Nyilvános információk játék közben

Válasz olvasói levelünkre


- Bodor Tanár úr válasza -

Önállóan gondolkodó játékos jogos kérdése: "Mennyire szabályos, hogy a most zajló PGA Tour versenyen fenn a flight a greenen, és a gurítás előtt a green melletti óriás kivetítő kiírja, hogy Ortiz birdie puttja jön 17,8 lábról!?!?"

A válasz: Teljesen szabályos.

Több szempontból sem lehet belekötni.
a./ A kijelző nyilvános. Tehát nem csak a játékos számára hozzáférhető, nem csak neki jelzi a távolságot, hanem mindenkinek. Senki nem juthat előnyhöz az információ birtokában.
b./ A kijelző semmi olyan információt nem tett közzé, amit bármelyik játékos magától is ne tudhatna; a távolságot bárki megsaccolhatja, lelépheti, lemérheti. Megjegyzem Ortiz bizonyára meg is tette, naná, hogy nem bízza rá magát a kijelzőre, ami ki tudja milyen pontos?
c./ A távolság, mivel mindenki számára elérhető, egyébként is nyilvános adat. A közlése nem tanácsadás, a rákérdezés nem tanács kérés. Ezt a "tanácsadás" definíciója tételesen tartalmazza. Ortiz akár meg is kérdezhette volna. Miként a többiek is.

Elsőre valóban igazságtalannak tűnik, ha a kijelző csak Ortiz távolságát írná ki, a többiekét nem, ezzel az ő mérését megerősítené (vagy éppenséggel elbizonytalanítaná?), míg a többiek csak a saját mérésükre támaszkodhatnának.
Nem tudom, hogy így történt-e, de ha igen, akkor sem volt szabálytalan. Véleményem szerint igazságtalan sem, csupán egy olyan információt tett közzé, amelynek megismeréséhez a játékosnak joga van, és ha nem kapja meg innen, beszerezheti máshonnan.


Fotó: GolfCasino

2020.11.10.

Hozzászólások