ugyanide jutott volna, ha vita nélkül hagyják 20 yardról játszani, és utána kettőt gurít. De akkor sem kerül dobogós hely közelébe, ha egyből becsippeli, aminek a matematikai esélye közel nulla, a T6 helyen végzett volna. Ámbár a különbség 348.000 dollár. De nem hiszem, hogy ez ott és akkor döntő szempont lett volna.


Fotó: NYpost

2022.04.14.

Hozzászólások