Népszerű tévedések (IV.)

A grínen


Lexi Thompson (LPGA) fürkészi a gurítási vonalat

 

- Bodor Tanár úr jegyzete -


- Tévedés: "A zászlót nem lehet kivenni, csak ha a labda már a grínen van" = NEM IGAZ
+ Szabály: Bármikor ki lehet venni, félre lehet tenni, vagy kezelni lehet, ha a soron következő játékos az ütése előtt kéri. Akár a grínen van a labdája, akár nem. Azonban nem szabad kéretlenül kezelni.

- Tévedés: "A gurítást nem lehet megkezdeni, csak ha már minden labda a grínen van", vagy ami ugyanaz: "Akinek a labdája nincs a grínen, mindig előbb üt, mint akié már rajta van" = NEM IGAZ
+ Szabály: Mindig az a soron következő ütő, akinek labdája messzebb van a lyuktól, függetlenül attól, hogy hol van. A játék gyorsítása, egyszerűsítése érdekében szokás ettől közös megegyezéssel eltérni - azonban ez csak stroke playben megengedett automatikusan, match playben esetenként külön meg kell egyezni róla.

- Tévedés: "A grínen csak a putter használható" = NEM IGAZ
+ Szabály: A játéktéren belül az oda szabályosan felvitt bármelyik ütő, bármikor használható. Lehet a grínen csippelni, akár driverrel is gurítani, a greenkeeper nagy örömére.

- Tévedés: "A lyukhoz fél méternél közelebb lévő labdát kötelező azonnal begurítani" = NEM IGAZ
+ Szabály: Nem kötelezhető a játékos arra, hogy soron kívül üssön, ha nem akar. Ha a labdája útban van, akkor vagy fel kell vennie, vagy választhatja, hogy beüti – az utóbbit nem tilthatják meg neki, viszont megtagadhatja, ha erre felszólítják. Azonban a játék gyorsítása érdekében helyes, ha megteszi.

- Tévedés: "A grínen lévő labdát kötelező felvenni" = NEM IGAZ
+ Szabály: A labdát csak akkor kötelező felvenni, ha a soron következő játékos gurítását zavarja, vagy pont fordítva, éppen segíti. Mégis helyes szokás a labdát felvenni, mert: ilyenkor megtisztítható, biztosan nincs útban, és természeti erő nem tudja elmozdítani.

- Tévedés: "Két büntetőt kap, akinek a labdáját a grínen eltalálják" = FORDÍTVA
+ Szabály: Nem az kapja a büntetést, akiét eltalálták, hanem aki eltalálta – de csak akkor, ha az ütést a grínről indította, és csak stroke playben. Az eltalált labdát vissza kell tenni, a másikat pedig onnan kell megjátszani, ahol megállt.

- Tévedés: "Gurításkor a caddie nem lehet a grínen" = NEM IGAZ
+ Szabály: A segítő bárhova állhat, ahol senkit nem zavar. Kivétel: A beállás megkezdésétől a játékos segítője a zászló kezelésén kívül nem állhat szándékosan sem a játékvonalban, sem annak meghosszabbításában a játékos mögött.

- Tévedés: "Gurításkor csak a gurító játékos lehet a grínen" = NEM IGAZ
+ Szabály: Nincs olyen megkötés, hogy a többieknek el kell hagyniuk a grínt. Bármelyik játékos és segítő maradhat ott, ahol nem zavar, és nincs tiltott pozícióban. Fontos és nehéz gurítás esetén illik minél jobban eltávolodni a játékostól, akár lemenni a grínről, különösen ha már nincs ott semmi dolgunk.


Fotó: LPGA

2020.05.17.

Hozzászólások