Összegzés - Belga U14 Open

Számunkra szokatlan szervezettség


- Huszti György írása -

Jaczkovics Emma U14-es reménységünk túl van a Belga U14 Junior Open háromnapos megmérettetésén. 23 ország ország 144 indulója versengett, már-már profinak mondható körülmények között a Waterloo Golf Club pályáján. Az összesen ötnapos (két gyakorlónap + három versenynap) rendezvényen a kontinens korosztályos színe-java volt jelen, tekintve hogy ez a torna Nyugat-Európa egyik legelismertebb versengése.

A pálya egész nap tele volt nemcsak gyerekekkel, hanem szülőkkel és edzőkkel is. A legnagyobb küldöttségel a franciák és az olaszok érkeztek. A galloknál volt legalább nyolc edző, de a taljánoknál, hollandoknál és persze a belgáknál is majdnem ugyanennyi. Az öt nap alatt a korlátlan range lehetőség végig rendelkezésre állt, a már-már hegyekbe gúlázott rangelabdákkal. Minden nap 11-16 óra között folyamatos büféebéd várta mind a versenyzőket, mind a kísérőket. Természetesen a helyi klubtagok a másik (a verseny által nem használt) 27 lyukon folyamatosan játszhattak. A klub egyébként igen régi, nagy hagyományokkal rendelkező, közepesen elegáns, viszont elképesztően elit érzésű.

A verseny alatt szinte majdnem annyi szervező, forecaddie és egyéb segítő volt jelen, mint ahány versenyző. “Természetesen” három szakaszonként livescoring, manuális tábla, illetve leaderboards. Az idei Open-t a még 13. életévét sem betöltő spanyol  Rocio Tejedo Mulet nyerte mínusz kettes összeredménnyel (71,75,71). A spanyol kislány nővére (Carla) egyébként egy plusz négy hcp-s játékos, aki “sajnos” erre a versenyre már túlkoros, de tudásáról mindent elárul, hogy jelenleg a világranglista 196. helyezettje, bár volt már a 170. pozícióban is. Emma szerencséjére a második gyakorlónapon Rocioval játszhatott együtt, és ez nemcsak azért volt nagyszerű mert testközelből láthatta saját korosztályának egyik legjobb játékosát, de információink szerint a két lány menedzseri (Apukai) szinten le is egyeztette, miszerint Emma az őszi iskolai szünetben ki is látogat hozzájuk és ha már ott lesz, akkor elindul két WAGR minősítésű versenyen is Alicante-ban. 

A magyar éljátékos kapcsán elmondható, hogy nem lehetett előre tudni, mire lesz képes, egy ilyen erős nyugat-európai elitmezőnyben, így helyezésben előre nem, csupán score-ban lehetett gondolkodni. A cél mindenképpen az volt, hogy összességében meglegyen a single score átlag. Ez bőven meg is valósult, hiszen idegen pályán, szokatlan közegben és környezetben hozta a három nap alatt a plusz huszat (81,75,83), amely hét alatti átlag score-t jelent. Különösen kiemelkedő a középső napon a +2 eredmény. Ráadásul az is elmondható, hogy a három nap alatt a játék sem technikailag sem szerencse ügyileg nem állt mátkaságban a Pannonia Junior Akadémia fiatal tehetségével. Néhány szakaszon talán rossz döntések is születtek, amelyeket később nem sikerült kompenzálni, és a Birdie-k sem akartak berepkedni a kitárt ablakon.

A kimagaló második napot követően Csikós Gábor tanítványa titkon szeretett volna besurrani a Top10-be, de Top20 lett belőle, soha rosszabbat. A harmadik nap végére ráadásul a sok kimaradt lehetőség eredményeként talán az önbizalom is elszállt kissé. De, ez a 20. helyezés még mindig az egyik legnagyobb nyugat-európai U14-es Open mezőnyének első felét jelenti. Szép és kimagasló torna volt, ezeket a körülményeket is szokni kell, Emma sokat tanulhatott. Néhány nap itthoni pihenő után a hétvégén következik a WAGR minősítésű Osztrák Junior Tour következő állomása Zell am See-ben!


Fotók: caddie.hu

2019.07.07.

Hozzászólások