Nincs provizórikus könnyítés

Vagy legalábbis igen ritkán


A ritka kivételek egyike, a Zala Springs Golf Resort 14. szakasza

- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

Olyan nem létezik, hogy egy és ugyanaz az ütés ideiglenes labdának számíthasson, ha az eredetit megtalálják, illetve könnyítésnek büntetőterületről, ha az eredeti vízben van.

Alaphelyzet-2.0:
A labdát az elütőről egy olyan tó fölött kell átütni, amely sárga karós büntetőterületnek van megjelölve. Nem lehet megállapítani, hogy a játékos kezdő ütése átment-e fölötte, vagy a nádas megfogta. Mindkettő lehetséges.

A játékos szeretné elkerülni, hogy vissza kelljen mennie a tó innenső partjára, ha a túlsó parton kiderülne, hogy a labda a vízben van. Ugyanakkor nem akarja az igénybe vett könnyítés miatt elveszíteni a lehetőségét annak, hogy a labdát megjátssza a vízből, ha olyan a fekvése. 

Szeretne úgy ideiglenes labdát ütni, hogy ha szükség lenne könnyítésre, akkor az annak is megfeleljen, de ha nincs, akkor megjátszhassa az eredeti labdát akár a vízből, akár azon kívülről. Tehát az ideiglenes labdát nem az eredeti ütés helyéről, az elütőről ütné, hanem a vízpartról, mintha büntetőterület miatti könnyítés lenne.

Teljesen logikus, de az a baj, hogy sajnos nem működik. Ugyanis ideiglenes könnyítés nincs. Az "ideiglenes" és a "könnyítés" egymást kizáróan vagylagos.
- Ha a labda bizonyosan büntetőterületen van, akár megtalálták, akár nem, akkor jogos a könnyítés, de tilos az ideiglenes labda.
- Ha a labda bizonyosan nincs a büntetőterületen, jogos az ideiglenes labda, de tilos a könnyítés.
- Ha nincs ilyen bizonyosság, vagyis a labda lehet a büntetőterületen, és lehet azon kívül is, akkor mindenképpen tilos a könnyítés. Viszont üthető ideiglenes labda, de az csak akkor használható fel, ha kiderül, hogy a labda büntetőterületen kívül veszett el. 

Az idézett esetben a helyes eljárás:
- Ütünk egy ideiglenes labdát az eredeti helyéről.
- A tó túlsó partján megállapítjuk az eredeti labda tényleges helyzetét.
- Ha a labdát a büntetőterületen kívül megtaláljuk, akkor azzal folytatjuk a játékot.
- Ha a büntetőterületen belül találjuk meg a labdát, akkor dönthetünk, hogy az eredetit megjátsszuk, vagy könnyítést veszünk igénybe.
- Ha a labdát nem találjuk, de bizonyos, hogy a büntetőterületen veszett el, akkor könnyítést kell igénybe vennünk.
- Ha a könnyítésre kerül sor, akkor visszamegyünk a tó innenső partjára, és ott ejtünk labdát a választható könnyítési lehetőségek szerint.
- Ha a labdát nem találjuk, de biztos, hogy nem a büntetőterületen veszett el, akkor az ideiglenes labdával folytatjuk a játékot.

Ha a játékos megjátszotta volna az ideiglenes könnyítést:
- A harmadik ütéssel (egy büntetőért) megjátszott labda nem ideiglenes labda, hanem végleges könnyítés.
- Ha az eredeti labda a büntetőterületen van, akkor a könnyítés érvényes, és az eredeti labda akkor sem játszható meg, ha játszható lett volna.
- Ha utólag kiderül, hogy a könnyítés nem volt jogos, az ütés akkor is érvényes, de rossz helyről játszott labda miatt két büntető jár érte, illetve kizárás, ha a tóparti hely jelentősen előnyösebb volt az ütés eredeti helyénél, akkor is ha ezt az előnyt nem sikerült kihasználni.
- Az új labda ütésével az eredeti labda játékon kívülre került. Ha a játékos azzal játszik tovább, akkor idegen labdával játszott. Kap két büntetőt, az ütések érvénytelenek, és korrigálnia kell, a szakaszt az új labdával befejezve. Ha nem ezt teszi, akkor a büntetés stroke play játékban kizárás, stableford játékban nulla pont a szakaszra.

Megjegyzés:
-
Lehetséges olyan helyi (8B-3) szabályt hozni, amely megengedi az ideiglenes könnyítést, de csak kivételes esetekben, amikor a büntetőterület mérete, alakja és elhelyezkedése miatt a játékos nem láthatja, hogy a labda hová került, a játék felesleges késleltetését okozná, ha vissza kellene menni a könnyítés igénybe vételéhez, és ha a labda elveszett, teljesen bizonyos, hogy a büntetőterületen belül van. Továbbá ez a lehetőség nem az egész pályára, hanem csak a helyi szabályban meghatározott büntetőterületre érvényes.


Fotó: EpiteszetiMakett

2022.08.18.

Hozzászólások