Pin pozíció

Mikor szabályos?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Avagy hogyan kell szabályosan a lyuk helyzetét meghatározni, kimérni, és megadni?

Nézzük a mellékelt ábrát!
1. Rajzoljunk egy képzeletbeli derékszögű négyszöget (négyzet vagy téglalap) a green köré, úgy, hogy a C-D vonal a szokásos közelítő ütések irányába mutasson. A vonalnak nem kell a greent vagy a négyszöget feleznie. Az a vonal, amelyen a C pont van, a green eleje (front), amelyen a D pont van, az a vége (rear).
2. Mérjük le a távolságot a green eleje és a vége között, azaz a C-D vonal hosszát. Ezt nevezzük a green mélységének (depth). (pl. az ábrán 37m)
3. Mérjük le a lyuk távolságát a green elejétől, azaz az A-B vonal hosszát. Ez mutatja a játékosnak, hogy milyen messze van a lyuk a green elejétől. (pl. az ábrán 20m). Figyelem! Nem szabad az F-B távolságot mérni. A lyuk pozícióját mindig a green elejéhez képest kell megadni, soha nem a green legközelebbi szegélyéhez.
4. Mérjük le a távolságot a lyuktól a green legközelebbi szegélyéhez, azaz a B-E vonalat, ha az jobbra van, akkor jobbra (right), ha balra, akkor balra (left). Ez a szám mutatja meg a játékosnak, hogy mekkora távolság áll a rendelkezésére a lyuk és a green szegélye között. (pl. az ábrán 10m)

A pin pozíció megadásához öt adat kell: (#) a szakasz sorszáma, (D) a green mélysége, (F) a lyuk távolsága a green elejétől, (R)/(L) a lyukhoz legközelebbi oldalsó szegély iránya, és a lyuk távolsága a green legközelebbi szegélyétől.
Például: #1/D37/F20/R10

Vagyis az 1. szakaszon a green mélysége 37, a lyuk helye a green elejétől 20, a jobboldali szegélyétől 10. Magyarországon szokás szerint méterben.

Megjegyzések:
- Ha a lyuk a green mindkét szélétől egyenlő távolságra van, akkor tetszés szerint megadható a jobb vagy bal oldal. Noha nem szabványos, néhol szokás irány helyett a pozíciót "középen" (C), mint "center" jelzéssel megadni, de a távolság ilyenkor is kötelező, pl. C15.
- Hiba a green mélységének (D) elhagyása, mert az mutatná meg, hogy mennyi hely van a lyuk mögött.

Az eredeti szabály megtalálható ITT


Fotó: DykeGolf

2020.10.09.

Hozzászólások