Oldies, goldies

Életet az éveknek


A veterán Tom Lehman


- Véh Balázs VBlogja -


Imádott játékunk egyik legjobb tulajdonsága, hogy szemben sok más sportággal akár 100 éves korunkig is -a szerencsésebbek pedig annál is tovább- űzhetjük. De vajon mi az a pont, amikor már nem várható fejlődés, sőt, meg kell barátkoznunk a játékunk romlásának gondolatával? 

Ez a kérdés foglalkoztatott a végre valahára elindult PGA Tour közvetítéseinek követése közben. Meglepve láttam ugyanis két hete a Charles Schwab Challenge mezőnyében Tom Lehman nevét, aki az első napon még az élmezőnyben várta a folytatást és végül csak egyetlen ütéssel maradt le a hétvégéről. Hogy miért érdekes ez? A minnesotai úriember elmúlt 61 éves, és közel 40 éve profiskodik. Karrierje során ötször ért a dobogó tetejére a Tour-on, tizenkétszer az öregfiúk között, emellett összecsapkodott még három nemzetközi tornagyőzelmet is és tíz alkalommal képviselte hazáját csapateseményeken. Még mindig 250 méter felett üti a kezdőket és 80% körül el is találja a fairway-t. A nyitónapon elért 65 ütésével történelmi tettet hajtott végre, ez eddig nála csak fiatalabbaknak jött össze a PGA mezőnyében 1980 óta!

Lenyűgöző, aztán persze jött a múlt hétvége, és újra tátva maradt a szám. Azt már megszoktam, hogy az 50 feletti Jim Furik még simán megharcol a világelittel, na de hogy a német Bernhardt Langer 62 évesen túléli a CUT-ot és végül T58 végez? Jó-jó, a bajnokok sorozatában (értsd: a szeniorok között) elért 41 győzelme megsüvegelendő, és hát azt is tudjuk, hogy egykoron két Masters-t behúzott és a további 61 nemzetközi sikerével talán nem túlzás állítani, hogy a valaha élt egyik legeredményesebb golfozó. Na de mégis, 280 yard környéki drive-val, hosszú vasak helyett hibridekkel a DeChambeau-k, Koepkák és McIllroyok által fémjelzett súlyzótermi gladiátorok között? A „nyugdíjas éveit” jelenleg Floridában töltő német hosszú putterével 1,647-es átlagot gurítva vezeti a Champions Tour ranglistáját, és mint a hétvégén mellékelt ábra mutatja, egy target golf pályán bizony még mindig számolni kell Vele!

Itt szokott jönni Szenes Iván örökérvényűje Aradszky előadásában, de ettől most megkímélném magunkat. Maradjon csak ez itt prózai egyszerűséggel, motivációképpen a hozzám hasonlóan őszülő halántékú golfozóknak…

 

Szerkesztői megjegyzés:
A cikk leadását követő órákban érkezett be az ötven feletti Phil „Lefty” Mickelson, a 7,2 millió dollár összdíjazású Travelers Championship első körében, ahol 64-es (-6) eredményével a T5. helyről várhatja a pénteki folytatást, mintegy ezzel is tisztelegve a caddie.hu aktuális Vblog bejegyzése előtt 🙂


Fotó: GettyImages

2020.06.26.

Hozzászólások