PGA Tour - Masters, 2. nap

Nemzetközi ötösfogat az élen

- Huszti György írása -


Alaposan átrendezte a tabellát a második nap. Nem segített a versenyzőknek, hogy a délutáni indulókat megállította egy mintegy félórás játékfelfüggesztés, majd ezt követően a mezőny második fele csendes esőben folytatta a szakaszokat. 

Az őrült tudós Bryson DeChambeau, aki az első felvonást követően másodmagával vezette a mezőnyt, “elengedte” a mai napot, bár biztatóan kezdett (már a második szakaszon birdie-zett, amivel már -7 eredményen állt, utána azonban érthetetlen szétesés - többek között dupla bogey a tizesen, illetve félméteres par putt kihagyás a tizenkettesen - következett. Ennek következtében a mai 75-ös köre után, “mindössze” -3 szerepel az összesített score-kártyáján. Talán a hétvégén jobban muzsikálnak a speciális ütői, amelyek - a mezőnyben egyetlenként - egyforma hosszúságúak. Minden vasütője a hetesvas hosszának megfelelő és csak az ütőfej loftjai döntik el (szó szerint), hogy milyen magasra és messzire repül róluk a labda.

Az élen az állandóságot csak Brooks Koepka képviselte, aki a tegnapi -6 eredményét gyakorlatilag végig őrízgetve  érkezett fel az utolsó green-re és ott egy közel kétméteres birdie putt-ot beváltva tartotta meg T1. helyezését (két napot követően -7). És bár az első kilenc szakasza egészen kaotikusra sikeredett (3 birdie, 2 bogey, 1 dupla bogey), de a végére azért kiegyenesedett a nap.

Adam Scott tizenháromszoros PGA bajnok, a 15. szakaszon elért eagle-jének köszönhetően egy darabig mínusz nyolccal vezette a mezőnyt, de ettől annyira “megijedt” hogy rögtön a következő szakaszon - már eső-öltözetben gurítva - mellétolt egy negyven centis par putt-ot, így “visszaesett” mínusz hétre és co-leader pozícióba. Az ausztrál játékos egyébként - aki 2013-ban már megnyerte a Masters-t egy felejthetetlen rájátszást követően az argentin Ángel Cabrera ellenében - a hatszoros Masters győztes Jack Nicklaus titkos favoritja az idei versenyen.

Jason Day-nek jó napja volt. Mindenképpen szerencsét hozott számára, hogy lecserélte a tegnap magára húzott asztalterítőre emlékeztető pólóját. Illetve tegnapi hátfájása is (a tegnapelőtti, családi Par3 versenyen rossz ütemben emelte fel kisfiát) múlni látszik (az első napon külön fizikóterápiás szakembert kellett hívnia a pályára, aki - bírói felügyelet mellett - néhány percig ápolta is a fájó testrészét. A mai mínusz ötös körének köszönhetően Koepka-ékhez hasonlóan Ő is -7 összesített eredménnyel várja a cut utáni folytatást.

Csakúgy, mint a tavalyi British Open (The Open) győztese, a talján Francesco Molinari (aki egyébként az egyetlen olasz golfozó aki valaha major tornát nyert). Ritka, hogy egy testvérpár mindkét tagja PGA Tour játékos legyen, Edoardo (akinek legjobb major eredménye egy T7. a The Open-ről) nyilván rém büszke a másfél évvel fiatalabb öccsére Francesco-ra aki két nap után együttállásban vezetheti a Masters-t. Hiszen a kisebbik Molinari mai bogey-mentes -5 eredménye is -7 összesített eredményt jelent a torna feléhez érve.

Pontosan úgy, ahogy Louis Oosthuizen dél-afrikai versenyző is mínusz héttel várhatja a harmadik napot. Az egyszeres PGA Tour győztes, (de az rögtön a 2010-es British Open volt) a tegnapi -1 eredményét követően ma nagyot (-6) játszott.

Tiger az első kilenc szakaszon alig ütött par-t, gyakorlatilag egy folyamatos birdie-bogey hullámvasúton ült. Majd a hátsó kilencen futballpályára illő jelenetet követően kis híján megsérült. Történt ugyanis, hogy a tizennégyes szakaszon az erdőből egy briliáns ütést bemutatva került fel a green-re, de a nézők annyira kíváncsiak voltak az ütésre, hogy szinte kirontottak az erdős szakaszról. Ekkor egy rendező a nézők és Tiger közé akart ugrani, de megcsúszott az eső áztatta talajon, és tulajdonképpen hátulról becsúszott Tiger jobb bokájára. Tiger láthatóan egy darabig vacillált, hogy Neymar-ozzon vagy sem, de végül is úgy döntött nem harcol ki sárgalapot a fiatal rendfenntartó számára. Videó az esetről itt.
Érdekesség, hogy a Woods-al egy flight-ban játszó Jon Rahm-al (kétszeres PGA torna győztes), ugyanitt történt meg az az eset, hogy miután behúzta drive-ját az erdőbe, - nem messze Tigertől - a fák között “összeszólalkozott” az érezhetően felfokozott idegállapotú nézőkkel, majd rögtön a verbális párbajt követően egy gyönyörű lapos menekülő ütésének köszönhetően easy par-ra mentette a szakaszt.
Tigernek azonban kifejezetten jót tett az incidens mert két birdie-vel köszönt be a pálya következő két szakaszán. A Tigris vérszagot érzett az eső áztatta (egyébként alulról fűthető) augusta-i szakaszokon és a kényszerszünetet követően csaknem megállíthatatlan volt, az utolsó két szakaszon tap in par-al zárt. Mínusz hatos eredményével mindössze egy ütésre és ugrásra készen áll a vezető ötös mögött, hatalmas ováció közepette, sokat sejtető mosollyal hagyta el a pályát.

Mint ahogy egészen kitűnő támadó pozícióban várhatja a holnapi “movingday”-t, összetett -6 eredményével Dustin Johnson is, aki Brooks Koepka talán legjobb barátja és Wayne Gretzky (minden idők legnagyobb jégkorong játékosa) veje.  Bár rögtön az egyesen egy bogey-val ijesztett rá rajongóira, de a rengeteg par-t követően a hátsó kilencen ütőtt három birdie-je meghozta számára a jó eredményt. 

Rory ma is csak kereste önmagát, és hiába ütött egy gyönyörű eagle-t a nyolcason, ez sem hozta meg számára a várva várt áttörést. Érdekes jelenetből itt sem volt hiány, miután a hátsó kilencen az erdőbe ütötte a labdáját, amely az egyik greenkeeper kisautójában landolt, “szegény” pályamunkás üdítői között találva magának pillanatnyi nyugalmat és menedéket. Természetesen, bíró hívás után free-drop következhetett, de az észak-ír játékos, akinek szinte mindenki a legnagyobb esélyt adta a torna megkezdése előtt, csak egy nagyon közepes - even par - eredménnyel zárt két napot követően.  

A címvédő Patrick Reed az első kétnap után szolid -1 eredménnyel áll, de még mindig sokkal jobban, mint a tavalyi világelső angol Justin Rose és a két évvel ezelőtti Masters bajnok spanyol Sergio Garcia (mindketten +4 eredményt értek el két napot követően). Így “levágta Őket” a cutvonal, amelyet a legjobb 50 és velük azonos eredményt elérő játékosok alatt, +3 eredménynél húztak meg (összesen 65 játékos folytathatja szombaton).

A végefelé egy pillanatra álljunk meg és ünnepeljünk. A "Lefty" Phil Mickelson mínusz néggyel a T12. helyen áll, de nem az a lényeg, hanem hogy a pénteki volt a 100.(!!) lejátszott köre a Masters-en, amelyet három alkalommal nyert meg. Tizenegyszer végzett a Top5-ben, 53 esetben Par alatt játszott. Masters ütésátlaga jelenleg: 71,27 ütés. Bravó Phil, jócskán van még Benned!

Elképesztő tülekedés van az élen, a mintegy kétmillió dolláros fődíjért, illetve a dicsőségért. Pillanatnyilag még az is kérdés, hogy akinek jelenleg valós győzelmi esélyei vannak, az a végén beférhet-e a Top10-be. 
Természetesen az idei első major verseny harmadik és a negyedik napi összefoglalóját is frissen olvashatjátok honlapunkon a ropogós reggelitek mellett.

A Masters élmezőnye két napot követően:

  T1. Francesco Molinari (ITA) -7 70 67
  Jason Day (AUS) -7 70  67
  Brooks Koepka (USA) -7 66 71
  Adam Scott (AUS) -7 70 67
  Louis Oosthuizen (RSA) -7 71 66
  T6. Dustin Jonhson (USA) -6 68  70
  Justin Harding (RSA) -6  69 69
  Tiger Woods (USA) -6 70 68
  Xander Schauffele (USA) -6 73 65
T10. Ian Poulter (ENG) -5 68 71
  Jon Rahm (ESP) -5 69 70

 

Fotók forrása: PGA Tour

2019.04.13.

Hozzászólások