Piroslik-e a narancs

Kategóriaváltás, előre vagy hátra

Aki kérdez: Kaincz Katalin, golfjátékos

Kedves caddie.hu!

A Pannónia Golf Klubban a szenior hölgyek narancssárga elütőről játszanak, de alacsonyabb playing Hcp-t kapnak. Ha egy nem ranglista versenyen, inkább a piros elütőről szeretnék játszani, megtehetem-e? Mi a szabályos eljárás?

Köszönöm!

Kati

 

Aki válaszol: Gágyor Gábor, nemzetközi golfbíró

Ez sokkal összetettebb kérdés, mint amilyennek látszik.

Mindig az aktuális verseny versenykiírása szabja meg, hogy mit lehet vagy mi kötelező a játékosoknak. Ha adott egy nem ranglista verseny, annak attól még kell hogy legyen egy versenykiírása, ami tartalmazza, hogy mik a verseny feltételei. Ezt kell követniük a játékosoknak. Amikor beneveznek a versenyre, elfogadják a verseny feltételeit.

Általában egy versenyen az egy kategóriában versenyző játékosok, akik ugyanazért a díjért, kupáért küzdenek, azoknak egyforma feltételek szerint, azaz pl. ugyanazt a pályát lejátszva kell versengeni. Ugyanaz a pálya ebben az értelemben természetesen nem csupán „a Pannoniát” jelenti, hanem az egyes szakaszokat, meghatározott sorrendben, ugyanarról az elütőről.

Ha a játékos Stroke Playben nem a kijelölt, a versenykiírásban meghatározott elütőről kezd bármelyik szakaszon, akkor két ütés büntetést kap és le kell játszania a szakaszt a megszabott elütőről. Ha ezt nem teszi meg és elüt a következő szakasz elütőjéről, akkor kizárja magát a versenyből, Stabefordban a rossz elütőről játszott szakaszt ki kell húznia.

Persze simán lehet, hogy a szenior hölgyeknek rendeznek egy versenyt, ahol az szerepel a versenykiírásban, hogy mindenki onnan játszik, ahonnan szeretne. Akkor természetesen választhatnak elütőt kedvükre. Bőven lehet a versenyfeltételeken lazítani. Ám a versenyeknél egyensúlyt kell találni a verseny komolysága (ezzel összefüggésben az elsőség értéke) és a versenyfeltételek esetleges felszabadítása közt. A szervezőknek dönteni kell az igazi, élsportnak megfelelő értékű versenyek és az azokhoz illeszkedő versenyfeltételek és a golfversenynek hívott, de szabályaiban megengedőbb, inkább társasági esemény jellegű kedves összejövetelek játékszabályai közt.

Ami pedig kérdés egy másik oldalát illeti, arra is érdemes pár szót fordítani: „a szenior hölgyek narancssárga elütőről játszanak, de alacsonyabb playing Hcp-t kapnak”. Nos nem „de”, hanem „és persze”. Hiszen a narancssárgáról rövidebb a pálya, tehát kevesebb ütéselőnyt kapnak a játékosok. Ja, hogy az átlagos képességű szenior hölgyek esetleg nem játszanak olyan jól, mint az átlagos képességű felnőtt kategóriájú hölgyek? Nos, ehhez tudnunk kell, hogy a Hendikep Rendszer és az azzal szoros szimbiózisban lévő Course Rating Rendszer sajnos nem tesz különbséget a különböző életkorú játékosok közt. Mint ahogy a molettek és soványak vagy a fittek és a fáradtak között sem. Tehát rövidebb pályához kevesebb pálcika jár.

Üdvözlettel,
Gágyor Gábor

 

 

2019.04.15.

Hozzászólások